Armar och händer

Triggerfinger - vart du vänder dig för hjälp i Skåne

Innehållet gäller Skåne

Om du har besvär med triggerfinger, kan du känna hur det låser sig eller knäpper i ett finger. Tydligast märker du det när du ska sträcka ut ett finger eller tumme efter en böjning.

Triggerfinger är en åkomma som orsakar en låsning i ett eller flera fingrar. Låsningen kan vara smärtsam. Ibland kan fingrets böjsena fastna ordentligt och du behöver hjälpa till med andra handen för att lossa fingret. 

Symtom

Triggerfinger uppstår när ett fingers böjsenor fastnar i senskidan. Vanliga symtom är låsningar i finger eller tumme. Du kan också uppleva knäppningar i fingret.  

Det drabbade fingret fastnar i ett böjt eller sträckt läge. En förträngning har uppstått i senskidan som gör att senan inte kan glida fritt. Irritation och svullnad i senan ökar om låsningen upprepas flera gånger. Det blir helt enkelt för trångt för senan att kunna glida fritt vid rörelse. Ofta kan du känna en liten knöl i handflatan där förträngningen sitter. 

Böjsenor svullnar och låsningar uppstår

Bilden visar ett exempel på en senknutan orsakar en smärtsam låsning.
Illustratör: Marianne Winge

Du kan böja dina fingrar med hjälp av böjsenor i handen. Dessa är omgivna av senskidor som underlättar senornas glidning när du böjer och sträcker på ett finger. Senskidorna är förstärkta med tvärgående band som gör böjsenorna mer stabila.  

Ibland kan det uppstå inflammation runt en sena i handflatan där ett sådant tvärgående band finns. Då kan det bildas en vätskefylld utbuktning vid senan, en så kallad senknuta. Vid rörelse av ett finger innebär det att senknutan ska glida och passera i ett för trångt utrymme vilket resulterar i en ofta smärtsam låsning eller hopp i fingret. 

När och var ska jag söka vård?

Har du besvär med triggerfinger? Kontakta din vårdcentral för en första bedömning. I de flesta fall gör läkaren en utredning och påbörjar en behandling. Om det behövs en operation, får du remiss till en ortoped eller handkirurg. 

Hitta din vårdcentral 

Ortopedimottagningar i Skåne 

Så går behandlingen till

Besvär med triggerfinger börjar med att du känner en ömhet eller smärta i böjsenan i handflatan. Det har uppstått en inflammation. Du kan få behandling med sprutor med kortison för att minska inflammationen.  

Om behandling med kortison inte hjälper dina besvär, då kan det bli aktuellt med en operation.  

Operation av triggerfinger  

Du får lokalbedövning i handen inför operationen. Under operationen görs ett litet snitt i din handflata för att öppna den trånga delen av senskidan som orsakar besvären. Det gör att böjsenorna kan löpa fritt igen.  

Snittet sys ihop med några stygn och du får ett mjukt förband runt handen så att du kan röra fingrar och tumme. Själva operationen tar cirka tio minuter per finger. Det kan ta några timmar innan bedövningen släpper helt. Du kan känna svullnad och ömhet i handen i cirka tre månader efter operationen.  

Vad kan triggerfinger bero på?

Triggerfinger är en vanlig åkomma. Det är oklart vad som är orsaken. Det kan bero på överansträngning efter intensiv, upprepad och ensidig användning av handen. Reumatisk sjukdom och diabetes är tillstånd som ökar risken för triggerfinger. Triggerfinger kan också vara medfött.

Triggerfinger hos barn

Till toppen av sidan