Skydd mot graviditet

Kopparspiral

Kopparspiralen är några centimeter lång och ser som ett litet T. Den är av plast och skaftet är lindat med tunn koppartråd. Den ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.

Kopparspiralen innehåller inga hormoner och påverkar inte ägglossningen. Koppar påverkar miljön inne i livmodern och gör så att spermier inte trivs där. På så vis förhindras befruktning. Eftersom kopparspiralen inte innehåller några hormoner behöver du inte vara orolig för några hormonella biverkningar. 

Kopparspiral skyddar inte mot könssjukdomar.

Att få en kopparspiral insatt och uttagen

Film om att få en kopparspiral eller hormonspiral insatt.

Kontakta en barnmorska eller gynekolog. Du får komma på ett rådgivningsbesök där du får information om spiralen. Du får också berätta om din sjukdomshistoria och lämna prover för att se att du inte har en könssjukdom

Just när spiralen sätts på plats kan det göra ont, men det brukar gå över snabbt. När spiralen väl är på plats ska den inte kännas.

Det är vanligt att känna av en molande värk, som en mensvärk allt ifrån några dagar till ett par veckor efter att spiralen satts in.

Du kan ta smärtstillande tabletter för att minska värken. Du kan också ta smärtstillande tabletter strax innan isättningen för att förebygga värken.

Har du däremot ont när spiralen suttit på plats i mer än två veckor ska du kontakta en barnmorska eller gynekolog.

Du kan använda kopparspiral även om du har nickelallergi. Du kan ha spiral även om du aldrig varit gravid.

En kopparspiral kan sättas in när som helst i menscykeln.

Skulle du av någon anledning inte må bra av din spiral ska du ta ut den och istället välja något annat preventivmedel.

Ta ut eller byta spiral

Kopparspiralen bör tas ut eller bytas efter fem år. Den nya kan sättas in direkt efter att den gamla tagits ut. Du kan få spiralen uttagen när som helst om du vill.

En kopparspiral som sätts in efter att du fyllt 40 år behöver inte bytas. Den ska tas ut senast 12 månader efter att du haft din sista mens

När passar kopparspiral?

Kopparspiral passar bra när du vill ha ett mycket säkert preventivmedel som du inte behöver komma ihåg varje dag. Den kan också vara ett bra alternativ om du inte vill eller mår bra av att använda preventivmedel som innehåller hormoner.

Du kan ha spiral även om du aldrig varit gravid.

När passar inte kopparspiral?

När du har kopparspiral är det vanligt med rikligare mensblödningar och mer mensvärk. Kopparspiralen är därför inget bra alternativ om du redan har riklig mens, mycket mensvärk eller har problem med järnbrist.

Vad kostar en kopparspiral?

I de flesta landsting kan du få kopparspiralen kostnadsfritt i samband med besök på en barnmorskemottagning, gynekologisk mottagning eller ungdomsmottagning. I andra landsting får du betala själv. Det kan därför vara bra att undersöka vad som gäller i just det landsting där du bor.

Biverkningar

Vanliga biverkningar är rikligare mensblödningar och mer mensvärk.

Det finns inga vetenskapliga bevis för att en kopparspiral kan ge kopparförgiftning. 

Kopparspiral och amning

Kopparspiral går bra att använda om du ammar. 

Spiralen kan sättas in direkt efter abort eller förlossning, men vanligtvis görs det tidigast sex veckor efter förlossningen.

Kopparspiral som akut preventivmedel efter oskyddat samlag

Kopparspiral är det säkraste akuta preventivmedlet.

Läs mer på 1177

Till toppen av sidan