Undersökning & behandling

Smärtbehandlingar och rehabilitering

Här kan du läsa om läkemedel mot olika typer av smärta. Du kan också läsa om behandling av smärta, som fysioterapi, tens och akupunktur. Här finns också texter om rehabilitering efter en stroke och om rehabilitering i varmt klimat.

Innehåll - Smärtbehandlingar och rehabilitering

Visa innehåll som:
 • Akupunktur

  Akupunktur är en behandling där man sätter tunna nålar på särskilda ställen i huden. Behandlingen används framför allt om du har ont i muskler eller leder. En del studier visar att akupunktur fungerar, andra studier kan inte bevisa det.

 • Artrosskola, fysiskt eller digitalt

  Att röra på sig när du har artros är viktigt för att du och din kropp ska må bra. Det går att lindra besvär av artros och i många fall undvika operation. Den digitala artrosskolan är en utbildning som förmedlar kunskap om artros till dig som patient. Utbildningen innehåller information och tips för att stödja dig i hanteringen av dina besvär.

 • Bäckenbottenträning

  Bäckenbottenträning kan hjälpa dig som har besvär med att det läcker urin eller avföring. Det kan också hjälpa för besvär av framfall. Du kan börja med bäckenbottenträning när som helst under livet.

 • Digital smärtskola för dig med långvarig smärta

  I den digitala smärtskolan får du information om hur smärta fungerar och du får lära dig olika sätt att hantera smärta i vardagen.

 • Fysioterapi vid besvär i nacke, axlar och rygg

  Du som har ont i ryggen, axlarna och nacken kan få behandling med fysioterapi. Då kan du få hjälp med dina besvär, ofta med hjälp av rörelse och träning i olika former. Du kan också få hjälp med att förändra dina levnadsvanor.

 • Digital hjärtskola för dig med kranskärlssjukdom

  Har du nyligen råkat ut för en hjärtsjukdom och vill ha mer kunskap och stöd i din rehabilitering? Då kan den digitala hjärtskolan vara något för dig.

 • Kiropraktik och naprapati

  Kiropraktik och naprapati används för att förebygga, behandla och rehabilitera besvär och smärtor som är kopplade till dina rörelser. Du som har ont i till exempel nacke, axlar och rygg kan få behandling med kiropraktik och naprapati. Behandlingen sker manuellt, alltså med händerna, men även genom rådgivning och träning.

 • Läkemedel vid långvarig smärta

  Smärta brukar betraktas som långvarig eller kronisk om du har haft ont i minst tre månader. Du behöver inte ha ont hela tiden, det kan också vara smärta som kommer tillbaka gång på gång. Långvarig smärta kan lindras med olika typer av läkemedel beroende på vad som är orsaken till din smärta. Ibland kan du få kombinera flera olika läkemedel.

 • Neurologisk rehabilitering i Kalmar län

  I Kalmar län erbjuds neurologisk rehabilitering för dig med funktionsnedsättning efter till exempel en hjärnskada, stroke eller en neurologisk sjukdom så som Parkinson eller Multipel Skleros (MS).

 • Receptfria läkemedel vid tillfällig smärta - vad ska jag välja?

  Ibland kan du få tillfällig smärta, till exempel huvudvärk, migrän, tandvärk, mensvärk eller ledvärk. Då kan du behöva något läkemedel för att minska smärtan. Det finns flera olika smärtstillande läkemedel som du kan köpa utan recept.

 • Rehabilitering efter stroke

  Både du och dina närstående kan behöva anpassa er till den nya situationen om du har fått en stroke. Du kan komma att behöva professionell hjälp för att komma tillbaka till ett vardagsliv som du trivs med.

 • Ryggbedövning

  Du kan få ryggbedövning om du ska opereras i nedre delen av kroppen eller om du ska föda barn. Läkaren sprutar in ett bedövande läkemedel i ryggen. Ditt medvetande påverkas inte av ryggbedövningen. Du är vaken och klar i huvudet.

 • Ryggmärgsskada

  Här finns information om hur kroppen kan påverkas, råd om hur du får det dagliga livet att fungera och vilken hjälp du kan få när du drabbas av en ryggmärgsskada.

 • Sjukskrivning och rehabilitering

  En sjukskrivning är en viktig del av din behandling efter en sjukdom eller skada. Börja fundera på hur din vardag ska se ut när du börjar arbeta igen, även om det inte är aktuellt just nu.

 • Sjukskrivningskollen

  Är du sjukskriven? Då har du möjlighet att få digitalt stöd och vägledning under din sjukskrivningstid. I stödet ingår även en personlig kontakt med en rehabkoordinator.

 • Tens

  Tens, transkutan elektrisk nervstimulering, är en smärtlindringsmetod som stimulerar nerverna.

 • Träning efter en höftledsoperation

  Om du har opererat höftleden är det viktigt att träna regelbundet för att få tillbaka styrka och rörlighet i höften. Din fysioterapeut hjälper dig att komma igång med övningarna efter operationen.

 • Övningar för att minska svullnad i handen när du har gips eller förband

  Efter en operation eller skada i din hand eller handled svullnar din hand. Svullnaden gör att du får svårt att röra fingrarna och du kan bli stel. Då hjälper det att träna handen och hålla den högt när du vilar.

Mer på 1177.se

Smärtlindring under förlossningen

Här kan du läsa mer om olika metoder för smärtlindring under förlossningen.

Så blir du delaktig i din vård

Genom att förbereda dig inför besöket kan du vara delaktig i din vård. Då kan du tillsammans med vårdpersonalen komma fram till den vård som passar bäst.

Till toppen av sidan