Kroppsundersökningar och funktionstest

Hörselundersökning på barn från 3 års ålder

Innehållet gäller Jönköpings län

Det är viktigt att så tidigt som möjligt upptäcka hörselnedsättning hos barn eftersom det påverkar barnets allmänna utveckling och språkutveckling.

Hörselundersökning från 3 år

Från ungefär tre års ålder innebär hörseltestet ett samspel mellan audionom och barn. Barnet behöver svara på något sätt. Det kan vara att barnet flyttar klossar eller pusslar när det hör ett svagt ljud. Att använda leksaker och bilder motiverar barnet att vara med och fokusera på att lyssna efter ljud.

Så går det till

Undersökningsrummet är ljudisolerat. Barnet kan sitta i förälderns knä framför audionomen, eller sitta själva på en stol. I början av hörselundersökningen kontrollerar audionomen om barnet har något vax i öronen och tittar samtidigt på hur trumhinnan ser ut.

Man kan mäta hörseln hos barn på flera olika sätt. Ibland kan flera olika tester behövas för att få en så bra bild som möjligt av hur barnet hör och att ta reda på var en eventuell hörselnedsättning sitter.

Tester med samspel

När man mäter hörseln den vanliga vägen genom örat har barnet antingen hörlurar på huvudet eller små proppar i öronen (instickstelefoner). Barnet bygger med klossar eller trycker på en knapp varje gång ett ljud hörs. Audionomen tränar alltid tillsammans med barnet före undersökningen så att barnet ska förstå hur testet går till.

Om barnet till exempel har vätska i mellanörat eller vax i hörselgången kan det påverka hörseln när man testar den ”vanliga vägen” genom örat. Då kan en ljudsändare som leder ljudet via skallbenet bakom örat användas för att undersöka hur innerörat fungerar.

Hörseln kan också bedömas genom att man kontrollerar om barnet hör rätt ord när man viskar på cirka en meters avstånd. Barnet får titta på ett antal bilder och peka på den bild som audionomen frågar efter.

Automatiska tester

Det finns också automatiska tester att mäta hörseln med. Vilken metod som väljs beror på barnets ålder. Man kan sätta en liten propp med sändare och mikrofon som avger ett svagt klickande ljud i barnets öra. Ljudet sätter hårcellerna i innerörat i rörelse som i sin tur avger ett svagt ljud som tas upp av mikrofonen. Undersökningen går snabbt och orsakar inget obehag för barnet. Om resultatet är normalt kan man utesluta en påtaglig hörselnedsättning.

Man kan mäta om trumhinnan rör sig normalt genom att placera en propp i hörselgången och sedan ändra trycket inne i örat. Barnet kan känna det som ett lock för örat en kort stund, men mätningen går snabbt och orsakar inget direkt obehag för barnet. 

Förberedelser inför undersökningen

Det är viktigt att få en lugn och tyst testsituation. Lämna därför syskon som inte kan vara ensamma i väntrummet hemma. Om barnet är mätt och utsövt har det lättare att koncentrera sig och samspela med audionomen.

Se hur en hörselundersökning går till på barn från 3 års ålder.

Mer om hörselundersökningar på barn

Hörselundersökning på barn från 8 månaders ålder

När barnet inte kan tala om att det hör ett ljud under en hörselundersökning används detta test. Testet görs på små barn, men även äldre barn som inte kan medverka på annat sätt.

Hörselundersökning på nyfödda barn

Syftet med en hörselkontroll på nyfödda är att upptäcka medfödda hörselskador så tidigt som möjligt. Barnet kan då snabbt få stöd för en god språk- och talutveckling.

Till toppen av sidan