Hjälpmedel

Att få hjälpmedel

Ditt hjälpmedel ska passa dig och dina behov. Här kan du läsa om hur det går till att få olika typer av hjälpmedel genom vården. Du kan också läsa om hur du köper ett hjälpmedel själv.

Innehåll - Att få hjälpmedel

Visa innehåll som:
 • Att få ett hjälpmedel - så går det till

  Du kan behöva hjälpmedel för att få livet att fungera så bra som möjligt.

 • Bostadsanpassning

  Du som har en funktionsnedsättning och har problem i din bostad kan söka bidrag för bostadsanpassning. Bidraget syftar till att ge dig möjlighet att fungera i din bostad.

 • Fritidshjälpmedel

  Fritidshjälpmedel gör det lättare för dig som har en funktionsnedsättning att utöva olika fritidsaktiviteter, hobbys eller sporter. Det varierar mellan olika regioner vad som räknas som fritidshjälpmedel och vilket stöd du kan få för att låna eller köpa dessa.

 • Hjälpmedel i skolan

  Du som har en funktionsnedsättning ska få det stöd du behöver för att kunna gå i skolan eller studera på högskola och universitet. Du ska få hjälpmedel och kurslitteratur som fungerar för dig.

 • Hjälpmedel vid ryggmärgsskada

  Hjälpmedel som underlättar vardagen för dig med ett varaktigt funktionsnedsättning kan förskrivas. Behovet av hjälpmedel bedöms tillsammans med dig och din arbetsterapeut, fysioterapeut och läkare.

 • Köpa hjälpmedel själv

  Oftast kan vården hjälpa till om man behöver hjälpmedel. Men ibland behöver man köpa hjälpmedlet själv. Här får du råd om hur du kan göra då.

 • Lån av hjälpmedel

  Region Jönköpings län lånar ut hjälpmedel som kan underlätta vardagen för dig som har en varaktig funktionsnedsättning. De flesta hjälpmedel får du låna kostnadsfritt, en del får du hyra. Har du lånat ett hjälpmedel ska du lämna tillbaka det när du inte längre behöver det.

Mer på 1177.se

Patientlagen

Patientlagen är en lag som har tagits fram för dig som är patient. I lagen beskrivs bland annat vilken information du ska få om din vård.

Tolktjänster vid funktionsnedsättning

Läs om hur tolktjänster vid funktionsnedsättning fungerar.

Till toppen av sidan