Sjukresor och färdtjänst

Färdtjänst i Jönköpings län

Innehållet gäller Jönköpings län

Färdtjänst finns för dig som har svårt att resa på egen hand med tåg eller buss. Precis som i den övriga kollektivtrafiken reser du tillsammans med andra när du åker färdtjänst.

Förarassistans

Om du behöver bli hämtad/lämnad i bostaden och vid resmålet, behöver hjälp med bagage, portkod och/eller ytterdörr kan du bli beviljad assistans.

Medresenär

Som färdtjänstberättigad har du rätt att ta med en medresenär. Medresenären betalar avgift enligt Länstrafikens priser. Plats för medresenär bokas i samband med beställningen.

Ledsagare

Om du har behov av hjälp under resan kan du bli beviljad ledsagare. Ledsagare betalar ingen avgift. En person som själv har färdtjänst kan inte vara ledsagare.

Bärhjälp

Du kan bli beviljad bärhjälp om du behöver trappklättrare från eller till bostaden. Bärhjälp beviljas som ett begränsat tillstånd och kan bara beviljas för hemadressen.

Bagage

Du kan ta med bagage i samma omfattning som vid resa med allmänna kommunikationer, det vill säga två kassar. Hjälpmedel betraktas inte som bagage, men du måste uppge om du har hjälpmedel vid beställning av resan.

Husdjur

Du får inte ta med husdjur på färdtjänstresan på grund av allergirisk och djurfobier. Undantag är ledarhund/servicehund.

Arbetsresor

Vid behov av färdtjänstresor till och från arbetet kan egenavgiften faktureras motsvarande kostnaden för Länstrafikens månadskort.

Säkerhet

Du ska använda säkerhetsbälte under resan. Om du åker elmoped eller liknande ska du flytta över från hjälpmedlet till ett säte i fordonet. Färdtjänstresenären är i övrigt skyldig att följa gällande trafiksäkerhetsregler och föreskrifter.

Till toppen av sidan