Vaccinationer

Vaccination mot HPV

HPV, humant papillomvirus, är ett mycket vanligt virus. HPV kan i sällsynta fall orsaka cancer i till exempel livmoderhalsen, slidan, blygdläpparna, ändtarmsöppningen och tonsillerna. Därför erbjuds barn kostnadsfri vaccinering mot HPV.

Från och med hösten 2020 ingår vaccination mot HPV i det allmänna vaccinationsprogrammet för både pojkar och flickor. Tidigare har det endast gällt för flickor.

HPV är ett mycket vanligt virus. Det sprids från person till person genom att hud eller slemhinnor kommer i kontakt med varandra, till exempel genom sex. Här kan du läsa mer om HPV.

Jämtland Härjedalen

Erbjudande till kvinnor i Jämtland Härjedalen som är födda 1994–1999

Skydda dig mot livmoderhalscancer. Just nu kan du som är född 1994–1999 vaccinera dig gratis mot HPV-virus på vissa mottagningar. Du kommer att få ett erbjudande skickat till din folkbokföringsadress eller din digitala brevlåda. Du kan boka tid för vaccination redan innan du får brevet. 

Erbjudandet gäller även dig som redan är vaccinerad

Det nya vaccinet, Gardasil9, ger ett bredare skydd än tidigare, så erbjudandet gäller även dig som redan är vaccinerad mot HPV. Tipsa gärna dina vänner som är födda 1994–1999. 

Gratis vaccination som bidrar till forskning om HPV-virus

Målet är att utrota livmoderhalscancer bland yngre kvinnor i Sverige. När du vaccinerar dig godkänner du att ingå i forskning om HPV-virus. Samtycke till att vara med lämnas i samband med vaccinationen.

Efter vaccinationen får du ett HPV-prov som du kan välja att lämna direkt i samband med vaccinationen alternativt att du tar provet hemma och skickar in. Mer information om hur du skall gå till väga får du i samband med att provet lämnas ut.

Alla som väljer att vaccinera sig kommer att erbjudas ytterligare en dos efter 3 år.

Du som är gravid och tillhör åldersgruppen kommer att ha möjlighet att boka tid vid ett senare tillfälle - ta kontakt med vaccinationsenheten efter avslutad graviditet.

På webbplatsen hpvcenter.se/deltagare finns mer information om studien.

Boka tid på valfri mottagning nedan. Drop-in-vaccination erbjuds vissa datum på Campus i Östersund, se nedan. Tidbokningen och Drop-in uppdateras regelbundet med nya tider. 

Bergs kommun:

Drop-in-tider:

  • Måndag 6 februari klockan 15:00-18:00

Plats: Svenstaviks Hälsocentral

Boka tid:

Svenstaviks hälsocentral

Bräcke kommun:

Drop-in-tider:

  • Måndag 27 februari klockan 15:00-18:00

Plats: Bräcke Hälsocentral

Boka tid:

Bräcke hälsocentral

Härjedalens kommun:

Funäsdalens hälsocentral
Svegs hälsocentral

Krokoms kommun:

Drop-in-tider:

  • Måndag 20 februari klockan 15:00-18:00

Plats: Krokoms Hälsocentral

Boka tid:

Krokoms hälsocentral

Ragunda kommun:

Drop-in-tider:

  • Måndag 13 februari klockan 15:00-18:00

Plats: Hammarstrands Hälsocentral

Boka tid:

Hammarstrands hälsocentral

Strömsunds kommun:

Drop-in-tider:

  • Måndag 27 februari klockan 15:00-18:00

Plats: Strömsunds Hälsocentral

Boka tid:

Hammerdals distriktssköterskemottagning (via Strömsunds hälsocentral)
Strömsunds hälsocentral

Åre kommun:

Mörsils distrikssköterskemottagning (via Järpens hälsocentral)
Åre hälsocentral

Östersunds kommun:

Drop-in-tider:

  • Tisdag 7 februari klockan 11:00-15:00
  • Onsdag 8 februari klockan 12:00-18:00

Plats: Vaccinationsmottagningen på Campus, Forskarens väg 3, hus Ua

Boka tid:

Zätagränd hälsocentral (vaccinationsmottagning på Campus)

Vaccinera dig helst innan du har haft sex med någon annan

För att vaccinet ska ha effekt ska du inte redan vara smittad med HPV. Därför är det bäst att du vaccinerar dig innan du har haft sex med någon annan, men du kan vaccinera dig även om du har haft sex. Skulle du ha blivit smittad av en virustyp innan vaccinationen, får du ändå skydd mot de andra typerna som vaccinet skyddar mot och som du inte blivit smittad av. Dessutom får du ett förstärkt skydd mot att bli infekterad igen med samma virustyp.

Så går vaccinationen till

Du får en spruta vid två eller tre tillfällen. Du får sprutan på utsidan av överarmen.

Du som går på mellanstadiet

Går du på mellanstadiet får du två sprutor. Den andra sprutan får du minst ett halvår efter den första, men mellanrummet får som längst vara ett år.

Du som är äldre än 14 år

Är du äldre än 14 år vaccineras du vid tre tillfällen. Den andra sprutan får du då en till två månader efter den första. Den tredje sprutan får du ungefär sex månader efter den första.

Två vaccin

I Sverige finns två vacciner som är godkända för vaccinering av både flickor och pojkar. Vaccinerna skiljer sig i antalet typer av HPV som det skyddar mot. 

Vaccinerna ger skydd mot livmoderhalscancer. De ger också skydd mot mer ovanliga cancersjukdomar som orsakas av HPV. Dessa cancersjukdomar kan utvecklas i ändtarmsöppningen, halsen, munnen, kvinnans yttre könsorgan, slidan och på penisen.

Vaccination med det upphandlade vaccinet ger även skydd mot kondylom.

Vad kostar det?

Vaccinationen ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Det innebär att barn erbjuds att vaccinera sig kostnadsfritt i skolan när de går i femte klass.

Vad vaccinationen kostar för dig som är äldre kan variera beroende på vilken region du bor i och vilken mottagning du besöker. Kontakta en vårdcentral eller vaccinationsmottagning för att se vad det kostar där.

Hur gör jag om jag vill bli vaccinerad?

Barn erbjuds att vaccinera sig i mellanstadiet. Du som inte har blivit vaccinerad i skolan, men vill vaccinera dig, kan kontakta en vårdcentral eller vaccinationsmottagning. Då kan du få recept på HPV-vaccin.

Vissa vaccinationsmottagningar kan ha vaccinet på plats. Om det inte finns på mottagningen får du själv hämta vaccinet på apotek, och komma tillbaka till mottagningen för att få vaccinationen. Fråga vad som gäller när du bokar din tid.

Biverkningar

Efter vaccinationen kan du bli röd och svullen där du fått sprutan. Det kan kännas ömt, men det brukar gå över inom en eller några dagar. Du kan också få huvudvärk och ibland feber.

Mer allvarliga biverkningar är mycket sällsynta. Vaccinerna har använts i snart tio år av många miljoner kvinnor och biverkningarna är noggrant undersökta. Det har hittills inte gått att visa någon ökad risk för någon allvarlig sjukdom hos de som är vaccinerade.

Viktigt att du som är vuxen går på cellprovskontroller

Vaccinationen ger inte ett fullständigt skydd mot de HPV-typer som kan orsaka livmoderhalscancer. Därför är det viktigt att du går till de gynekologiska cellprovskontrollerna som du blir kallad till, även om du är vaccinerad mot HPV.

Graviditet och amning

Du som är gravid bör undvika att vaccinera dig, eftersom inget HPV-vaccin har testats på gravida kvinnor. Men de erfarenheter som finns har inte visat några risker för varken fostret eller kvinnan.

Amning är inget hinder mot vaccination.

Läs mer på 1177.se och andra webbplatser

HPV – humant papillomvirus

Humant papillomvirus är ett mycket vanligt virus som finns i över tvåhundra olika typer. Några typer kan ge cellförändringar som i ovanliga fall kan leda till cancer, framför allt i livmoderhalsen. Andra HPV-typer kan orsaka vårtor. Humant papillomvirus förkortas ofta med HPV.

Livmoderhalscancer

Cancer i livmoderhalsen innebär att det har bildats en cancertumör i den nedre delen av livmodern. Det beror ofta på ett virus. De flesta som får livmoderhalscancer är 30-40 år eller över 70 år. Det går oftast att få behandling som tar bort sjukdomen.

Peniscancer

Peniscancer är en form av hudcancer. De allra flesta kan bli friska med en behandling som bevarar penisens funktioner. Det är viktigt att söka vård tidigt.

Minska risken för cancer

Risken för cancer påverkas av saker som du själv kan göra något åt. Råd och svar om livsstil och cancer finns på webbplatsen för cancerforskning hos WHO, Världshälsoorganisationen.

Till toppen av sidan