Hjälpmedel

Hjälpmedel för kognition och kommunikation

Ett hjälpmedel kan till exempel hjälpa dig att komma ihåg saker, koncentrera dig eller uttrycka dig. Det finns också särskilda hjälpmedel för att ringa om du till exempel har mycket nedsatt hörsel.

Innehåll - Hjälpmedel för kognition och kommunikation

Visa innehåll som:
 • Hjälpmedel för kognitivt stöd

  Det finns olika hjälpmedel för dig som behöver kognitivt stöd. De kan till exempel hjälpa dig att planera din vardag eller hjälpa dig att hitta.

 • Hjälpmedel för kommunikation

  Det finns olika hjälpmedel för dig som behöver stöd när du ska kommunicera. Hjälpmedlen kan till exempel hjälpa dig som har svårt att prata eller uttrycka dig och göra dig förstådd.

 • Alternativ telefoni

  Du som har mycket nedsatt hörsel, dövhet eller dövblindhet kan använda särskilda hjälpmedel för att ringa. Hjälpmedlen kallas för alternativ telefoni.

 • Tolktjänster vid funktionsnedsättning

  Du kan få hjälp med tolkning om du har en hörselnedsättning, dövhet eller dövblindhet. Du kan också få tolkning om du har svårt att prata, läsa eller skriva.

Mer på 1177.se

Att få hjälpmedel

Ditt hjälpmedel ska passa dig och dina behov. Här kan du läsa om hur det går till att få olika typer av hjälpmedel genom vården. Du kan också läsa om hur du köper ett hjälpmedel själv.

Nedsatt hörsel

Nedsatt hörsel kan vara medfödd eller utvecklas med åren. Hos många kommer hörselnedsättningen gradvis. Det går att få hjälp om du har nedsatt hörsel. Vilken behandling du får beror på orsaken till din hörselnedsättning.

Synnedsättning

En synnedsättning kan finnas när du föds eller komma senare under livet. En del synnedsättningar kan behandlas men inte alla. Behandlingen du får beror på vad som orsakat synnedsättningen.

Till toppen av sidan