Bra att veta om vården i Västra Götaland

Patient som medskapare - Levande bibiotek

Innehållet gäller Västra Götaland

Vill du dela med dig av dina erfarenheter av att vara patient eller närstående? Har du tankar om hur hälso- och sjukvården fungerar och hur den skulle kunna utvecklas och bli bättre? Då vill vi gärna ha din hjälp!

Invånare, patienter och närstående är viktiga i arbetet med att utveckla och förbättra vården. Förutom att vara medskapare i din egen vård och behandling vill vi därför ta till vara på dina synpunkter, erfarenheter och upplevelser i de utvecklings- och förbättringsarbeten som Västra Götalandsregionen driver.

Levande bibliotek

Levande bibliotek är en stödfunktion som hjälper verksamheter att hitta personer med egen erfarenhet till olika förbättringsarbeten. Vi samverkar med patientföreningar och brukarorganisationer men har också en ”pool” av personer med egen erfarenhet som har anmält sig till oss. Dessa personer kallar vi ibland för “Levande böcker”.

Verksamheter som önskar ha patientmedverkan vänder sig till Levande biblioteket för att ”låna” en person med egen erfarenhet. Vi kan skapa kontakt antingen med en representant från en patientförening eller med någon från det Levande biblioteket.

Du kan bidra på flera olika sätt

  • Dela din berättelse för vårdens medarbetare.
  • Ingå i ett förbättringsteam tillsammans med medarbetare.
  • Delta i workshops, seminarier eller konferenser.
  • Bidra i utbildningssammanhang.

Som deltagare i Levande bibliotek får du beskriva vilka erfarenheter du har och på vilket sätt du kan tänka dig att bidra. Du avgör själv omfattningen på ditt engagemang och förbinder dig inte till någonting mer än att ge oss i Levande bibliotek möjlighet att ställa frågan till dig, när det kommer uppdrag som kan tänkas passa dig.

Deltagare i Levande bibliotek får en introduktionsutbildning som ger fördjupad kunskap om Västra Götalandsregionen, VGR, och uppdraget som Levande bok.

Ersättning kan utgå för de tillfällen du är med i något utvecklingsarbete. Vilken ersättning som betalas ut beror på omfattningen av uppdraget.

Verkar det intressant?

Om du har frågor eller vill anmäla ditt intresse för att vara med i Levande bibliotek, kan du kontakta oss genom att mejla, ringa eller använda kontaktformuläret nedan.

E-post: levande.bibliotek@vgregion.se

Telefon: 0700-206496, Katrin Modig Pallin, regionutvecklare.

När du skickar in dina uppgifter godkänner du samtidigt att vi samlar dina kontaktuppgifter enligt GDPR.

Till dig som lämnar en intresseanmälan kommer vi att höra av oss och boka tid för ett möte, så att vi kan få del av dina erfarenheter och dina tankar omkring att vara med och bidra till utvecklingen av hälso- och sjukvården.

Till toppen av sidan