Vården i Västra Götaland

Screening i Västra Götaland

Innehållet gäller Västra Götaland

Det kallas screening när man får gå på undersökning eller lämna prov regelbundet fast man känner sig frisk. Screening görs för att tidigt hitta förändringar som kan utvecklas till svår sjukdom. Undersökningen är frivillig. Vid tidig upptäckt blir behandlingen ofta enklare och ger bättre resultat.

Undersökning av stora kroppspulsådern

I Västra Götaland får män som har fyllt 65 år en kallelse till Klinisk fysiologi på ett sjukhus för ultraljudsundersökning av stora kroppspulsådern. Undersökningen går ut på att upptäcka pulsåderbråck i buken, så kallat aortaaneurysm.
Om du har syskon eller föräldrar som har haft aortaaneurysm bör du göra kontrollen redan i 55-årsåldern. Kontakta din vårdcentral som kan skriva en remiss för undersökning.

Om det på undersökningen upptäcks att du har ett pulsåderbråck i buken kommer du att få en tid för uppföljning på en kärlkirurgisk mottagning. Mindre pulsåderbråck i buken kontrolleras regelbundet med ultraljud för att följa eventuell tillväxt.
Undersökningen kostar 100 kronor.

Mottagningar för screening av aorta finns på klinisk fysiologiska mottagningar på NÄL i Trollhättan, Mölndals sjukhus, Östra sjukhuset, Borås, Skövde och på radiologisk mottagning på Kungälvs sjukhus.

Om du har blivit kallad till undersökning av stora kroppspulsådern och vill boka om tiden kan du logga in här för att ändra din tid
Du kan också kontakta den klinisk fysiologiska mottagning som har kallat dig.

Läs mer om ultraljudsundersökning

Läs mer om bråck på stora kroppspulsådern i magen

Bröstcancerscreening med mammografi

Mammografi görs med avsikt att på ett tidigt stadium upptäcka förändringar i brösten som kan vara bröstcancer.

I Västra Götalandsregionen inbjuds kvinnor mellan 40 och 74 år till mammografi med ungefär 21 månaders mellanrum. Undersökningen är kostnadsfri. 

Om du har blivit kallad till mammografiundersökning men vill boka om tiden kan du logga in på 1177.se för att ändra din tid

Kontaktuppgifter till mammografimottagningar i Västra Götaland.

Läs mer om mammografi

Gynekologisk cellprovtagning och självprov för HPV

Gynekologisk cellprovtagning och självprov för HPV görs för att tidigt kunna upptäcka HPV och cellförändringar på livmoderhalsen som kan utvecklas till livmoderhalscancer. Undersökningen är kostnadsfri.

Om du har blivit kallad till gynekologisk cellprovskontroll och vill boka om tiden kan du logga in här för att ändra din tid.
Du kan också kontakta Västra Götalandsregionens kallelsekansli, 010-473 39 10, måndag-fredag 09:00-12:00.

Läs mer om att lämna prov för att upptäcka HPV och cellförändringar i livmoderhalsen

Provtagning för tidig upptäckt av tjock- och ändtarmscancer

De närmaste åren kommer alla i Sverige mellan 60 och 74 år bli erbjudna att skicka in ett prov för att undersöka om det finns osynligt blod avföringen. Sådant blod ser man inte själv men kan vara ett tidigt tecken på cancer i tjock- och ändtarm. Chansen att bli botad ökar om sjukdomen upptäcks tidigt. Vid blod i avföringen görs en koloskopi (kameraundersökning).
Erbjudandet kommer med ett brev som innehåller en instruktion, en provtub och ett svarskuvert.

Under 2023 erbjuds alla personer som är folkbokförda i Västra Götaland och som fyller 60, 62, 64, 66 och 68 år (personer födda 1955, 1957, 1959, 1961 och 1963) provtagning för tjock- och ändtarmscancer

Läs mer om att lämna prov för att upptäcka cancer i tjocktarmen eller ändtarmen

Läs mer om tjock- och ändtarmscancer

Till toppen av sidan