Vården i Västra Götaland

Hälsoundersökningar i Västra Götaland

Innehållet gäller Västra Götaland

Hälsoundersökning, så kallad screening, görs med avsikt att tidigt hitta förändringar som kan utvecklas till svår sjukdom. Undersökningen är frivillig.

Vid tidig upptäckt nås bästa behandlingsresultat och behandlingen blir också enklare.

Undersökning av stora kroppspulsådern

I Västra Götaland får män som har fyllt 65 år en kallelse till Klinisk fysiologi på ett sjukhus för ultraljudsundersökning av stora kroppspulsådern. Undersökningen går ut på att upptäcka pulsåderbråck i buken, så kallat aortaaneurysm.
Om du har syskon eller föräldrar som har haft aortaaneurysm bör du göra kontrollen redan i 55-årsåldern. Kontakta din vårdcentral som kan skriva en remiss för undersökning.

Om det på undersökningen upptäcks att du har ett pulsåderbråck i buken kommer du att få en tid för uppföljning på en kärlkirurgisk mottagning. Mindre pulsåderbråck i buken kontrolleras regelbundet med ultraljud för att följa eventuell tillväxt.
Undersökningen kostar 100 kronor.

Om du har blivit kallad till undersökning av stora kroppspulsådern och vill boka om tiden kan du logga in här för att ändra din tid
Du kan också kontakta den klinisk fysiologiska mottagning som har kallat dig.

Läs mer om ultraljudsundersökning

Läs mer om bråck på stora kroppspulsådern i magen

Hälsoundersökning mammografi

Hälsoundersökning mammografi görs med avsikt att på ett tidigt stadium upptäcka förändringar i brösten som kan vara bröstcancer.

I Västra Götalandsregionen inbjuds kvinnor mellan 40 och 74 år till hälsoundersökning mammografi med ungefär 21 månaders mellanrum. Undersökningen är kostnadsfri. 

Om du har blivit kallad till mammografiundersökning men vill boka om tiden kan du logga in på 1177.se för att ändra din tid

Kontaktuppgifter till mammografimottagningar i Västra Götaland.

Läs mer om mammografi

Gynekologisk cellprovskontroll

Gynekologisk cellprovskontroll görs för att tidigt kunna upptäcka cellförändringar på livmoderhalsen som kan utvecklas till livmoderhalscancer.

Om du har blivit kallad till gynekologisk cellprovskontroll och vill boka om tiden kan du logga in här för att ändra din tid.
Du kan också kontakta Västra Götalandsregionens kallelsekansli, 010-473 39 10, måndag-fredag 09:00-12:00.

Läs mer om gynekologisk cellprovskontroll

Provtagning för tidig upptäckt av tjock- och ändtarmscancer

De närmaste åren kommer alla i Sverige mellan 60 och 74 år bli erbjudna att skicka in ett prov för undersöka om det finns osynligt blod avföringen. Sådant blod ser man inte själv men kan vara ett tidigt tecken på cancer i tjock- och ändtarm. Chansen att bli botad ökar om sjukdomen upptäcks tidigt. Vid blod i avföringen görs en koloskopi (kameraundersökning).
Erbjudandet kommer med ett brev som innehåller en instruktion, en provtub och ett svarskuvert.
Under 2022 kan alla personer som är folkbokförda i Västra Götaland och är födda 1958, 1960 och 1962 delta i provtagningen.

Läs mer om provtagning för tidig upptäckt av tjocktarms- och ändtarmscancer

Läs mer om tjock- och ändtarmscancer

Till toppen av sidan