Kostnader och ersättningar

Hormonella preventivmedel för kvinnor till och med 25 år

Innehållet gäller Västra Götaland

Nedanstående text vänder sig till kvinnor och/eller personer med livmoder och äggstockar.

Från och med 1 januari 2017 är preventivmedel inom läkemedelsförmånen, så som p-piller eller långtidsverkande hormonpreparat, kostnadsfria för unga till och med 20 år.

Västra Götalandsregionens subvention av preventivmedel till unga kvinnor kvarstår från 21 år till och med 25 år. Subventionen gäller endast de preventivmedel som ingår i läkemedelsförmånen och den gäller endast unga kvinnor bosatta (folkbokförda) i Västra Götaland.

Du kan själv kontrollera om ditt preventivmedel är subventionerat genom att gå in på TLV, Tandvårds- och Läkemedelsförmånsverket. Man får bara träff i listan om medlet är subventionerat.

Hormonella preventivmedel är: p-piller/minipiller, p-plåster, p-ring, p-spruta, p-stav och hormonspiral.

Reglerna innebär bland annat:

  • Egenavgiften blir max 100 kr per år. För p-piller innebär detta en egenavgift på 25 kr per tremånadersperiod.
  • För hormonella preventivmedel som är verksamma längre än ett år är egenavgiften max 100 kr per uttag.
  • Subventionen gäller för den billigaste utbytbara produkten. Väljer patienten ett dyrare alternativ får patienten själv stå för mellanskillnaden. Egenavgiften 25 kr per tremånadersperiod tillkommer.
  • Recept får utfärdas för 3, 6, 9 eller 12 månader.
  • Recept utfärdade inom Västra Götaland kan hämtas ut på vilket apotek som helst i landet.

Läs mer

Läkemedel på recept – kostnader

Staten ger ekonomiskt stöd när du behöver läkemedel och en del andra varor vid vissa sjukdomar. Det kallas för att staten subventionerar. De flesta läkemedel som skrivs ut på recept är subventionerade. Detta skydd mot höga kostnader kallas i dagligt tal för högkostnadsskyddet.

Preventivmedel – skydd mot graviditet

Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. De olika sätten brukar kallas för preventivmetoder eller preventivmedel. Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar om de används på rätt sätt.

Till toppen av sidan