Hjälp oss att bli bättre!

Delta i vår webbundersökning och berätta vad du tycker om 1177.se. Undersökningen tar några minuter att genomföra och svaren är anonyma.

Tack för att du deltar!

Du hittar undersökningen här.
Personliga berättelser

Reportage: IBS, känslig tarm, Mauds berättelse

Innehållet gäller Västra Götaland

För 47-åriga Maud har mag-tarmsjukdomen IBS inneburit ett jobbigt handikapp. Men hon har hittat ett bra verktyg för att lättare hantera sina symtom – hypnos. – Jag mår mycket bättre nu rent psykiskt. Jag fokuserar inte så mycket på smärtan och jag har accepterat sjukdomen på ett annat sätt, säger hon.

IBS står för irritable bowel syndrome. Sjukdomen kallas också för kolon irritabile eller känslig tarm.
– Jag får illamående, diarréer och kramper i magen som är så svåra att jag går dubbelvikt. Jag måste alltid veta var närmsta toalett finns. Det går inte att leva ett vanligt liv, sjukdomen är socialt handikappande, säger Maud som har drabbats av sällsynt svåra IBS-symtom.

När Maud var yngre trodde både hon och hennes vänner att hon bara hade magkatarr. Hon gick till den ena läkaren efter den andra och provade en rad olika mediciner utan riktigt bra resultat. Till sist fick hon komma till en mag-tarmspecialist. Maud betraktar mötet som en viktig vändpunkt i livet.

Fick äntligen en diagnos

Maud gick igenom undersökningar av hela mag-tarmkanalen. Man tog också prover på magsaften. Till sist fick hon en diagnos.
– Det var skönt att få veta att jag led av en sjukdom, att det inte var magkatarr eller att jag var inbillningssjuk, säger hon.

Avslappning och inre bilder

Maud fick nya slags mediciner men de fungerade inte så bra och gav en del biverkningar.
Till sist föreslog specialisten att Maud skulle prova hypnos. Hon remitterades till Susanna, en psykolog och psykoterapeut med vidareutbildning inom hypnos.
– Jag gick först tre provgånger. Det var mycket intressant! Jag visste ingenting om hypnos men jag kände ganska snabbt att det var något för mig, minns hon.

Maud tycker inte att hypnosen varit svår att ta till sig. Hon sitter eller halvligger och leds sedan varsamt in i ett meditativt tillstånd. Det handlar mycket om att lära sig avslappning och ta hjälp av inre bilder. 
– Det är inte alltid jag får bilder men en bild jag har fått föreställer krigare i magen, som myrornas krig på TV, förtydligar hon.
I samband med hypnosen släpper spänningar och ett stort lugn omfamnar henne. Flera gånger har hon till och med somnat. Efteråt har hon känt att hennes krafter blivit förnyade.

Fått livsgnistan åter

Hypnosen har inte tagit bort alla symtom men den har gett Maud en chans att fokusera på andra saker än bara sin sjukdom. Hon har fått livsgnistan åter. Livet är lättare att leva. Mår man inte bra i huvudet så mår man inte bra i kroppen. Det handlar om en helhet, enligt Maud.

Efter 15 behandlingar á 1,5 timme åt gången, anses nu Maud färdigbehandlad. Hypnosen har känts som en livlina och hon tyckte att det kändes ledsamt när terapin avslutades. Men hon har med sig verktygen till avslappning – en viktig del eftersom IBS förvärras av stress. Behöver hon ytterligare hjälp har hon CD-skivor med avslappningsövningar.

– Susanna har hjälpt mig mycket. Utan henne hade jag mått så mycket sämre, inte minst psykiskt. Och så tror hon på mig. Bara det att någon förstår en och försöker hjälpa en i sin sjukdom gör att man mår mycket bättre, poängterar Maud.

Var inte så präktig

Maud har funderat mycket på varför hon har drabbats av IBS och också fibromyalgi – två sjukdomar som påverkas hur själen mår. 
Även om Maud redan i tonåren hade besvär med ledvärk och mage hade hon en bra uppväxt. Däremot spekulerar hon i om det ändå funnits bidragande orsaker till uppkomsten av hennes sjukdomar. Hennes pappa dog då hon bara var ett spädbarn och hon fick tidigt axla ett stort familjeansvar. Ofta försökte hon vara fröken Duktig.
– Jag försöker uppfostra min dotter att inte vara så präktig som jag har varit, säger Maud.

På sistone har hon själv försökt omprioritera i sitt liv – ta en dag i taget och njuta av alla de dagar då hon inte mår så dåligt.

Omgivningens reaktioner

Ett problem som Maud har är att hennes tillstånd inte syns utåt.
– Folk tycker att lite ont i magen har väl alla. Nackdelen med mig är att jag ser så frisk ut och jag pratar sällan om min sjukdom. Men folk ser ju inte hur jag är där hemma.
– Jag har haft oförstående vänner men de är inte mina vänner längre. Jag har inte jättemånga vänner idag men de jag har är mycket nära. De kan läsa av mig när jag mår dåligt. Likaså gör barnen det, de gör det nästan för bra, tycker Maud.

Framtiden

Skoven kommer inte lika ofta idag och Maud har lärt sig vikten av avslappning. Hon är ännu sjukskriven men hoppas kunna komma tillbaka till arbetslivet. Att börja arbeta redan idag tror inte Maud på. Om hon utsätts för stress kommer kramper och illamående med sängläge som följd.

Hon försöker undvika stress, viss slags mat och har med framgång provat massage. Även motion i lagom doser är viktigt.
– Livet blir inte bättre av att ligga på soffan. Jag kämpar med min vikt och med motion. Jag kan cykla men drömmer om att börja springa. Man måste ju kämpa. Det enda man får gratis i min ålder är några extrakilon kring magen, skämtar Maud.

FOTNOT: Maud heter i verkligheten någonting annat.

Till toppen av sidan