SKADOR PÅ ÖVERKROPP OCH HÖFTER

Bäckenbrott

Om du ramlar eller är med om en olycka kan du få ett bäckenbrott, en så kallad bäckenfraktur. Oftast rör det sig bara om en spricka i bäckenet. Det kan göra ont, men sprickan brukar så småningom läka av sig själv utan någon behandling.

Om man har benskörhet, så kallad osteoporos, kan det räcka med ett litet fall för att man ska få bäckenbrott. Om man inte har benskörhet brukar bäckenbrott vara resultatet av en olycka, till exempel efter ett fall från höjd höjd eller i trafiken. Vid svårare bäckenbrott kan flera delar av bäckenet vara skadat.

Symtom

Ett bäckenbrott gör att du känner en kraftig smärta i höften eller längst ner i ryggen efter att du fallit omkull. Det brukar vara svårt att stödja på det ena eller båda benen.

När ska jag söka vård?

Du ska söka vård direkt på en vårdcentral eller akutmottagning om du

  • får mycket ont i ryggen efter ett fall
  • har ont i ryggen och dessutom har domningar eller nedsatt känsel kring ändtarmen eller könsorganen
  • har ont i ryggen och dessutom har domningar, stickningar eller svagheter i båda benen 
  • har svårt att stödja på benet efter att du ramlat.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård. 

Hur kan jag förebygga?

Det är bra om du rör på dig varje dag, även om du har benskörhet. Det förbättrar bland annat balansen, vilket minskar risken för att du ramlar och därmed även risken för bäckenbrott.

Det är bra att sluta röka. Det finns hjälp att få om det behövs.

Behandling

En spricka i bäckenet läker så småningom av sig själv, men det kan ta några månader. Det är bra för läkningen att röra på sig, även om det gör ont. Du kan ta smärtstillande läkemedel den första tiden för att lättare kunna röra dig. Om du har mycket ont kan du till en början behöva hjälp att klara vardagen.

Läs mer om vilka rörelsehjälpmedel som finns och hur du gör för att få ett hjälpmedel.

Om du har benskörhet kan du behöva få behandling för benskörhet.

Efter ett allvarligt bäckenbrott, där bäckenet fått mer omfattande skador, kan du behöva opereras för att bäckenets ben ska läka i rätt läge. Före en sådan operation blir du sövd med narkosmedel.

Under operationen läggs bäckenbenen i läge med hjälp av en eller flera metallplattor som skruvas fast i benet med skruvar. Ofta sitter skruvarna delvis utanpå kroppen. Skruvar och metallplattor tas bort med en operation när benet läkt ihop. Då handlar det om en mindre operation.

Till toppen av sidan