SKYDD MOT KÖNSSJUKDOMAR

Kondom

En kondom är ett skydd av mycket tunt gummi eller plast som du kan sätta på en penis eller en dildo om du ska ha samlag. Kondom är enkelt att använda och ger ett bra skydd mot både könssjukdomar och graviditet.

Bildserie som visar hur man öppnar en kondomförpackning och hur kondomen ser ut.

Du kan använda kondom som skydd mot könssjukdomar vid olika sorters sex som vaginala samlag, anala samlag och om du har munsex med en penis. Vid vaginala samlag skyddar kondomen även mot graviditet.

Hur använder jag en kondom?

Det är bra att alltid kontrollera kondomens bäst före-datum, att den är hel och att den inte har torkat ut. En kondom som är gammal eller uttorkad spricker lättare.

Du sätter på kondomen på en penis som har stånd eller på en dildo. För att kondomen ska ge bra skydd är det viktigt att den är på under hela samlaget, utan att den går sönder eller glider av.

Dra ut penisen försiktigt om utlösning har kommit i kondomen. Då läcker ingen sperma ut i slidan, analen eller munnen. 

Så här använder du en kondom: 

  1. Ta ut kondomen ur förpackningen.
  2. Rulla upp kondomen en bit så att det syns åt vilket håll den ska rullas på.
  3. En penis ska vara hård när du rullar på kondomen. Dra tillbaka eventuell förhud.
  4. Du kan ta en liten klick glidmedel på ollonet innan kondomen sätts på. Det kan göra att det känns skönare.
  5. Lägg kondomen på toppen av ollonet, tryck med fingrarna på kondomens topp samtidigt som du rullar ner kondomen. Det ska inte komma in någon luft mellan kondomen och penisen eller dildon.
  6. När du har rullat ner kondomen ända ner, hasar du först upp kondomen lite och rullar sedan ned den igen tills det inte finns något mer att rulla ut.
  7. Om kondomen sitter på en penis ska man dra ut den innan ståndet har lagt sig om man har samlag.
  8. Håll runt kondomen nere vid penisroten när penisen dras ut. Då sitter kondomen kvar.
  9. Släng kondomen i soporna. Spola inte ner den i toaletten.

På kondomförpackningen finns det också en bruksanvisning som visar hur kondomen ska användas. 

Att tänka på när du använder kondom

Du kan bara använda en kondom en gång. Det går alltså inte att tvätta av den och använda den flera gånger.

Använd inte flera kondomer samtidigt. Friktionen gör att de kan gå sönder.

Olika typer av kondomer

Kondomer finns i olika storlekar och är töjbara. Därför spelar det ingen roll om penisen är sned när man har stånd. Kondomen passar i alla fall. Olika kondomer kan passa olika bra på olika penisar. Därför kan det vara bra att testa sig fram för att hitta en kondom som man gillar. Du kan se olika typer av kondomer i Kondomgalleriet på UMO.se.

De flesta kondomer är tillverkade av latex, som är en sorts gummi, men några är av plast. Gummit har en speciell lukt, men smakar oftast ingenting. Det finns också kondomer med olika dofter och smaker.

Plastkondomerna är luktfria och passar om du är allergisk mot gummi. En del föredrar plastkondomen eftersom den är tunnare och leder värme bättre än gummikondomer. Men den är oftast inte lika töjbar som gummikondomen.

De flesta kondomer är behandlade med glidmedel för att de ska vara sköna att använda och inte skava.

Vissa kondomer har som en liten behållare längst fram där sperman kan samlas. Några kondomer är profilerade, det vill säga de svänger in lite under ollonkanten.

En del kondomer är tunnare och andra extra tjocka. Det finns kondomer som är knottriga, vågiga, tajta eller har ribbor. Det finns också kondomer i olika färger.

Vilka glidmedel passar med kondomer?

Använd inte fettbaserade medel som olja eller hudkräm tillsammans med kondomer som är gjorda av gummi. Fettet kan luckra upp skyddet och göra så att det lättare går sönder.

Det finns olika typer av glidmedel: vattenbaserade, silikonbaserade eller glidmedel som är en blandning av båda medlen. Dessa medel går bra att använda tillsammans med alla typer av skydd.

Det behövs extra glidmedel om du har analt samlag. Det glidmedel som redan finns på kondomen räcker inte. 

Glidmedel kan du köpa på ett apotek eller i butiker som säljer erotiska produkter och på nätet.

Hur ska jag förvara kondomer?

Kondomer ska förvaras i rumstemperatur och på en plats där kondomerna inte skaver mot något eller blir utsatta för tryck. Bra ställen att ha kondomer på är till exempel i en jackficka eller i en väska.

Om du har en kondom i plånboken är det bra att byta ut den regelbundet, ungefär en gång i månaden.

Var kan jag köpa kondomer?

Kondomer finns att köpa bland annat på apotek, i matbutiker, i kiosker och på nätet. En större variation av kondomer finns i butiker som säljer erotiska produkter och på nätet. Du som är ung kan ibland få gratis kondomer på barnmorskemottagningar, ungdomsmottagningar, studenthälsan och sex- och samlevnadsmottagningar.

Till toppen av sidan