Sexuell hälsa

Skydd mot graviditet

Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. De olika sätten brukar kallas för preventivmetoder eller preventivmedel. Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar. Du och den eller de som du har sex med delar på ansvaret för att skydda er mot graviditet.

Innehåll - Skydd mot graviditet

Visa innehåll som:
Preventivmedel – skydd mot graviditet

Det finns olika sätt att skydda sig mot oönskad graviditet. De olika sätten brukar kallas för preventivmetoder eller preventivmedel. Kondom och femidom är de enda metoderna som också skyddar mot könssjukdomar om de används på rätt sätt.

Akuta metoder – kopparspiral och akut-p-piller

Det finns två sätt att minska risken att bli gravid efter att du har haft ett oskyddat vaginalt samlag. Det ena sättet är att sätta in en kopparspiral. Det andra sättet är att ta ett akut-p-piller.

Avbrutet samlag

Avbrutet samlag innebär att penisen dras ut slidan innan utlösning. Utlösning sker utanför slidan.

Femidom

En femidom är en invändig kondom gjord av mycket tunn plast eller latex. Du sätter in femidomen i slidan eller ändtarmsöppningen innan du ska ha samlag. Femidom skyddar mot könssjukdomar eller graviditet.

Hormonspiral

Hormonspiralen är några centimeter lång och ser ut som ett litet T. Den innehåller hormonet gestagen. En hormonspiral ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.

Kondom

En kondom är ett skydd av mycket tunt gummi eller plast som du kan sätta på en penis eller en dildo om du ska ha samlag. Kondom är ett enkelt sätt att minska risken för överföring av könssjukdomar vid samlag. Det är även ett enkelt sätt att undvika graviditet vid samlag som kan leda till graviditet.

Kopparspiral

Kopparspiralen är några centimeter lång och ser som ett litet T. Den är av plast och skaftet är lindat med tunn koppartråd. Den ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.

Mellanpiller och minipiller

Mellanpiller och minipiller är ett preventivmedel i tablettform som du tar varje dag. De innehåller könshormonet gestagen. Mellanpiller och minipiller ger ett säkert skydd mot graviditet om du tar dem som du ska.

Pessar

Ett pessar är en liten skål av silikon som du smörjer in med pessargel och sätter in i slidan så att det täcker livmodertappen.

P-piller

P-piller är ett preventivmedel i tablettform som du tar varje dag. P-piller ger ett mycket säkert skydd mot att bli gravid om du tar dem som du ska.

P-plåster

P-plåstret innehåller två olika könshormon, östrogen och gestagen och ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.

P-ring

P-ring är ett preventivmedel som du själv sätter in i slidan. P-ringen är gjord av mjuk, genomskinlig plast och är cirka fem centimeter i diameter.

P-spruta

P-sprutan innehåller en hög dos av hormonet gestagen. Du får sprutan i skinkan var tredje månad av en sjuksköterska, barnmorska eller en läkare på en barnmorskemottagning eller vårdcentral. Den ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.

P-stav

P-staven är en mjuk plaststav som innehåller könshormonet gestagen. Staven är ungefär lika stor som en tändsticka, fyra centimeter lång och två millimeter i diameter. Den ger ett mycket säkert skydd mot graviditet.

Sterilisering

Sterilisering innebär att du genom en operation tar bort möjligheten att bli eller göra någon gravid.

Säkra perioder

Säkra perioder betyder att du undviker att ha samlag de dagar när risken att bli gravid är som störst. Det är en osäker metod.

P-appar och p-datorer

Du kan använda p-appar och p-datorer för att räkna ut när det är som störst risk att bli gravid.

Mer på 1177.se

Graviditet

Här kan du läsa mer om vad som händer under graviditeten. Du kan bland annat läsa om hälsa, undersökningar, besvär och vad som händer i livmodern vecka för vecka.

Skydd mot könssjukdomar

Kondom och femidom skyddar mot könssjukdomar. Använd kondom eller femidom om du har vaginala eller anala samlag med någon annan.

Så fungerar könsorganen

Könsorganen består av flera delar och har flera olika funktioner.

Till toppen av sidan