Vanliga frågor och svar om e-tjänsterna

Kan jag som god man läsa min huvudmans journal?

Fråga

Jag är god man och behöver läsa min huvudmans journal. Är det möjligt? Kan jag göra det via nätet?

Svar

Ja, det kan du göra om din huvudman samtycker till att du läser journalen. Det innebär att hen godkänner att du läser. Samtycket kan lämnas genom att du får en fullmakt. Den ska vara skriftlig.

Kontakta den mottagning där din huvudman har fått vård. Du eller din huvudman kan sedan hämta kopiorna på mottagningen. Du behöver visa upp fullmakten och din legitimation om du hämtar dem. Det går inte att få kopiorna i ett brev eller som ett mejl.

För att du som är god man ska få tillgång till journalen via nätet behöver du ha ett så kallat förordnande från domstol. Ett förordnande betyder att du har rätt att sköta ett uppdrag under en viss tid. Detsamma gäller om du är en förvaltare. Skicka förordnandet som en bilaga till en särskild blankett. Kontakta din region för att få mer information om blanketten.

När ditt godmanskap eller förvaltarskap upphör måste du meddela detta så att du inte längre kan läsa hens journal. Kontakta din region för mer information.

Manólis Nymark, jurist, Inera, Stockholm

Mer på 1177.se

Att logga in på 1177.se

För att logga in på 1177 behöver du ha ett svenskt personnummer och en e-legitimation, antingen BankID eller Freja+.

Läs din journal via nätet

Du som är 16 år eller äldre kan läsa information i din journal genom att logga in. Hur mycket information du kan läsa beror på i vilken region du har fått vård.

Din journal

När du söker och får vård dokumenteras det i en journal. Det görs framför allt för att din vård ska bli så bra och säker som möjligt.

Till toppen av sidan