Just nu är det många som ringer till 1177 i Västra Götaland.Det här meddelandet avser Västra Götaland

Just nu är det många som ringer 1177 som ej har symtom, vilket gör att det kan vara svårt att komma fram och kötiderna kan bli extra långa. Vid allmänna frågor om covid, smittspårning, vaccination, provtagning mm, läs på 1177.se eller ställ en fråga till chatboten.

Graviditeten vecka för vecka

Gravid i vecka 14

(från 13 hela veckor + 0 dagar till 13 hela veckor + 6 dagar)

Fostret vecka 14. Illustration.

Fostret har blivit 7–8 centimeter långt, mätt från huvud till stjärt. Det har fått händer och fötter, fingrar och tår. Huden är tunn och genomskinlig. Den är täckt av små tunna hårstrån som kallas ullhår.

Nu kan fostret röra sig i fostervattnet. Det har också börjat svälja. Kroppsdelarna är tydliga.

Livmodern är nu ungefär lika stor som en grapefrukt. För en del gravida börjar tröttheten släppa lite och de börjar nu bli piggare.

Pigment under graviditeten

Många gravida får en mörk rand över magen, från bröstet ner mot slidan. Randen kallas Linea nigra. En del får mörkare hud runt bröstvårtorna. Randen beror på att du får mer pigment när du är gravid, vilket i sin tur beror på hormoner. Randen brukar blekna bort när barnet är fött.

Du kan även få pigmentfläckar i huden när du är gravid, till exempel i ansiktet. Det kan kallas kloasma. För att undvika fläckar bör du vara försiktig med att sola. Du kan smörja in dig med solskyddskräm och ha något på huvudet som ger skugga.

Gravidveckobrevet

Till toppen av sidan