ARMAR OCH HÄNDER

De Quervains syndrom

De Quervains syndrom innebär att det gör ont i handleden på den sidan där tummen sitter. Det gör ont framför allt när du rör på tummen och beror på att du har fått en inflammation i en senskida.

Sjukdomen kan gå över av sig själv, men det krävs ofta en operation för att du ska bli bra.

Senskidan till tummens sträcksenor är inflammerad och förtjockad om du har de Quervains syndrom.

De Quervains syndrom är vanligt. Orsaken till inflammationen är inte känd men upprepade, ensidiga rörelser med handen och tummen är troligtvis en av anledningarna. En annan orsak tros vara hormonförändringar i kroppen. Du kan till exempel få sjukdomen efter att du har fött barn.

Symtom

Du får ont i handleden på den sidan där tummen sitter om du har de Quervains syndrom.

Det gör ont ner mot tummen och känns som mest när du rör på den. Det kan också vara svårt att använda tumgreppet och att lyfta föremål.

När och var ska jag söka vård?

Du kan kontakta en vårdcentral om du har ont och har svårt att använda handen.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning och hjälp med var du kan söka vård.

Här kan du hitta vård. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Behandling

Sjukdomen kan gå över av sig själv om du har möjlighet att vila handen. Det är enklare att vila handen med hjälp av en stödskena. En sådan stödskena bör du prova ut inom sjukvården för att den ska göra bäst nytta. Du kan få prova en så kallad handortos som avlastar hos en arbetsterapeut eller fysioterapeut, även kallad sjukgymnast.

Har du väldigt ont kan du pröva att ta värktabletter som samtidigt motverkar inflammationen, så kallade NSAID. Du kan få läkemedlen utskrivna av läkare eller köpa själv på apotek. Exempel på sådana läkemedel är Ibumetin, som innehåller ibuprofen, eller Naproxen, som innehåller naproxen. Du kan ibland behöva få en kortisonspruta för att dämpa inflammationen.

Operation  

Du kan behöva opereras om du inte blir bättre av att vila handen eller efter att du fått en kortisonspruta. Operationen innebär att läkaren öppnar den inflammerade senskidan. Senan kan då röra sig fritt och inflammationen läker.

Operationen tar ungefär en halvtimme. Du behöver inte vara sövd, utan det räcker oftast med lokalbedövning. Läkningen efter operationen tar ungefär två till tre veckor. Du kan använda handen under tiden, men det brukar göra ont i början.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Om du behöver hjälpmedel ska du få information om vad som finns och hur du får det.

Till toppen av sidan