Logopedmottagningen

Västmanlands sjukhus Västerås, ingång 27, Adelsögatan, Västerås

Visa på kartaVägbeskrivning

Telefonnummer
Telefontider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag07.30–11.30
Måndag12.30–15.00
Tisdag07.30–11.30
Tisdag12.30–15.00
Onsdag07.30–11.30
Onsdag12.30–15.00
Torsdag07.30–11.30
Torsdag12.30–15.00
Fredag07.30–11.30
Fredag12.30–15.00
LördagStängt
SöndagStängt
Växeltelefon

Öppettider
DagÖppettiderKommentarer
Måndag08.00–16.00
Tisdag08.00–16.00
Onsdag08.00–16.00
Torsdag08.00–16.00
Fredag08.00–16.00
LördagStängt
SöndagStängt

Besöksadress:
Västmanlands sjukhus Västerås, ingång 27, Adelsögatan, Västerås
Län, kommun:
Västmanlands län, Västerås
Postadress:
Västmanlands sjukhus Västerås, ingång 27, 721 89 Västerås
Webbplats:
https://www.1177.se/vastmanland/logoped-vastmanland

Vägbeskrivning

Hitta hit:

Logopedmottagningen ligger i samma hus som Folktandvården Adelsö, ingång 27.

Parkeringar finns i nära anslutning till byggnaden och handikapparkering finns utanför ingången.

Färdväg med buss:

Stadslinje: Linje 1 (röd linje)

Stadslinje: Linje 14

till Västmanlands sjukhus Västerås, Hållplats Adelsögatan.

Hitta på plats:

Expedition och väntrum ligger en trappa ner innanför entrén. Hiss finns till vänster.

Publicerad: 2024-03-11

På grund av ombyggnationer kan det vara svårare att hitta parkeringsplatser. Kom gärna 30-40 minuter före din bokade tid för att parkera och hitta till din mottagning. Om möjligt, välj ett annat färdsätt än bil eller få skjuts av en anhörig. Tack för ditt tålamod!

På Logopedmottagningen arbetar legitimerade logopeder med att utreda, diagnostisera och behandla olika typer av svårigheter med kommunikation, tal, röst och språk. Hit kommer både barn och vuxna. Vi har hela Västmanland som upptagningsområde. Logopedmottagningen är också utbildningsklinik för logopedutbildningen vid Uppsala universitet.


De flesta som besöker oss har remiss från läkare, BVC-sköterska eller skolhälsovården. Du kan också skicka in en egen vårdbegäran till oss där du beskriver dina besvär. En logoped kommer att bedöma din vårdbegäran på samma sätt som en remiss från t ex en familjeläkare. Egen vårdbegäran innebär inte att du är garanterad att få en tid för besök. Vid egen vårdbegäran behövs ofta kompletterande uppgifter från t ex läkare, BVC eller skolhälsovård. Du hittar länk till egen vårdbegäran via våra e-tjänster eller blanketter för nedladdning om du klickar på fliken 'Det här kan du få hjälp med' och tittar längst ner på sidan.

Driftsform: Region

  • Tal- och språkutvecklingen är som intensivast i förskoleåldern. Barnen lär sig ljud, ord och att forma meningar. Barn utvecklar sitt språk i olika takt. En del lär sig tidigt att tala tydligt och i långa meningar, medan det tar längre tid för andra. Är utvecklingen mycket långsam eller annorlunda kallar man det för språkstörning.

    Språkstörning är en funktionsnedsättning som kan yttra sig på olika sätt. Den kan vara lätt eller mer omfattande och svårigheterna kan röra ett eller flera av följande språkområden: uttal, ordförråd, meningsbyggnad, språkförståelse och språkanvändning.

    Språkstörningen kan för vissa kvarstå under skolåldern och upp i vuxen ålder.

    Läs mer om tal- och språksvårigheter hos barn, när du ska söka vård och vilken behandling som vi kan hjälpa ditt barn med. 

    Om du är vuxen och misstänker att du har en språkstörning kan du kontakta oss för en språkutredning.

  • Om du ofta känner dig trött och ansträngd av att tala och kanske får ont i halsen och blir hes utan att samtidigt vara förkyld kan du söka hjälp hos oss. Du kan också söka hjälp om rösten har blivit svagare och du har svårigheter att göra dig hörd. Om du varit hes i mer än tre veckor utan samtidig förkylning bör du söka läkare för att få dina stämband undersökta.

    Vi samarbetar med öron-, näs- och halsläkare som undersöker och dokumenterar stämbandens utseende och rörelser. Oftast är det ÖNH-läkare som remitterar patienter till logoped efter stämbandsundersökning. Har dina stämband ännu inte blivit undersökta kan vi konsultera ÖNH-läkare för detta.

    Läs mer om röstproblem, när du ska söka vård och behandling. 

    Om ditt barn alltid varit hest, om barnet är besvärad av sin heshet eller om du som förälder är orolig kan du söka hjälp hos oss. Läs mer om röstproblem hos barn

  • Stamning är en talstörning där den som stammar vet vad hen vill säga, men kan ha svårt att få fram det på grund av avbrott i talet. Avbrotten kan låta på olika sätt. Ord och ljud kan upprepas eller förlängas, och det kan bli helt stopp. Ibland förekommer onormal muskelspänning eller rörelser. Den som stammar kan också få känslomässiga reaktioner på sitt talproblem, vilket till exempel kan leda till att man undviker att tala.

    Ta kontakt med oss om ditt barn stammar. Många barn har en övergående stamning, men det går inte att förutsäga vilka som kommer att sluta stamma. Det finns mycket man kan göra för att underlätta för barnets tal. Om man som förälder känner oro, och om barnet är besvärat av stamningen och kanske undviker att prata, är det viktigt att söka hjälp.

    Läs mer om stamning hos barn, när du ska söka vård och behandling. 

    Äldre barn, ungdomar och vuxna är välkomna att ta kontakt med oss om man känner att stamningen är ett hinder. Logopeden och den som stammar gör en kartläggning av stamningen, hur den låter och i vilka situationer den är ett hinder. Behandlingen kan bestå av både arbete med stamningens fysiska sidor och samtal om känslor knutna till stamningen.

  • Barn som bor i Västmanlands län tas om hand av ett speciellt LKG-team på Akademiska sjukhuset i Uppsala enligt en speciell behandlingsplan. Om barnet har behov av att få hjälp av en logoped så kontaktas vi för att ge ytterligare stöd och behandling.

    Logopeden bedömer barnets tal, språk och kommunikation under lek, samtal och med test. Logopeden ger också råd kring munmotorisk stimulans samt tal- och språkstimulans. barnets föräldrar och logopeden kommer tillsammans fram till fortsatta lämpliga åtgärder.

    Läs mer om att få ett barn med läpp-, käk- och gomspalt (LKG) och vilken behandling som görs. 

  • Många tycker att läsa, skriva och räkna är svårt. Du som är 18 år eller äldre kan söka hjälp när du upplever att dina svårigheter påverkar din vardag och du vill få hjälp att hantera dessa.

    Utredning sker på Logopedmottagningen vid ett eller två tillfällen. Därefter träffas vi för ett uppföljande samtal, då vi går igenom resultatet. Ibland leder utredningen fram till diagnosen dyslexi eller dyskalkyli. En viktig del av resultatet är att ge förslag på åtgärder som kan underlätta, till exempel tekniska hjälpmedel såsom talsyntes eller rättstavningsprogram.

  • Egen vårdbegäran

    Du kan logga in och skicka din vårdbegäran via våra e-tjänster. Du kan också fylla i blanketten och skicka den med post till oss.

Vi har tyvärr inte möjlighet att spåra vem på Logopedmottagningen som har ringt dig. Den som har ringt dig kommer att försöka nå dig igen om det behövs!

Till toppen av sidan