OPERATIONER AV ÖGON, ÖRON, NÄSA OCH HALS

Operation av körtel bakom näsan

Bakom näsan finns en körtel som ingår i kroppens försvar mot infektioner. Den växer i storlek under barndomen och om den blir riktigt stor kan barnet kan få svårt att andas genom näsan och att utjämna trycket i mellanörat. Då kan barnet behöva opereras.

Operationen sker på en operationsavdelning och det är en öron-näsa-hals läkare som utför den. Barnet är sövt under operationen. 

Förberedelser inför operationen

Barn som ska sövas får inte äta något under sex timmar före operationen. Fram till två timmar före operationen går det bra att dricka genomskinliga vätskor som till exempel vatten, te eller saft. Däremot ska barn inte dricka exempelvis välling, fil eller andra ogenomskinliga drycker. Barnet ska inte ammas innan operationen.

Om du vill ge smärtstillande eller febernedsättande läkemedel till barnet veckan innan operationen, bör du ge hen paracetamol som till exempel Alvedon och Panodil. Vissa andra smärtstillande och febernedsättande läkemedel, till exempel de som innehåller ibuprofen, kan göra att barnet blöder lättare.

Om ditt barn regelbundet tar något läkemedel är det viktigt att du kontrollerar med läkaren om det går bra att ta det som vanligt inför operationen.

Barnet bör inte vara förkylt

Riskerna vid narkos ökar om barnet är förkylt eller precis har varit det. Det kan leda till att det blir besvärligt med andningen under och efter operationen. Det kan också leda till större risker för infektioner efter operationen. Om ditt barn inte är helt friskt bör hen inte sövas utan då flyttas operationen fram. Kontakta mottagningen i förväg om du är osäker.

Så går operationen till

När du och ditt barn har kommit till kliniken får ni träffa läkaren som ska göra operationen. Du som vuxen får sedan gå med in till operationssalen och vara med tills barnet har sövts ned. Körteln skrapas bort genom munnen med en speciell operationskniv eller med ett elektriskt instrument. Sedan kontrollerar läkaren att hela körteln är borttagen.

Det blöder under operationen. Blödningen stoppas genom att små, bollformade, kompresser trycks på sårområdet. Ibland använder läkaren en blodstillande pincett eller en sug. Själva operationen tar ungefär 15 minuter och sedan väntar läkaren en stund för att se att det slutat blöda.

Det tar sedan en stund för barnet att vakna så även om operationen går snabbt tar det ofta ungefär en timme innan barnet är vaket igen.

Så mår barnet efteråt

Efter operationen flyttas barnet till en uppvakningsavdelning. En förälder, eller någon annan närstående, får vara med när barnet vaknar. Barnet blir kvar för observation i ett par timmar efter operationen för att hen ska vakna upp ordentligt och för att läkaren ska se att det inte blöder. När barnet mår bra, kan dricka och inte blöder, får ni åka hem. Det är oftast samma dag.

Barnet kan ha svårt att äta efter

Det svider och gör ont efter operationen. De första dagarna är det också sårigt i halsen. Barnet kan  må illa efter operationen. Det beror dels på att hen har varit sövd och dels på att hen har svalt blod under operationen. I början kan du ge barnet glass, saft eller juice, i små portioner för att undvika att hen mår illa. Tänk på att sura drycker kan svida. Sedan kan du börja ge hen välling, soppor och mosad mat. Efter någon dag kan barnet börja äta som vanligt.

Det kan göra ont i halsen under ett par dagar

Oftast gör det inte särskilt ont efter operationen. Men det kan kännas ömt i halsen och göra ont upp mot öronen under ett par dagar. Då kan du ge barnet receptfria mediciner med smärtlindring som innehåller paracetamol, till exempel Alvedon eller Panodil. Det är ofta bäst att barnet får medicinerna i flytande form eller som stolpiller, som förs upp i ändtarmen, de första dagarna. Det beror på att det kan kännas rivigt i halsen. Det kan också vara svårt att svälja tabletter.

Ibland får barn lite feber dagen efter operationen, men den brukar gå över snabbt och brukar inte vara hög.

Barnet ska stanna hemma i några dagar efter operationen

Barnet ska stanna hemma från förskola eller skola under ett par dagar efter operationen. Det går bra att vara utomhus. Barn som går i skolan ska inte vara med på idrotten de första sju till tio dagarna.

Barnet kan snarka mer än vanligt efter operationen men det går över

Vissa barn fortsätter att snarka de första dagarna och kan till och med snarka mer än vanligt. Det beror på att det kan vara svullet i området som har opererats. Efter ungefär en vecka har den värsta svullnaden gått ner och såret har läkt. Det kan ta längre tid innan det har läkt helt. Efter att såret är helt läkt kan läkaren bedöma hur operationen har gått.

Varför görs behandlingen?

Lymfvävnaden sitter i översta delen av svalget, bakom de båda bakre näsöppningarna.

Körteln bakom näsan kan bli så stor att det kan bli svårt för barnet att andas genom näsan. Det gör att även barnets tal kan påverkas eftersom barnet är täppt i näsan hela tiden. En del barn som har en stor körtel snarkar och kan få korta andningsuppehåll när de sover, så kallade apnéer.

En förstorad körtel kan också påverka örontrumpetens förmåga att lufta mellanörat och barnet får så kallad öronkatarr. Det kan göra hörseln sämre tillfälligt eftersom vätskan i mellanörat gör att trumhinnan rör sig sämre.

Ibland växer sig körteln sig så stor att barnet inte kan andas genom näsan alls, utan hela tiden andas genom munnen. Då kan överkäkens utveckling störas så att över- och underkäkens tänder inte är i kontakt med varandra. Genom att körteln tas bort kan bettfel undvikas. Andingen och hörseln blir också bättre.

Det är ovanligt att barn som är yngre än ett och ett halvt år opereras eftersom körteln inte brukar vara så stor hos dem.

Vad är en körtel bakom näsan?

Körteln bakom näsan sitter i översta delen av svalget och består av lymfvävnad. Den ingår som en del i kroppens försvar mot infektioner på samma sätt som halsmandlarna.

I bland kallas körteln bakom näsan för en polyp men det är fel. Äkta polyper är mycket ovanligt hos barn.

Vanligt att opera bort halsmandlarna samtidigt

Det är vanligt att halsmandlarna är förstorade om körteln är det. Därför opereras ibland hela eller delar av halsmandlarna bort vid samma tillfälle. Stora halsmandlar kan också göra att barnet har svårt att andas och svälja. 

Biverkningar och komplikationer

Hos ett fåtal barn kan såret börja blöda efter operationen. Då kommer det färskt blod antingen ur näsan eller så spottar barnet ut blod genom munnen. Kontakta kliniken där operationen gjordes direkt om det händer.

Kontakta en vårdcentral eller en öron-näsa-halsmottagning om barnet får hög feber efter operationen eller om det gör mer ont i halsen. Det kan vara tecken på en infektion.

Körteln kan komma tillbaka

Läkaren kan inte operera bort precis hela körteln under operationen. Det gör att körteln kan växa till igen. Ofta blir den inte så stor att den behöver tas bort igen. Men hos barn som opereras tidigt finns det en risk att den växer sig stor igen.

Om du misstänker att körteln har börjat växa igen eller om ditt barn fortsätter att vara täppt i näsan bör du kontakta den klinik eller den läkare som opererade barnet.

När är behandlingen olämplig?

Körteln bakom näsan ska inte opereras bort hos barn med någon form av svaghet i gommen, så kallad gomspalt. För dessa barn hjälper körteln till att stänga av utrymmet upp till näshålan. Det är viktigt både för att hindra att mat åker upp till näshålan när barnet sväljer och för barnets röstklang. Läkaren undersöker därför alltid om det finns gomspalt hos barnet som ska opereras. När barnet är sövt undersöker läkaren en extra gång för att hitta även gomspalt som är svår att upptäcka.

Så påverkar behandlingen livet

Barnet klarar sig bra utan den del av lymfvävnaden som opererats bort. Det finns mycket vävnad kvar på andra ställen i svalget, bland annat vid halsmandlarna och längst bak på tungan. Det finns inget som tyder på att barn som har opererat bort sin körtel och sina halsmandlar lättare får infektioner eller har andra besvär som beror på att körteln är borttagen.

Till toppen av sidan