NÄSA OCH LUKTSINNE

Näspolyper

En näspolyp kommer från slemhinnan i näsan och ser ut som en liten stjälk eller knopp. Du kan oftast inte se om du har näspolyper själv eftersom de sitter långt in i näsan. Små polyper ger oftast inga symtom alls men om polyperna blir större kan du få besvär framför allt med nästäppa.

Symtom

Det vanligaste symtomet vid näspolyper är att du känner dig täppt i näsan under en längre tid och att besvären inte blir bättre.

Du kan också få nedsatt luktsinne och smaksinne eller återkommande snuva.

Symtomen kommer ofta långsamt, över flera år men ibland kan det gå mycket snabbare.

Små polyper ger inte några symtom alls. 

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du är mycket täppt i näsan och inte har blivit bättre efter någon månad.
Om det är helg kan du vänta tills det blir vardag. Du kan kontakta många mottagningar genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Vad kan jag göra själv?

Du kan pröva att skölja näsan med en koksaltlösning. Det finns att köpa receptfritt på apotek eller så kan du göra blandningen själv. Då blandar du ett kryddmått salt i en deciliter vatten. Lite matolja i blandningen minskar risken för torra slemhinnor. För att få in koksaltlösningen i näsan kan du använda en speciell nässköljare eller en plastspruta. Både kannan och sprutan finns att köpa på apotek.

Undersökning

För att kunna se om du har näspolyper tittar läkaren in i din näsa. Oftast vidgar hen näsborrarna och lyser in i näsan med en lampa. Om du är mycket täppt i näsan kan du först behöva ta avsvällande näsdroppar innan.

Ibland vill läkaren titta längre in i näsan. Det gör hen med hjälp av en liten kamera som förs in i näsan. Läkaren kan då se bättre och avgöra om det finns tecken på polyper eller om nästäppan har någon annan orsak. Ibland kompletteras undersökningen med en skiktröntgen.

Behandling

Du som har näspolyper får oftast behandling med nässprej som innehåller kortison. Det gör att polyperna blir mindre.

Polyperna kan opereras bort

Polyperna kan opereras bort om du inte blir bättre efter behandling med nässprej. Hur operationen går till beror på var i näsan och bihålorna polyperna sitter. Vid lindriga besvär kan operationen göras i lokalbedövning och då kan du lämna mottagningen direkt efter operationen. Om polyperna är stora och utbredda får du narkos inför operationen. Även efter en operation med narkos kan du oftast lämna sjukhuset samma dag.

Efter operationen får du ett förband i näsan och blir helt täppt i den näsborren där polypen satt.

Näspolyper kan komma tillbaka

Näspolyper kan komma tillbaka trots att du har opererats. För att hindra att polyperna kommer tillbaka rekommenderas du att använda nässprej med kortison även efter operationen.

Vad händer i kroppen?

Näspolyper sitter ofta i den mellersta näsgången, som på bilden. De kan även sitta på andra ställen i näshålan och i bihålorna. Du kan få en eller flera polyper och de kan variera i storlek.

Näspolyper är rundade utväxter i näsans slemhinna. De växer ner i näsgångarna från bihålorna. Näspolyper sitter oftast så långt in i näsan att du inte kan se dem själv.

Du kan ha en eller flera polyper, de kan också variera i storlek. 

Det är inte farligt att ha näspolyper men de kan göra det svårt att andas genom näsan. Det är också viktigt att utesluta andra orsaker till besvären om de är långdragna.

Vad beror det på?

Ofta vet inte läkaren varför du har fått näspolyper. Det kan bero på att du har haft en långvarig bakterieinfektion eller en långvarig svampinfektion i näsan eller i bihålorna. Det kan också bero på allergiska besvär.

Du som är överkänslig mot acetylsalicylsyra har större risk att få näspolyper. Acetylsalicylsyra finns i vissa värktabletter, till exempel Aspirin och Treo. Det är också vanligare att få näspolyper om du har astma. Astman blir oftast lindrigare efter att du har fått behandling mot näspolyperna. 

Ovanligt att barn får näspolyper

Det är ovanligt att barn får näspolyper. I dessa sällsynta fall bör barnet undersökas av en barnläkare eller en öron-näsa-halsläkare.

Näspolyper är inte detsamma som adenoiden eller körteln bakom näsan, som ibland kallas för polyp bakom näsan.

Körteln bakom näsan sitter i översta delen av svalget och består av lymfvävnad. Den ingår som en del i kroppens försvar mot infektioner på samma sätt som halsmandlarna. Hos barn kan körteln växa och bli så stor att barnet får svårt att andas genom näsan och få svårt att öppna örontrumpeten. Då kan hen behöva opereras.

Till toppen av sidan