Graviditeten vecka för vecka

Gravid i vecka 35

(från 34 hela veckor + 0 dagar till 34 hela veckor + 6 dagar)

Fostret vecka 35. Illustration.

Fostret väger ungefär 2,4 kilogram. Det har blivit knappt 47 centimeter långt. De flesta ligger nu med huvudet neråt. Fostret sväljer fostervatten, kissar och därmed tränas matsmältningen.

Fostret har lagt på sig mer fett. Huden är tjockare, mindre genomskinlig och slätare. Det ulliga hår som tidigare funnits på kroppen är borta. Huden är istället täckt av rikligt med skyddande fosterfett. Huden kan se vit och kletig ut av allt fett, om barnet skulle födas nu.

En del gravida kan få ont över revbenen. Det kan bero på att livmodern är så stor att den når till revbenen. Det kan kännas bra att sträcka på sig.

Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Det kan göra så att du får ont i ryggen. Barnet trycker på överallt. Det kan vara svårt att andas, sitta, stå och sova.

Förbered dig inför förlossningen

Många vill vara med och planera inför förlossningen. Det är vanligt att skriva en plan. En förlossningsplan är ett brev där du skriver ner dina förväntningar till vårdpersonalen.
Så kan du skriva

Tvillingar föds ofta tidigt

Det är vanligt att tvillingar föds tidigare än det beräknade förlossningsdatumet. Ungefär hälften föds vaginalt och hälften föds med kejsarsnitt.
Läs mer om att föda tvillingar

När barnet ligger med stjärten neråt

Det kallas sätesbjudning eller att barnet ligger i säte. En läkare kan försöka att vända på barnet, om barnet ligger i säte.
Läs mer om vändningsförsök och sätesbjudning

Så klarar du smärtan under förlossningen

Det finns olika slags smärtlindring som kan hjälpa under en förlossning. Lustgas, sterila kvaddlar och massage är några.
Läs mer om smärta och lindring

Gravidveckobrevet

Till toppen av sidan