Om graviditeten

Att vänta tvillingar

Tvillingar kan komma från två ägg eller från ett ägg som delar sig. Du som är gravid med tvillingar får en stor och tung mage. Du behöver vila mycket. Det är vanligt att få besvär med till exempel illamående, ryggont och svullna ben.

Bild: ultraljud tvillingar

Du som är gravid med tvillingar får gå på fler kontroller än de som har ett barn i magen. Det är vanligt att tvillingar föds tidigare än det beräknade datumet för förlossning.

Att få besked om tvillingar

Det är ofta vid ultraljudsundersökningen som du får veta att det är två barn i magen. Beskedet kan vara omtumlande. Det vanligt med många olika känslor. Du kanske känner glädje, förvirring eller oro. Eller så känner du inget speciellt. Ibland växlar känslorna. Inget är rätt eller fel att känna. 

Prata med en barnmorska på barnmorskemottagningen om du är orolig. Där kan du få stöd. Det gäller både dig som är gravid och dig som är blivande medförälder.

Skillnader mellan ett eller två barn i magen

När du ska få barn är det vanligt med funderingar. Väntar du två barn kanske du funderar ännu mer. Det är vanligt att folk är nyfikna och har många tankar och frågor om tvillingar.

Mot slutet av graviditeten blir magen stor och tung. I graviditetsvecka 30 kan magen vara lika stor som den är i vecka 40 hos någon som väntar ett barn. 

Tvillingars huvudomfång och längd ökar under hela graviditeten i samma takt som barn som är ensamma i magen. Omkring graviditetsvecka 32 brukar tvillingars vikt öka långsammare. När de föds kan de väga mindre än ett barn som varit ensam i magen. 

Viktigt att vila

Det är viktigt att vila och ta det lugnt när du är gravid. Att äta bra och att motionera är också bra.

Det är vanligt att du som väntar tvillingar och arbetar blir sjukskriven mot slutet av graviditeten. Det beror på att det är tungt med en stor tvillingmage och att det är vanligare med komplikationer som lågt blodvärde, bäckensmärtor och svullnad.

Undersökningar och kontroller

Du som är gravid får gå på regelbundna besök på en barnmorskemottagning. Du som väntar tvillingar brukar gå på flera ultraljudsundersökningar. På ultraljudet går det att se hur barnen växer och hur de ligger inne i livmodern. Hur ofta man får gå är olika. Det beror på om det är enäggstvillingar eller tvåäggstvillingar och på hur fostren växer.

Enäggstvillingar

När enäggstvillingar blir till har en spermie befruktat ett ägg som sedan har delat på sig. Enäggstvillingar är genetiskt lika. De har identisk arvsmassa, DNA. Därför är de av samma biologiska kön och kan vara mycket lika varandra i utseendet. Även om DNA hos enäggstvillingar är exakt lika, kan yttre faktorer göra att tvillingarna utvecklas lite olika.

Vid ivf-behandling är det lite vanligare att det blir enäggstvillingar. 

Tvåäggstvillingar

När två ägg blir befruktade av varsin spermie blir det tvåäggstvillingar. Dessa tvillingar är inte mer lika varandra än vad andra syskon är. De kan alltså vara av samma eller olika biologiska kön. De har olika arvsmassa, DNA.

Åldern på dig som är gravid kan påverka när det gäller tvåäggstvillingar. Ju äldre du är desto större blir sannolikheten att få tvåäggstvillingar. Det beror på att det oftare lossnar mer än ett ägg i samma menstruationscykel när du blir äldre.

Sannolikheten att få tvåäggstvillingar kan vara ärftlig. Sannolikheten ökar något om du som är gravid har genetiska släktingar som har fött tvillingar.

Det föds dubbelt så ofta tvåäggstvillingar som enäggstvillingar.

Ibland blir det bara ett barn i alla fall

Det händer att ett tidigt ultraljud visar på tvillingar och att det ena fostret sedan dör. Det är i så fall oftast under graviditetens första 10 till 12 veckor som det händer. Det döda fostret krymper ihop och absorberas i livmodern. Vid nästa ultraljud syns då bara ett foster. 

Att det ena fostret dör kan upplevas på olika sätt. Det kan kännas tungt eller vara en lättnad. Oavsett hur du känner dig, så brukar det hjälpa att prata med andra om det som hänt. 

Trillingar eller fler

Det händer att det föds trillingar, men det är ovanligt.

Trillingar kan bli till om ett, två eller tre ägg befruktas. Trillingar från tre ägg är inte mer lika än andra syskon. Trillingar som kommer av att samma befruktade ägg har delat sig har samma arvsanlag. De är ofta mycket lika till utseendet.

Trillingar växer i samma takt som ensamma foster fram till vecka 28 – 30. Därefter växer de inte lika mycket i livmodern. Det är vanligt att trillingar föds för tidigt.

Komplikationer och besvär

Att vänta tvillingar kan vara ansträngande och tungt för kroppen. Det är vanligt med graviditetsbesvär. Det beror bland annat på högre halter av hormoner. Du kan till exempel må illa, vara trött, få svullna ben och ha ont i ryggen

Det här är andra besvär som du kan få:

Ibland gör komplikationerna att du som är gravid behöver vård på sjukhus.

Tvillingtransfusion

När du väntar enäggstvillingar finns det en liten risk att de drabbas av en komplikation som kallas tvillingtransfusion. Det brukar upptäckas vid en ultraljudsundersökning.

Vid tvillingtransfusion har barnens blodomlopp förbindelse genom moderkakan. Det kan leda till att en av tvillingarna får blod från den andra tvillingen. Tvillingtransfusion kan göra båda barnen svårt sjuka. Det betyder att du som är gravid får gå på täta kontroller. Det finns behandling om det behövs. Till exempel går det att behandla med laser.

Att föda tvillingar

Det är vanligt att tvillingar föds tidigare än väntat, eftersom livmodern blir så utspänd. Ungefär hälften av alla tvillingar föds före graviditetsvecka 36. Men många tvillingar föds tidigare än så. För tidigt födda barn kan behöva vara på en neonatalavdelning första tiden.

Ungefär hälften av alla tvillingar föds med kejsarsnitt. Här kan du läsa mer om att föda tvillingar.

Hur vanligt är det med fler än ett barn?

Ungefär en förlossning av åttio är en tvillingförlossning. Det betyder att ett barn av fyrtio är en tvilling. De flesta är tvåäggstvillingar.

Det är mycket ovanligare med trillingar och fler än tre barn blir det mycket sällan.

Är det enäggstvillingar eller tvåäggstvillingar?

Det kan vara svårt att veta säkert om tvillingar kommer från ett eller två ägg. Det kan synas vid en tidig ultraljudsundersökning. Det kan också synas vid förlossningen när barnmorskan undersöker moderkaka och hinnsäckar. Men även då kan det vara svårt att avgöra. 

Tvåäggstvillingar har varsin moderkaka. Enäggstvillingar kan ha samma, men det behöver inte vara så.

Det kan vara svårt att se på ultraljudsundersökningen om tvillingarna har en eller två moderkakor. Det är förmodligen enäggstvillingar om det är svårt att se skillnad på dem.

Är barnen av olika biologiskt kön är de alltid tvåäggstvillingar. 

DNA-test för att få veta säkert

Ibland kan bara ett DNA-test säga med säkerhet. Det går att göra genom att ta prov i munnen på barnen med tops som sedan skickas på analys. Testet visar om barnen är enäggstvillingar eller tvåäggstvillingar. Kostnaden för provet brukar du få betala själv.

Det spelar egentligen ingen roll om det är enäggstvillingar eller tvåäggstvillingar. Men det kan vara roligt att veta.

Mer på 1177.se

Bra mat när du är gravid

När du är gravid behöver din kropp extra näring, vitaminer och mineraler. Du kan äta det mesta och det är bra att äta varierat. Mat som innehåller mycket näring är till exempel fullkornsprodukter, gröna bladgrönsaker, rotfrukter, bönor, fet fisk, ägg, mejeriprodukter, frukt, frön och nötter. Du kan behöva tillskott av folsyra och järn.

Föda tvillingar

Ungefär hälften av alla tvillingar föds vaginalt och hälften föds med kejsarsnitt. Det är vanligt att tvillingar föds tidigare än det beräknade förlossningsdatumet. När du föder tvillingar är det mycket som liknar att föda ett barn. Det blir inte dubbelt så mycket jobb eller smärta bara för att det är två barn.

Havandeskapsförgiftning

Vid havandeskapsförgiftning får du som är gravid för högt blodtryck. Barnet kan växa dåligt och dina organ kan påverkas om blodtrycket blir för högt. För att sänka blodtrycket kan du behöva vila. Om inte det hjälper kan du behöva föda barnet tidigare än beräknat.

Graviditetsillamående

Det är vanligt att må illa när man är gravid. Det är också vanligt att kräkas. Även om det är jobbigt att må illa och kräkas är det inte skadligt, vare sig för dig som är gravid eller för fostret. Fostret får ändå den näring det behöver.

Till toppen av sidan