Undersökningar och provtagning

Upptäck och förebygg cancer

Läs mer om screening för att upptäcka cancer. Det är viktigt att bli undersökt eller lämna prov varje gång du får en kallelse. Det kostar ingenting för dig.

Innehåll - Upptäck och förebygg cancer

Visa innehåll som:
 • Lämna prov för att upptäcka cancer i tjocktarmen eller ändtarmen

  När du är 60 till 74 år erbjuds du att lämna avföringsprov vartannat år. Det kan göra att det går att upptäcka tidigt om du har cancer i tjocktarmen eller ändtarmen.

 • Lämna prov för att upptäcka HPV och cellförändringar i livmoderhalsen

  Med hjälp av ett prov går det att upptäcka HPV och cellförändringar som kan utvecklas till cancer. Lämna prov varje gång du får en kallelse.

 • Självprovtagning för HPV

  Självprovtagning för HPV är ett säkert sätt att få veta om man har HPV. HPV kan orsaka cellförändringar som kan orsaka cancer i livmoderhalsen.

 • Mammografi

  Mammografi innebär att brösten röntgas med en speciell teknik. Det är en av flera undersökningar som görs om du har besvär i brösten. Mammografi används också för att hitta bröstcancer tidigt vid de regelbundna undersökningar du kallas till om du är 40-74 år.

 • Regelbunden testning för prostatacancer

  Har du fått ett brev om att testa dig för prostatacancer fast du är utan symtom? Det är ett erbjudande som skickas till dig som fyller 50 eller 56 år. Du kan då lämna ett blodprov för att mäta ditt PSA-värde. Här får du veta hur du lämnar provet och vad som händer sedan.

Mer på 1177.se

Så äter du hälsosamt

Vad du väljer att äta, hur mycket och hur ofta du äter påverkar hur du mår. Hälsosamma matvanor kan bidra till att minska risken för att du ska få hjärtsjukdomar, övervikt, typ 2-diabetes och cancer. Du behöver inte förändra dina matvanor helt och hållet i ett enda steg. Kom ihåg att varje liten förändring kan göra stor skillnad.

Så skyddar du dig mot solen

Alla behöver skydd mot solen, oavsett ålder. Barns hud är mycket känsligare än vuxnas och behöver extra skydd. Barn under ett år ska helst inte alls vara i direkt solljus.

Tobak och alkohol

Här kan du läsa mer om alkohol och tobak. Du får tips på hur du kan ändra dina vanor och var du kan få hjälp om du behöver.

Vad är cancer?

Cancer kan uppstå om celler någonstans i kroppen slutar att fungera som de ska men fortsätter att föröka sig. Celler kan sluta fungera av olika orsaker.

Vanliga frågor om cancer

Cancer kan ibland vara svårt att upptäcka tidigt. Men det finns några symtom som det är bra att ha extra koll på, även om de kan bero på något annat än cancer.

Till toppen av sidan