Fysisk aktivitet och träning

Varför ska jag röra på mig?

All form av rörelse är bra för din hälsa på många sätt. Du blir piggare, starkare, orkar mer och sover bättre. Risken för sjukdomar och benbrott minskar också. Försök därför att få in mer rörelse i vardagen och undvik att sitta stilla i långa perioder.

Den här texten handlar om varför det är bra att röra på sig och vad som händer i kroppen när du rör på dig. Det är aldrig för sent att börja röra på sig mer. Alla märker skillnaden, oavsett ålder.

Film: Varför ska jag röra på mig?

Filmen visar varför det är bra att röra på sig.

I texten Vardagsmotion – rörelse i vardagen får du tips om hur du kan göra för att röra på dig mer i vardagen. Texten Börja träna innehåller tips om hur du gör för att komma i gång med träningen.

Många fördelar för hälsan när du rör på dig

Din kropp är byggd för att röra på sig. När du rör på dig händer det mycket i kroppen som gör att du får mer energi, blir piggare och starkare.

Utgå från dina egna förutsättningar. Rörelse behöver inte vara komplicerad eller intensiv. Hitta aktiviteter som du tycker om och kan göra regelbundet. Och byt gärna mellan olika aktiviteter.

All form av rörelse påverkar din kropp positivt

Att röra på sig är positivt för din hälsa, både fysiskt och psykiskt. Genom att röra dig regelbundet stärker du musklerna, vilka i sin tur skyddar skelettet och lederna. Du blir då mer rörlig i kroppen och får bättre balans. Risken för att du ska falla och skada dig blir då mindre.

Genom att röra på dig regelbundet kan du minska risken för flera sjukdomar. Här är några exempel:

  • hjärt-kärlsjukdomar
  • cancer
  • psykisk ohälsa.

Att röra på sig påverkar också vikten, blodfetterna, blodtrycket och blodsockret positivt.

Hjärnan påverkas positivt när du rör på dig

Fysisk aktivitet är även bra för hjärnan. När du regelbundet rör dig så att du får upp pulsen kan du påverkas positivt på flera olika sätt.

Här är några exempel:

  • Du blir gladare och piggare.
  • Du får bättre minne.
  • Du lär dig nya saker lättare.
  • Du får bättre koncentrationsförmåga.
  • Du upplever att du har mindre ont. Muskelcellerna börjar producera proteiner som sprids med blodet. Proteinerna är smärtstillande, piggar upp och motverkar stress och depression.

Du blir mindre stressad, sover bättre och orkar mera

När du rör på dig ökar blodcirkulationen i din kropp. Då kan kroppen lättare ta hand om sådant som kan vara skadligt, till exempel förhöjda stresshormoner som adrenalin och kortisol. Du mår bättre, upplever mindre stress och sover bättre.

Om du får upp pulsen regelbundet så ökar din kondition. Det är något som kan hjälpa dig orka mer i vardagen och om du tränar.

Rör på dig i vardagen

Det är bra att röra sig varje dag.

Undvik att sitta still - ta en rörelsepaus

Att sitta still i långa perioder är inte bra för kroppen, speciellt för den som inte får upp pulsen övrig tid. Därför är det viktigt att öka vardagsrörelsen om du sitter mycket. Ta flera korta rörelsepauser under dagen.

Rör på dig en halvtimme om dagen

Du behöver aktivera dig för att få positiva effekter på din hälsa och stärka dina muskler. Någon form av pulshöjande aktivitet en halvtimme om dagen räcker. Det behöver inte vara vid ett och samma tillfälle. En kvart två gånger varje dag eller flera fem-minuters-pass fungerar lika bra. En pulshöjande aktivitet betyder att det börjar kännas lite ansträngande.

Kom ihåg att varje steg räknas. Ett bra tempo är olika för olika människor.

Viktigt med återhämtning och vila

Att skapa en balans mellan arbete, träning, återhämtning och vila är viktigt för att du ska må bra. Det är särskilt viktigt när du har ett fysiskt aktivt yrke där du går, står eller lyfter under en stor del av din arbetsdag.

Mer på 1177.se

Stavgång

Promenader är ett bra sätt att träna sin kondition. Genom att gå med stavar kan du träna din kondition ytterligare. Samtidigt stärker du dina muskler i överkroppen och ditt skelett.

Vardagsmotion – rörelse i vardagen

Att röra på dig mer kan göra att du mår bättre på flera olika sätt. Men det kan kännas svårt innan du har kommit i gång. Genom att få in lite rörelse i vardagen tar du ett första steg mot att börja träna.

Fysisk aktivitet och träning

Läs om hur du på ett enkelt sätt kan öka din fysiska aktivitet i vardagen. Här finns flera filmer med träningsprogram som du kan göra hemma. Du hittar också tips på hur du kan få barn att röra sig mer.

Till toppen av sidan