KLÅDA OCH SMÄRTA I UNDERLIVET

Lichen sclerosus et atrophicus

Lichen sclerosus et atrophicus är en sjukdom som ger klåda och hudförändringar, oftast i underlivet. Sjukdomen smittar inte. För de flesta lindras besvären och många blir helt bra efter behandling.

Ofta kallas sjukdomen bara lichen sclerosus. Orsaken till sjukdomen är okänd. Lichen sclerosus innebär en liten ökad risk för cancer i de yttre könsorganen, men det är ovanligt. Risken minskar om sjukdomen behandlas.

Lichen sclerosus är vanligast hos kvinnor men förekommer även hos män och barn.

Symtom

Oftast kommer lichen sclerosus i underlivet och kring ändtarmen. Den kan komma på andra hudområden, men det är ovanligt.

Det är vanligt att huden i underlivet först blir tjockare för att sedan gradvis förtunnas. Huden blir stram, skör och vitaktig. Områdena med lichen sclerosus kan likna eksem och huden har ofta rivmärken, blåsor och sprickor.

Kvinnor kan få svår klåda i underlivet och blygdläpparna kan dra ihop sig och krympa. Män kan få sveda och irritation på ollonet och förhuden. Förhuden kan också dra ihop sig och krympa.

Vid lichen sclerosus kan det vara svårt att ha sex, eftersom det kliar och stramar i underlivet. Det kan kännas bättre att använda glidmedel.

När och var ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral om du tror att du har lichen sclerosus. Många mottagningar kan du kontakta genom att logga in.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma dina symtom och var du kan söka vård.

Behandling

Det är viktigt att du är noga med hygienen i underlivet, men du bör inte överdriva tvättandet och inte gnugga torrt. Du kan använda barnolja i stället för tvål och vatten.

Sjukdomen behandlas oftast med stark kortisonkräm som du får på recept. Du smörjer krämen på hudområdet där besvären finns. Ibland kan du också få smörja med en hormonkräm.

Ibland kan lichen sclerosus även behandlas med en receptbelagd kräm eller salva som motverkar inflammation utan att innehålla kortison.

Du kan behöva opereras om du får en stramning eller förträngning av huden i underlivet.

Till toppen av sidan