Fakta om cancer

Tumörer och andra utväxter

Tumör betyder knöl. Tumörer kan ibland vara cancer men det finns också andra sorters knölar och utväxter som du kan få på kroppen eller i kroppen. De flesta kan du ha och ändå må bra.

Du kan läsa mer om cancer i texten Vad är cancer? Den här texten ger exempel på tumörer och andra utväxter som för det mesta är godartade. Godartad är samma sak som benign.

En godartad tumör eller utväxt växer på ett ställe utan att sprida sig. Den kan ändå behöva tas bort, till exempel om den blir stor eller infekterad.

Vad är en tumör?

En tumör innebär att celler någonstans i kroppen eller på kroppen har börjat föröka sig. 

Godartade tumörer

Många tumörer är godartade. Godartade tumörer är ofta lätta att ta bort, om det behövs. Några godartade tumörer kan bli cancertumörer, till exempel polyper i tarmen.

Cancertumörer

En cancertumör kallas även för en malign tumör. Den kan växa in i andra organ och kroppsvävnader och oftast även sprida sig i kroppen genom lymfvätskan och blodet.

Här kan du läsa mer om olika cancersjukdomar.

Exempel på tumörer och utväxter

Här kan du läsa om exempel på godartade tumörer och andra utväxter.

Adenom – körtelsvulst

Adenom är samma sak som körtelsvulst. Det är en godartad tumör i en körtel. Körtlar är organ som gör olika slags sekret. Sekret är till exempel saliv, svett, hormoner eller ämnen som bryter ned maten i magen och tarmarna.

Några adenom kan utsöndra stora mängder hormoner eller vara förstadier till cancer. Då opereras de bort.

Cysta

En cysta är en vätskefylld blåsa. Cystor kan vara olika stora. De kan sitta på olika ställen i kroppen, till exempel i äggstockarna, i brösten eller i levern. Cystor brukar tas bort om de trycker på organ eller andra delar av kroppen.

Fibroadenom – bindvävsknöl

Fibroadenom är en godartad knöl i bröstets bindväv. Fibroadenom beror på att en del av bröstet kan växa snabbare än den omgivande vävnaden. Du kan bli opererad om fibroadenomet är stort eller gör ont. Här kan du läsa mer om andra orsaker till knöl i bröstet.

Fibrom

Ett fibrom är en godartad bindvävstumör som kan bildas var som helst på kroppen. Den kan se ut som en knöl eller upphöjning eller som ett utstående födelsemärke fast med samma färg som den övriga huden. Fibrom behöver sällan behandlas.

Födelsemärke

Födelsemärken är samma sak som leverfläckar. De kan bildas var som helst på kroppen. Nästan alla födelsemärken är godartade men ibland kan ett födelsemärke utvecklas till malignt melanom. Därför är det viktigt att du är uppmärksam på om du har födelsemärken som förändras. Då behöver du bli undersökt.

Födelsemärken är ett exempel på pigmenterade hudförändringar. Pigmenterad betyder att hudförändringen har en mörkare färg än den övriga huden. Det finns många andra pigmenterade hudförändringar som är godartade och som är vanligare ju äldre du blir. Du kan läsa mer om godartade hudförändringar här.

Ganglion

Ganglion kallas också senknuta. Det är en upphöjning orsakad av vätska som bildats vid en led, till exempel handleden. Ganglier brukar försvinna utan behandling inom några veckor. 

Godartad prostataförstoring

Godartad prostataförstoring innebär att prostatan har vuxit i storlek. Det är vanligast hos personer över 60 år. En del får besvär som behöver behandlas. Godartad prostataförstoring har ingenting med prostatacancer att göra även om symtomen ibland kan vara desamma. 

Hemangiom

Ett hemangiom är en godartad tumör av blodkärl som kan uppstå inuti kroppen eller på huden. Ett exempel på hemangiom är så kallade smultronmärken. Smultronmärken är vanligast hos barn upp till ett år. De flesta hemangiom ger inga besvär och försvinner utan behandling.

Insulinom

Ett insulinom är en tumör i bukspottkörteln. Den gör att det bildas för mycket insulin så att ditt blodsocker blir väldigt lågt. Du kan få symtom som liknar de som kan uppstå vid behandling mot diabetes. De flesta insulinom är godartade och kan opereras så att du mår som vanligt sedan.

Liktorn och förhårdnad

En förhårdnad kan bildas om du använder skor som är för trånga eller som trycker mot foten på något annat sätt. Då blir huden hård och tjock. En liktorn kan bildas om förhårdnaden belastas eller nöts under lång tid. Förhårdnader och liktornar kan göra ont. Oftast kan du behandla dig själv.

Lipom

Ett lipom är en fettknöl som du kan få i huden var som helst på kroppen. Fettknölar behöver inte behandlas. 

Myom

Ett myom är en godartad tumör i form av en muskelknuta i livmodern eller på livmodern. Myom kan ibland göra ont eller orsaka andra besvär som behöver behandlas.

Polyp

En polyp kan vara en godartad tumör eller en svullnad på grund av en inflammation. En polyp växer ut från huden eller en slemhinna och ser ut som en knopp eller en stjälk. Du kan få polyper i exempelvis näsan, på stämbanden, i urinblåsan, i magsäcken eller i tarmen.

För säkerhets skull brukar till exempel polyper i tarmen opereras bort eftersom de ibland kan utvecklas till cancer. 

Talgkörtelcysta – aterom

En talgkörtelcysta kan också kallas aterom. Det är en godartad cysta som innehåller talg. Den uppstår när öppningen från en talgkörtel ut i huden har blivit tilltäppt.

Talgkörtelcystor kan bildas var som helst på kroppen. De är vanligast där det växer hår, framför allt i hårbotten. En talgkörtelcysta kan tas bort om den orsakar besvär.

Vårta

Vårtor orsakas av virus. Vårtor är vanligast på händer eller fötter. Handvårtor och fotvårtor försvinner oftast utan behandling, men det kan ta lång tid.

Åldersvårta

Åldersvårtor är den vanligaste godartade tumören. De bildas oftast i ansiktet, på bröstet eller på ryggen. Du kan få din första åldersvårta när du är i 30-årsåldern. Åldersvårtor behöver inte behandlas.

Till toppen av sidan