Vården i Västernorrland

Välja hälso-/vårdcentral i Västernorrland

Innehållet gäller Västernorrland

Här kan du se vad som gäller i din region. Med öppen specialiserad vård menas vård som ges på sjukhus utan att man behöver läggas in.

Du kan själv välja vilken hälso-/vårdcentral du vill söka vård på. Det kan vara en hälso-/vårdcentral nära hemmet eller jobbet.  Du kan också välja en hälso-/vårdcentral i en annan region.

Alla personer fyllda 16 år kan fritt välja hälso-/vårdcentral. För barn som är under 16 år väljer vårdnadshavaren.

Det går att söka öppenvård över hela landet. Men varje region har sina egna bestämmelser om villkoren som gäller i just den regionen, till exempel om remiss krävs eller inte.

Så här väljer du

Du kan vända dig till vilken hälso-/vårdcentral du vill. Du kan boka tid genom att ringa till hälso-/vårdcentralen som du vill komma i kontakt med.

Tillhöra en hälso-eller vårdcentral

Du kan också välja att tillhöra en särskild hälso-/vårdcentral, det kallas för att lista sig. Det går bara att lista om sig max två gånger. Sedan behöver du kontakta oss via Vårdval Västernorrland för att få göra det fler gånger av särskilda skäl.

För att välja att tillhöra en hälso/vårdcentral ska du lista om dig genom att logga in i e-tjänsterna på 1177. Om du inte har giltig e-legitimation kan du fylla i en valblankett som du kan skriva ut 
Vårdvalsblankett (pdf) eller hämta på närmaste hälso/vårdcentral.
Vårdvalsblanketten finns även på engelska vardvalsblankett-engelska (pdf)

Läs mer om 1177 och dess e-tjänster om du vill byta hälso/vårdcentral via dator, Ipad eller mobil.

Om du är folkbokförd i Västernorrland är du automatiskt listad vid en hälso-/vårdcentral i närheten där du bor. Om du inte gör ett nytt val kvarstår du på den hälso-/vårdcentral där du senast listades.

Valet av hälso-/vårdcentral är personligt så därför behöver varje familjemedlem välja vilken hälso-/vårdcentral de vill tillhöra. För barn upp till 16 år är det vårdnadshavaren som väljer.

Kontakta oss på Vårdval Västernorrland

Vårdval Västernorrland

Ställa dig i kö för ny hälso- eller vårdcentral

Nu så har du som västernorrlänning möjlighet att ställa dig i kö för att byta till en hälso-eller vårdcentral som har tillfälligt intagsstopp för att ta emot fler invånare.

Om du har en giltig e-legitimation kan du logga in i 1177 e-tjänster. Du väljer sedan den hälso- eller vårdcentral du vill ställa dig i kö hos. 

Om du saknar e-legitimation finns det en blankett att skriva ut och fylla i. Du lämnar sedan in blanketten på din hälso-/vårdcentral så noteras ditt köval. När det blir din tur så får du en förfrågan via telefon eller brev på posten.

Vad gäller vid besöket?

När du besöker en hälso-/vårdcentral i Västernorrland så betalar du en patientavgift som är densamma oavsett vilken hälso-/vårdcentral du väljer i vårt län.
Alla aktuella patientavgifter hittar du på sidan Patientavgifter och högkostnadsskydd

Om du är folkbokförd i en annan region och vill söka vård hos Region Västernorrland så har du inte rätt att få ersättning för din sjukresa samt boende, mat och resekostnader.
Du behöver inte ha remiss för att besöka våra hälso-eller vårdcentraler.

Till toppen av sidan