Kroppen

Så utvecklas kroppen under puberteten

Någon gång mellan 8 och 14 år kommer de flesta i puberteten. Tjejer brukar komma i puberteten tidigare än killar. Puberteten är den period då kroppen utvecklas från barn till vuxen. Hur man upplever puberteten varierar mycket från person till person.

För många är det en rolig och spännande tid, när det händer många nya saker. En del kan tycka att puberteten är en jobbig period, men inte alla. Många gillar att växa och få en mer vuxen kropp och vuxet utseende. En del kan längta efter att få mens eller skäggväxt medan andra tycker att det känns jobbigt.

Den finns information om puberteten skriven för dig som är ung på umo.se

Hur länge håller puberteten på?

Tjejkroppar brukar komma i puberteten när de är mellan 8 och 13 år och killkroppar mellan 11 och 14 år. Men det kan hända både tidigare och senare. Det är till stor del ärftligt vilken ålder man har när puberteten startar.

Hela puberteten brukar ta fyra till sex år och under den tiden har alla olika takt. 

Vad händer i puberteten?

Puberteten sätts igång av hormoner. Hormoner är ämnen som bildas i olika körtlar i kroppen. Hormonerna påverkar hur och när kroppen utvecklas från barn till vuxen. Exakt vad det är som gör att puberteten startar vid en viss tidpunkt är ännu inte känt.

Det finns också andra hormoner i kroppen som styr till exempel sömn, blodtryck och humör. Det är vanligt att humöret snabbt förändras. Man kan bli mer lättirriterad och bli arg snabbt.

Eftersom åldern för pubertet varierar så mycket kan det skilja mycket både i längd och kroppslig utveckling på ungdomar i samma ålder.

En del känner också att kroppen inte stämmer med könsidentiteten, Den känslan kan förstärkas under puberteten. Att känna att ens kropp inte stämmer med ens könsidentitet kallas för könsinkongruens. Det finns hjälp att få för dig som känner så.

Kontakta en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om du har frågor eller funderingar om det som händer i puberteten.

Kroppen växer och förändras

Under puberteten växer kroppen snabbt. Man får en tillväxtspurt. Kroppen växer inte bara på längden utan ändrar också form. Tjejkroppar brukar få bredare höfter och killkroppar bredare överkropp.

De flesta har någonting som de inte är nöjda med under den här perioden. Med tiden blir många mer nöjda med sig själva.

När man kommer ur puberteten har man vuxit färdigt på längden.

Vanligtvis växer du ungefär 6-8 centimeter efter att du fått din första mens. Får du mens tidigare, växer du oftast mer än 8 centimeter. Kommer första mensen senare, vid 15-16 års ålder, växer du oftast bara några centimeter till.

Det börjar växa hår på kroppen

I puberteten börjar det växa hår på kroppen. Könshåret börjar växa, utanpå könet och ut mot ljumskarna.

Det börjar också växa hår under armarna och på andra ställen på kroppen, till exempel på armarna och benen. Killar kan få hår på bröstet och ryggen.

Killar får skäggväxt. Den brukar starta på överläppen och sprider sig till kinderna och hakan. Hos en del kan hårväxten fortsätta att öka och bli kraftigare långt upp i vuxen ålder.

Under puberteten blir håret på huvudet snabbare fett än tidigare. 

Huden blir fetare

Huden blir snabbare fet under puberteten. Det beror på att talgkörtlarna producerar mer fett än tidigare, ibland mer än vad som egentligen behövs. Det märks genom att huden blir glansig, särskilt runt näsan och i pannan, men också på kinderna och ryggen. Att huden blir fetare kan göra till att man får finnar och pormaskar.

Under puberteten kan man också få strimmor i huden, så kallade hudbristningar. Det kan bero på hormoner eller på att huden sträcks ut snabbare än den hinner anpassa sig. På tjejkroppar är det vanligast att få bristningar på brösten, höfterna och låren. På killkroppar är det vanligast på ryggen och axlarna. Bristningarna bleknar oftast med tiden.

Det kommer mer svett

Man börjar också svettas mer under puberteten och många börjar tvätta sig varje dag. Man kan använda deodorant under armarna om man tycker att det behövs.

Rösten förändras

Precis som resten av kroppen utvecklas rösten under puberteten. Struphuvudet växer och stämbanden blir längre vilket gör att rösten mörknar och blir djupare, det är det som brukar kallas för målbrottet. Det sker hos både tjejer och killar. Men killars röst förändras mer än tjejers och det kan göra det svårt att kontrollera rösten. Den kan ibland låta lite skrovlig eller växla mellan ljusare och mörkare ett tag, innan den mörknar och djupnar.

Brösten börjar växa

Att brösten börjar växa är det första tecknet på att en tjejkropp är i puberteten. När brösten växer kan de klia och ömma. Det är också vanligt att det gör ont när brösten stöter i något. Oftast börjar det ena bröstet växa före det andra. Det är vanligt att brösten fortsätter att växa i olika takt. Körteln i brösten utvecklas och känns som små hårda knölar bakom bröstvårtorna.

Bröstkörtlarna förstoras ofta på killkroppar också. Det kan både synas och kännas som en liten knöl under ena eller båda bröstvårtorna. Bröstkörtlarna kan även kännas lite ömma, det är helt ofarligt. Efter ett tag brukar bröstkörteln bli liten igen. Det kan ta upp till två eller tre år.

Underlivet förändras

Underlivet förändras under puberteten, både storleken och färgen. Talgkörtlarna börjar synas tydligare och det kan komma prickar och knottror som är naturliga och ofarliga. Svett och vätskor som börjar bildas gör att underlivet också luktar annorlunda än tidigare. Under förhuden och i vecken mellan blygdläpparna bildas smegma. Det är talg, ett fett som är kroppens eget smörjmedel och bildas av talgkörtlarna.

Hos den som har snippa blir både de yttre och inre blygdläpparna kraftigare och mörkare. Ofta växer de inre blygdläpparna så att de syns utanför de yttre. Även klitoris växer. Livmodern och äggstockarna som sitter inne i kroppen blir större. Ägglossningen börjar.

Hos den som har penis växer penisen. Hur mycket penisen växer är olika från person till person. Förhuden vidgas och blir större och under förhuden börjar smegman, en vitaktig smörjande vätska, bildas. Pungen får en mörkare färg.  Även testiklarna, sädesblåsorna och de inre könskörtlarna, som kallas prostata växer.

Sperma

När testiklarna börjar växa är det ett tecken på att en killkropp är i puberteten. Det börjar bildas spermier. Sperma kan komma om man har utlösning. Då kan man göra någon gravid om man har samlag. Under puberteten är det vanligt att få utlösning på natten när man sover. För en del händer det bara någon enstaka gång medan andra får nattliga utlösningar under flera års tid.

Flytningar

Den som har snippa börjar få flytningar. Flytningarna gör så att slemhinnorna i slidan hålls fuktiga. De håller också slidan ren och skyddar mot infektioner.

Mensen kommer igång

Att få mens innebär att ägglossningen har kommit igång. Det betyder att man är könsmogen, alltså att man kan bli gravid och få barn.

Första mensen brukar komma ungefär två år efter att brösten har börjat växa. Oftast börjar det med att det bara kommer lite blod i underkläderna eller på toalettpappret.

Det är vanligt att ha brunaktiga flytningar innan den första mensen har kommit. Det är kroppens sätt att tala om att mensen är på väg.

I början är det vanligt att mensen är oregelbunden. Man kan till exempel få mens en gång och sedan kan det dröja flera månader innan nästa mens kommer. En del får även ont i samband med mens.

Tidig eller sen pubertet

Tidig pubertet kallas det om det börjar komma pubertetstecken innan en tjejkropp blivit åtta år eller en killkropp blivit nio år.

Sen pubertet kallas det om det inte kommit några pubertetstecken när en tjejkropp är 13 år och en killkropp är 14 år.

Kontakta bvc, en ungdomsmottagning eller en vårdcentral om ditt barn är tidig eller sen i puberteten. Puberteten kan sättas igång med hjälp av mediciner om det behövs. Den kan också stoppas om den är för tidig. 

Till toppen av sidan