Vaccinationer

Frågor och svar HPV

Innehållet gäller Värmland

HPV, eller humant papillomvirus, kan orsaka livmoderhalscancer och flera andra cancerformer i könsorganet eller munhålan. Det finns vaccin som skyddar mot HPV. Här får du svar på vanliga frågor om HPV-vaccin.

Kan HPV-vaccin skydda mot cancer? 
Ja. Det HPV-vaccin som används i dag ger ett mycket gott skydd mot de olika HPV-virusen 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 och 58. De här virustyperna ligger bakom ungefär 90 procent av all livmoderhalscancer. Vaccinet skyddar också mot andra cancerformer där HPV-infektion spelar en roll. 

Vilka biverkningar ger vaccinet? 
Vanliga biverkningar av HPV-vaccin är att du kan känna ömhet där sprutan ges. Du kan också få en rodnad eller bli lite svullen på samma ställe. Frågan om svåra biverkningar (allvarliga skador och sjukdomar) har studerats noggrant. Det finns inga bevis för sådana biverkningar.   

Behöver jag vaccinera mig på nytt om jag fått det äldre vaccinet?  
Ja. Är du kvinna och är född 1994–1999 erbjuds du gratis vaccin av den nya sorten Gardasil 9. Genom att ta det nya vaccinet får du ett bredare skydd mot fler HPV-typer. Gardasil 9 har använts sedan våren 2019, så om du vaccinerade dig innan dess bör du vaccinera dig på nytt.  

Om 70 procent av kvinnorna i åldersgruppen är vaccinerade med det nya vaccinet har vi möjlighet att utrota livmoderhalscancer inom en snar framtid. 

Varför är det viktigt att gå på screening också? 
Vaccinet ger inte ett hundraprocentigt skydd. Som kvinna och tjej är det viktigt att du också går på screening för livmoderhalscancer så att cellförändringar som kan ge cancer upptäcks så tidigt som möjligt. Screening görs genom gynekologisk cellprovtagning och du som är mellan 23 och 64 år blir kallad regelbundet. 

Jag har redan haft HPV. Ska jag vaccinera mig? 
Du kan vaccinera sig även om du har haft sex och även om du har blivit smittad av HPV. Vaccinet skyddar dig mot andra typer av HPV. Du får också ett starkare skydd mot att bli infekterad igen med samma virustyp 

Kan jag ta HPV-vaccin när jag är gravid?  
Nej. De vacciner som ges för att förebygga HPV inte är testade på gravida kvinnor. Undvik vaccinet under tiden du är gravid. 
 
Vem vaccineras kostnadsfritt? 
Vaccin mot HPV ingår i barnvaccinationsprogrammet för flickor och pojkar. Vaccinet erbjuds av skolhälsovården i skolan, i årskurs fem och sex. 

Kvinnor födda 1994–1999 erbjuds också gratis vaccination. I Värmland får alla kvinnor i åldersgruppen erbjudande om att boka tid för vaccination under 2024. Det kostnadsfria erbjudandet gäller bara det här året.  

Vaccineras även pojkar och i så fall varför? 
Ja, sedan 2020 ingår även pojkar i vaccinationsprogrammet. Även pojkar/män kan drabbas av HPV-relaterad cancer som tonsillcancer, peniscancer och analcancer. De cancerformerna är ganska ovanliga. Den främsta anledningen är att ytterligare minska risken för flickor/kvinnor att drabbas av livmoderhalscancer. 

Till toppen av sidan