Liv & hälsa

Våld, övergrepp och sexuella trakasserier

Att bli utsatt för våld, övergrepp eller sexuella trakasserier påverkar hälsan. Det kan ge fysiska skador, men också olika typer av långvariga besvär. Här kan du läsa mer om vad du kan göra själv och när du ska söka vård. Det finns hjälp för att må bättre.

Innehåll - Våld, övergrepp och sexuella trakasserier

Visa innehåll som:
 • Att bli utsatt för våld i nära relationer

  Våld i en relation kan vara både psykiskt, fysiskt och sexuellt och kan förekomma i alla slags relationer. Det finns hjälp att få för att ta sig ur relationen och för att må bättre.

 • Våldtäkt och andra sexualbrott

  Ingen har rätt att ha sex med dig om du inte vill. Att göra något sexuellt med någon som inte vill det kan vara olagligt. Du har rätt att få hjälp och stöd om du har varit med om ett sexualbrott.

 • Sexuella trakasserier

  Sexuella trakasserier är när någon gör eller säger något som har med sex att göra och som är kränkande för dig. Det är bara du själv som kan avgöra om det är trakasserier eller inte.

 • Att förändra ett våldsamt eller kränkande beteende

  Det kan kännas svårt att be om hjälp. Men det finns hjälp att få.

Mer på 1177.se

Råd och stöd på mejl, chatt och telefon

Många föreningar och organisationer erbjuder råd och stöd på nätet och telefon. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är, om du inte vill.

Hitta en psykolog eller psykoterapeut

Du kan söka psykoterapi via sjukvården i din region, eller söka en psykolog eller psykoterapeut privat. Kostnaden varierar.

Råd till dig som påverkas av en allvarlig händelse

Människor kan reagera mycket olika på allvarliga händelser, där deras eget och närståendes liv varit hotat.

Till toppen av sidan