MUN, LÄPPAR OCH TUNGA

Ont i munnen hos barn

Om ett litet barn inte vill äta eller dricka kan det bero på att det gör ont i munnen. Barn som är två år eller äldre kan ofta själva berätta att hen har ont i munnen.

Det finns flera olika orsaker till att barn får ont i munnen. När de första tänderna kommer kan det kan göra ont hos många under deras första år. Det kallas också tandsprickning. Då kan barnet dregla mer än vanligt och vilja ha något att bita i.

Men det finns också andra orsaker till att ett barn har ont i munnen.

Symtom

Att det gör ont i munnen kan visa sig genom att barnet inte vill äta och dreglar mer än vanligt. Ofta kan barnet också ha feber.

När och var ska jag söka vård?

Sök vård på BVC, en vårdcentral eller barnläkarmottagning om barnet har stora besvär i munnen eller svårt att dricka på grund av att det gör ont i munnen.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då får du hjälp att bedöma symtom och råd om vad du kan göra själv.

Vad kan jag göra själv för att hjälpa barnet?

Besvär i samband med tandsprickning kan lindras med hjälp av en bitring som gärna får vara kall. Kyla lindrar smärtan.

När barnet har blåsor och sår i munnen kan det vara svårt att äta och dricka. Det är viktigast att barnet kan få i sig dryck. Du kan försöka med någon kall dryck som barnet tycker om. Glass eller yoghurt kan också vara bra.

För att det ska gå lättare för barnet att dricka eller äta kan du ge smärtstillande läkemedel.

Ring 1177 eller din vårdcentral innan du ger något läkemedel till barn som är yngre än sex månader.

Detta gäller för barn:

  • Barn från 3 månader kan få läkemedel som innehåller paracetamol. 
  • Barn från 6 månader kan få läkemedel som innehåller ibuprofen. 

Läkemedlen finns i flera olika former som passar för barn, till exempel tabletter som smälter i munnen och i flytande form. Fråga på ett apotek vad som passar för ditt barn.

Följ noga anvisningarna på förpackningen och kombinera inte olika läkemedel. Här kan du läsa om att kombinera paracetamol och ibuprofen. 

Du kan läsa mer om ett läkemedel i den bipacksedel som följer med förpackningen. Du kan även söka upp läkemedlet på fass.se och läsa bipacksedeln där.

Undvik att ge vissa läkemedel vid feber

Barn och ungdomar under 18 år bör inte använda läkemedel med acetylsalicylsyra mot feber utan att först prata med en läkare. Läs mer i texten Receptfria läkemedel mot tillfällig smärta.

Läs mer på 1177.se

Att ge läkemedel till barn

Receptfria läkemedel vid tillfällig smärta

Vad beror det på?

En orsak till att det gör ont i munnen kan vara en svampinfektion som kallas torsk. Det är oftast barn som ammas eller dricker ur flaska som får torsk. En vitaktig beläggning bildas på tungan, insidan av kinderna och i gommen. Torsk är ofarligt och läker ofta inom några veckor. Alla barn får inte besvär av torsk.

Ibland blir slemhinnan i munnen röd vid en svampinfektion. Ofta gör det också ont i munnen.

Höstblåsor

Blåsor och sår i munnen sitter vanligen på kindernas insida, tungan och tandköttet. Slemhinnan blir svullen, röd och blöder lätt. Orsaken kan vara höstblåsor, som beror på virus och som är vanligast hos barn upp till tio års ålder.

Herpes

I samband med en förkylning kan blåsor i munnen och runt munnen bero på en herpesinfektion. Viruset stannar i kroppen även efter att besvären har försvunnit och en del barn kan få det flera gånger.

Vattkoppor

Ibland kan vattkoppor göra att barnet får ont i munnen.

Afte

Små gråvita munsår med en röd zon runt omkring kan vara så kallad afte. Ofta sitter såret på läpparnas insida.

Påverka och delta i din vård

Du kan söka vård på vilken vårdcentral eller öppen specialistmottagning du vill i hela landet. Ibland krävs det remiss till den öppna specialiserade vården.

Du ska kunna förstå informationen

För att du ska kunna vara delaktig i vård och behandling är det viktigt att du och även barnet förstår informationen ni får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår. Du ska till exempel få information om behandlingsalternativ och hur länge ni kan behöva vänta på vård och behandling.

Även barn ska vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Ni har möjlighet att få hjälp av en tolk om ni inte pratar svenska. Ni har också möjlighet att få hjälp av en tolk vid hörselnedsättning.

Till toppen av sidan