OM COVID-19 – CORONAVIRUS

Läget i Stockholm just nu

Innehållet gäller Stockholms län

1 december: De skärpta råden förlängs till den 13 december. Vårdbehovet i länet ökar och trycket på att få provta sig är högt. Patienter, personal och boende på SÄBO och de som arbetar i vården prioriteras, men nya tider för bokning av test släpps varje vardag, sen stänger bokningen när de tagit är slut. Arbetet med att ytterligare öka kapaciteten fortsätter.

Vaccination mot covid-19 i Region Stockholm

I Region Stockholm pågår många förberedelser inför vaccinering mot covid-19. När det finns ett eller flera godkända vacciner kommer regionen att först vaccinera de grupper som har störst behov:

  • Personer i riskgrupp för att bli allvarligt sjuk i covid-19
  • Personer som är över 70 år
  • Personal som arbetar inom sjukvård
  • Personal som arbetar inom kommunal omsorg, till exempel vid särskilda boenden

Först när dessa grupper har erbjudits vaccination, kommer andra invånare att kunna ta sin vaccination. Endast personer över 18 år kommer att ingå i vaccinationsprogrammet mot covid-19.

Om du har frågor om den kommande vaccinationen mot covid-19, kan du hitta mer information hos Folkhälsomyndigheten.

Hemisolering gäller även barn

Även symtomfria barn i för- och grundskola ska nu stanna hemma om någon som de bor med har konstaterad covid-19. Det framgår av en ny riktlinje från Folkhälsomyndigheten som kom 1 december. Alla i hushållet ska då stanna hemma i 7 dagar. Läs mer här.

Skärpta allmänna råd införs i Stockholms län

De skärpta allmänna råden i Stockholms län förlängs till den 13 december. Detta på grund av ökad smitta inom regionen.

Lägesrapport

sll.se hittar du dagliga uppadteringar om hur många som just nu är konstaterat sjuka i covid-19 i Stockholms län, och hur många som vårdas på sjukhus.

Tidigare och mer utförliga lägesrapporter finns på Region Stockholms webbplats.

Statistik från Folkhälsomyndigheten kring antalet smittade per kommun.

Provtagning (uppdateras på tisdagar)

Här hittar du aktuell information om hur många som provtagits för covid-19 och hur sjukdomsläget ser ut just nu i Stockholms län.

Har du symtom och behöver provta dig? Läs om provtagningen på följande sida.

Du kan bidra till minskad smittspridning

För att minska smittspridningen följer och förmedlar Region Stockholm de råd och riktlinjer som Folkhälsomyndigheten föreslår:

  • Tvätta händerna noga i minst 30 sekunder när du har varit ute.
  • Stanna hemma och testa dig om du har symtom som påminner om covid-19.
  • Jobba hemifrån om du kan, på så sätt minskar trängseln i kollektivtrafiken så att de som verkligen behöver ta sig till jobbet kan göra det.
  • Håll två meters avstånd till andra när du tillexempel behöver handla eller röra dig utomhus. Det förekommer en del olika rekommendationer när det gäller lämpligt avstånd. I Stockholm rekommenderar smittskyddsläkaren ett avstånd på cirka två meter. Studier har visat att en droppsmitta som regel inte når längre än någon meter innan den faller till marken. För att vara på den säkra sida säger vi två meter, så ofta du kan. Flera andra länder har liknade rekommendationer. Den amerikanska smittskyddsmyndigheten, CDC, anger 6 feet, vilket är drygt 1,8 meter 
  • Tänk också på att du som bor i hop med någon som konstaterats ha covid-19 behöver följa riktlinjerna för hemisolering.

Vill du hjälpa oss att sprida informationen?

Vi har tagit fram affischer och information om hur vi tillsammans kan stoppa smittspridningen. Har de nått fram till dig där du bor? I annat fall får du gärna hjälpa till genom att skriva ut och sätta upp i ditt trapphus, på din arbetsplats, i din butik eller på promenadstigen. Tusen tack för din hjälp!

Observera att tabellen går att scrolla i sidled.

tvatta-handarnainstr.jpg ny bild.jpg 2-metersregeln.jpg stannahemma.jpg Fira säkert-guiden.PNG Såsmittar-sv.jpg
Affisch A4: Tvätta händerna Affisch A4: Stanna hemma Affisch A4: 2-metersregeln Affisch A4: Stanna hemma - text med direktnummer för andra språkgrupper Affisch: Fira säkert-guiden Affisch liggande A4: Så smittar coronaviruset
Affischen ovan på olika språk

Informationskampanj på flera språk

Mycket information har översatts till flera språk. Det finns även information på teckenspråk.

Mer information

Har du frågor om coronaviruset utan att ha symtom, sök i första hand information på Folkhälsomyndigheten.se och Krisinformation.se, i andra hand ringa 113 13.

Nyheter på 1177.se

Region Stockholms webbplats 

Folkhälsomyndigheten

Till toppen av sidan