OM CORONA I STOCKHOLMS LÄN

Varför ska jag hålla avstånd?

Innehållet gäller Stockholms län

Hjälp till att stoppa smittan. Om du håller cirka två meters avstånd till personer du möter så hjälper du till att hindra viruset från att spridas.

Coronaviruset smittar genom att små droppar med virus sprids framförallt när någon hostar eller nyser. Den som står nära kan få viruset på sig. Genom att hålla ett avstånd på två meter minskar du risken att smittas eller smitta andra. 

Varför två meter?

Det förekommer en del olika rekommendationer när det gäller lämpligt avstånd. I Stockholm rekommenderar smittskyddsläkaren ett avstånd på cirka två meter.

Studier har visat att en droppsmitta som regel inte når längre än någon meter innan den faller till marken. För att vara på den säkra sida säger vi två meter, så ofta du kan.

Flera andra länder har liknade rekommendationer. Den amerikanska smittskyddsmyndigheten, CDC, anger 6 feet, vilket är drygt 1,8 meter.

Håll avstånd och håll ut

Många har varit hemma en längre tid nu i frivillig karantän, på grund av sjukdom eller för att man har studerat eller jobbat hemifrån. Det är naturligt att vilja komma ut och träffa folk och få en känsla av att livet är som vanligt. Men budskapet från de som jobbar i stockholmsvården med svårt sjuka patienter är tydligt: smittspridningen är inte är över än. Det är fortfarande många som är sjuka och många som insjuknar varje dag.

Fortsätt att följa myndigheternas råd: Tvätta händerna ofta med tvål. Stanna hemma även om du bara är lite sjuk. Stanna hemma minst två dagar efter att du blivit frisk. Och håll avstånd om två meter - så ofta du kan. 

  • Håll ett fysiskt avstånd – men glöm inte att du fortfarande kan hålla kontakt med vänner och familj via telefon, chatt, och video.
  • Visa hänsyn när du går ut. Ta en extra sväng förbi den du möter och försök att respektera tejp, skyltar och de anvisningar som butiker, caféer och restauranger satt upp.
  • Låt det vara okej att någon säger till om du råkar komma för nära. Vi har alla olika syn på vad som är ett acceptabelt avstånd (2-metersreglen är en bra måttstock).

Film: Tack för att du håller avstånd

Dagarna är annorlunda nu – men genom att hålla avstånd kan du rädda liv.

Vanliga frågor och svar

Jag har ett jobb där det inte går att hålla två meters avstånd. Vad ska jag göra?

Jobbar du inom skola, barnomsorg, eller i vården eller i serviceyrken som frisör, i butik eller som taxiförare kan det vara svårt att hålla två meters avstånd. Men gör det så ofta du kan, på väg till jobbet, i fikarummet eller så gott det går när du bedömer att det fungerar. Det är bättre att hålla en meters avstånd än inget alls när det inte går att hålla två meter. Varje insats bidrar.

Det går inte att hålla två meters avstånd i kollektivtrafiken

SL försöker ha täta turer men ibland kan det ändå uppstå trängsel. Försök så gott du kan att hålla avstånd. Har du tid kan du vänta på nästa buss eller tåg, har du nära kanske du kan ta en promenad. Tänk också på att tvätta händerna när du kommit fram.

Jag gör ju som man ska, men många struntar i det

Det är viktigt att vi alla tar ansvar och följer myndigheternas rekommendationer. Det är inte fel att säga till om du tycker att någon kommer för nära.

Varför ska vi hålla avstånd?

Studier har visat att en droppsmitta som regel inte når längre än någon meter innan den faller till marken. För att vara på den säkra sida säger vi två meter.

Det syns inte utanpå om någon är i början av en sjukdom. Du kanske själv just nu håller på att bli sjuk utan att må särskilt dåligt. Man kan vara smittsam även om man bara är lite sjuk. Så för att skydda både dig själv och andra från att bli svårt sjuka är det viktigt att hålla två meters avstånd så ofta du kan. 

Jag har ju redan haft covid-19, behöver jag hålla avstånd till andra?

Ja, om du genom provsvar vet att du har haft covid-19, eller om du starkt misstänker att det är det du har haft, ska du ändå fortsätta att följa myndigheternas rekommendationer. Stanna hemma vid förkylningssymtom, tvätta händerna ofta och noga och håll två meters avstånd så ofta du kan. Vi vet ännu inte tillräckligt mycket om sjukdomen för att säkert kunna säga att du är immun. Dessutom vet vi inte heller hur länge någon är immun. Så fortsätt att agera som om du inte har haft covid-19.

Jag har ju redan haft covid-19, kan jag träffa mina kompisar och äldre släktingar nu?

Nej, se svaret i frågan ovanför.

Till toppen av sidan