OM CORONAVIRUSET I STOCKHOLMS LÄN

Läget i Stockholm just nu

Innehållet gäller Stockholms län

31 mars 2020: Just nu rapporteras det om att många med misstänkt covid-19 tappar matlusten och därför riskerar att få vätskebrist. Du som är sjuk bör därför tänka på att dricka extra mycket och försöka äta – även om du inte varken känner dig törstig eller hungrig.

I Stockholms län uppmanas alla som kan, och om det funkar med arbetsgivaren, att jobba hemifrån. Det är viktigt att du som har symtom som feber, hosta, snuva och halsont, följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och:

  • Inte träffar andra personer än dem du bor med.
  • inte reser med, buss, tunnelbana, tåg eller flyg.

Om du blir sjuk - se till att äta och dricka

Det har kommit flera rapporterar om att många med covid-19 tappar matlusten och därför riskerar att få vätskebrist. Du som är sjuk bör därför tänka på att dricka extra mycket och försöka äta – även om du varken känner dig törstig eller hungrig. Försök också komma upp och gå om du orkar.

Om provtagning

I Stockholms län tas endast prover på dem som vårdas på sjukhus. Du som har symtom som påminner om coronavirus kommer inte att provtas. Det gäller oavsett om du haft nära kontakt med någon som du vet är sjuk i covid-19.

Självskattningstest

Det finns ett självskattningstest för covid-19 för dig som undrar om du kan vårda dig själv hemma eller om du bör ringa telefon 1177.

Behöver du sjukvårdsrådgivning?

Behöver du sjukvårdsrådgivning ska du ringa 1177 som vanligt eller se om du kan ha ett digitalt möte med din vårdcentral. Följande vårdcentraler erbjuder videobesök eller chatt.

Lägesrapport 31 mars

Dagens rapport visar att ytterligare 173 personer har konstaterats ha sjukdomen covid-19, vilket innebär att totalt 1 979 personer är konstaterat smittade i Stockholm. 104 personer med bekräftad covid-19 har hittills avlidit. Cirka 10 000 personer i Stockholm har provtagits för det nya coronaviruset.

124 patienter med covid-19 vårdades på fredagen i intensivvård vid akutsjukhus. Förutom de som får intensivvård är det 501 patienter som vårdas på sjukhus med covid-19. Alla har vårdats eller vårdas isolerat för att minska risken för vidare smittspridning.

Fältsjukhuset vid Stockholmsmässan i Älvsjö uppbyggt

Det fältsjukhus som Socialstyrelsen beslutade om för en dryg vecka sen står nu klart. Senare i veckan kommer sjukhuset kunna ta emot de första patienterna med covid-19.

Förändringar i den planerade vården

Vård som inte är akut eller som kan vänta, skjuts nu upp för att frigöra sjukvårdspersonal till arbetet med covid-19. Om du har ett bokat besök eller operation kommer du att få information av din vårdgivare om din tid blivit inställd eller framflyttad. Om du inte har hört något betyder det i normalfallet att ditt besök eller din operation blir av.

  • Folktandvården har stängt de flesta av sina kliniker i Stockholm. Tio mottagningar håller öppet för tandvård som inte kan vänta. Om du har hosta, halsont, snuva eller feber ska du inte besöka tandvården, utan istället ringa till Folktandvårdens akutmottagning eller din ordinarie tandläkare. Läs mer om detta här.
  • För att följa Folkhälsomyndighetens beslut om att minska smittspridningen ställs screeningsprogrammen in för vissa cancerformer in under en period.
  • Även den privatdrivna vården har också förändrat sin verksamhet. Ersta sjukhus bedriver nu endast akutvård och Sophiahemmet drar ner på operationsverksamheten.

Tillfälliga regler vid sjukskrivning

För att underlätta för dig som känner dig sjuk att stanna hemma och inte smitta andra i samhället eller i vården så gäller nu:

  • Tillfälligt slopat karensavdrag, det avdrag som din arbetsgivare drar av på lönen din första sjukdag.
  • Tillfälligt slopat krav på läkarintyg under sjuklöneperioden. Du kan nu vara hemma i 21 dagar vid sjukdom utan läkarintyg. 

Stockholms län slopar avgift för sen avbokning

I Stockholms län har man också beslutat att slopa den avgift som tidigare krävts, när du behöver boka av din tid hos läkare mindre än 24 timmar innan ditt bokade besök. Det gäller om du har förkylningssymtom, och du behöver ändå höra av dig till din mottagning.

Tillfälliga förändringar i A-kassan

Regeringen föreslår högre ersättning om man blir arbetslös. Läs mer om detta på regeringens webbplats.

Informationskampanj på flera språk

Informationskampanjen om vikten av att tvätta händerna och att stanna hemma när man blir sjuk har nu översatts till flera språk. Det finns även information på teckenspråk.

Felaktiga uppgifter sprids

  • Nu sprids felaktigt att man kan bli svårt sjuk i covid-19 om man tar läkemedel mot högt blodtryck. Detta är fel. Fortsätt ta dina läkemdel enligt ordination.
  • Uppgifter om att det är bra att vaccinera sig mot lunginflammation har spridits. Det är fel. Detta hjälper inte extra mot corona.
  • Uppgifter om att allmän provtagning för corona har återupptagits har spridits. Det är fel och orsakar många onödiga samtal för vården.

Mer information

Har du frågor om coronaviruset utan att ha symtom, sök i första hand information på Folkhälsomyndigheten.se och Krisinformation.se, i andra hand ringa 113 13.

Nyheter på 1177.se

Region Stockholms webbplats 

Folkhälsomyndigheten

 

Till toppen av sidan