Resa med små barn

Skriv ut (ca 11 sidor)

Att resa med små barn kräver extra förberedelser för att resan ska bli säker och så bekväm som möjligt för alla, särskilt om man reser långt bort.

I den här texten finns råd om vad man kan behöva tänka på innan man åker, under en flygresa, när man åker bil, tåg och när man väl är på resmålet.

Skriv ut

Före och under resan

Före och under resan

Med små barn menas här alla barn upp till sexårsåldern. Viktigast för barnets säkerhet är att man anpassar resan efter barnets ålder och behov, då barn utsätts för virus, nya miljöer och det blir ett avbrott i de vanliga rutinerna. Till exempel kan barn få infektioner som gör att de behöver få läkarvård snabbt, och då är det bra att i förväg ta reda på vart man ska vända sig på resmålet.

Långa flygresor då man är tätt inpå andra människor innebär också en ökad smittrisk i influensatider eller då RS-virus går, vilket särskilt kan påverka spädbarn. RS-virus, respiratoriskt syncytievirus, orsakar epidemier över hela världen varje år, oftast under den kalla årstiden. I Sverige infaller de oftast någon gång mellan november och mars.

Det stör barns dygnsrytm att resa mellan tidszoner eftersom de oftast är vana vid fasta rutiner. Om man ska resa långt bort kan det vara bättre att resa på natten så både barn och vuxna kan få lite sömn.

Genom det allmänna vaccinationsprogrammet erbjuds alla barn i Sverige vaccinationer mot en utvald grupp sjukdomar från ungefär tre månaders ålder och upp till tonåren. Beroende på typen av vaccin behöver barnet ta sprutorna med olika långa tidsintervall och vid olika åldrar.

Nyfödda barn som ammas har ett visst skydd genom sin mamma, och det är när detta medfödda sjukdomsskydd börjar försvinna som det behöver ersättas med vaccin.

Om man ska resa utomlands med ett barn som ännu inte har genomgått hela vaccinationsprogrammet kan barnet ibland behöva få en dos av ett visst vaccin tidigare. Om man behöver vaccineras mot mässling, påssjuka och röda hund, MPR, före 12 månaders ålder rekommenderas därför en extra dos vid 18 månaders ålder för att få ett fullgott skydd. Barnet kan också behöva få vaccin mot en sjukdom som inte ingår i vaccinationsprogrammet precis som en vuxen resenär. Därför är det bra att i god tid innan resan, gärna ett par månader innan, kontakta barnavårdscentralen eller en vaccinationsmottagning för råd.

Läs mer: Reseråd och vaccinationer

Vad man behöver ta med sig i ett reseapotek kan variera beroende på vilket land man reser till, vilken typ av miljö och hur lång tid man är borta.

Barn som behöver ta D-vitamin i form av D-droppar, ska ta det varje dag året runt, även om man reser till ett soligt land. 

Försäkringar, pass och visum

Som försäkrad i Sverige har man rätt till ett europeiskt sjukförsäkringskort, ett så kallat EU-kort. Det visar att man ingår i det svenska socialförsäkringssystemet. Har man med sig kortet vid tillfällig vistelse i EU, EES-länderna Island, Norge och Liechtenstein samt i Schweiz, har man rätt till nödvändig sjukvård till samma kostnad som de som bor i det land man befinner sig. Det är ett plastkort i kontokortsformat som man innan resan kan beställa från försäkringskassans webbplats. Det finns en app som man kan ladda ner till sin mobiltelefon. Där kan man bland annat läsa om hur man använder EU-kortet i EU-länderna, vilken vård som ingår och vad det kostar. Däremot kan man inte använda appen som ett EU-kort.

Om man reser till andra länder än där EU-kortetet gäller, bör man ha någon form av försäkring. Annars måste man betala för sjukvård under resan. Rådfråga försäkringsbolaget om vad som ingår i hemförsäkringen. Man bör också tänka på att det är viktigt att spara alla kvitton för eventuella utlägg.

Barn behöver också pass eller nationellt id-kort, och ibland visum. Barn och ungdomar under 18 år, som inte är myndiga, måste ha ett skriftligt medgivande från samtliga vårdnadshavare vid ansökan om pass och nationellt id-kort. Alla som ansöker om pass, även barn och ungdomar, måste personligen komma till passexpeditionen.

Det kan vara bra att fota av passet och biljetterna med mobilen, eller spara de elektroniska biljetterna i din mobil eller mejl. Man kan också kopiera dessa och förvara i olika väskor. Då har man alltid en kopia vilket underlättar om man blir av med dem.

Läs mer: checklista inför utlandsresan

Fäll ihop

Flyga med barn

Flyga med barn

Flyger man med barn får man enligt internationella bestämmelser inte sitta vid nödutgången. Detta av säkerhetsskäl då man snabbt måste kunna komma åt nödutgången. En del flygbolag har särskilda säkerhetsbälten som kopplas till föräldern, för barn som sitter i knä. Många flygbolag har så kallade babyvaggor där man kan lägga barnet. Det är bra att höra med flygbolaget i god tid innan avresan vad de tillhandahåller då de ofta bör bokas i förväg och platserna är begränsade.

Packa inte alla kläder till barnet i en väska och övriga familjens kläder i en annan. Det är bra att blanda eftersom det händer att väskor kommer bort, och om det händer så har man plagg till varje familjemedlem.

Det är bra att vara i god tid på flygplatsen. Det tar alltid längre tid än man tror att transportera sig på en flygplats när man reser med små barn.

Olika regler för bagagets mängd och vikt

De flesta charterbolag accepterar att man tar med sig både barnvagn och bilbarnstol, men om man flyger reguljärt kan man behöva kontrollera bagagereglerna extra noga. Bagage till barn under två år vägs in i det bagage som medföljande vuxna har med sig, och reglerna för vad som är maximal vikt på bagaget skiljer sig mellan olika länder och flygbolag.

Man behöver oftast längre tid på sig för incheckning med små barn och extra utrustning som barnvagn. Om man är tidigt ute kan man ha större chans att få bekväma platser med lite mer utrymme för barnet eller nära toaletten, ifall platsbokningen inte redan har skett när man bokade resan.

Barn kräver oftast extra handbagage

Man kan behöva flera ombyten av kläder till barnet och kanske också till sig själv inför en längre flygresa, särskilt med riktigt små barn. En förpackning våtservetter är också praktiskt att ha i handbagaget och några extra blöjor. Det är bra att packa ner allt man kan behöva under en flygning i en väska som man kan lägga under stolarna. Den är skönt att slippa ta ner sakerna från bagagehyllan och allt finns lättillgängligt.

Om barnet använder mediciner ska man alltid ha med medicinen i handbagaget. Det finns också särskilda regler för att ta med mediciner i handbagaget på flyget, där till exempel mängden vätska kan vara begränsad. Vissa regler gäller också för införsel av läkemedel till landet man ska besöka. Landets ambassad kan ge besked om vilka regler som gäller i just det landet.

Läs mer: Att resa med läkemedel, Läkemedelsverket

När man väl är ombord handlar mycket om att få tiden att gå. Riktigt små barn sover kanske under en stor del av resan medan lite äldre barn behöver sådant som kritor, block, små böcker, spel, surfplatta eller något att lyssna på för att sysselsätta sig.

Mat och dryck ombord

Många flygbolag har stränga regler kring att ta ombord vätska, men tomma nappflaskor eller pipmuggar är bra att ta med, som man kan fylla med vatten eller juice ombord. Om barnet dricker välling kan man ha med pulver och blanda med hett vatten ombord, liksom senare på resan. Bröstmjölksersättning finns att köpa i de flesta länder medan välling är mer sällsynt. Grötpulver för lite större barn kan också vara bra att ta med.

Tänk på att länder världen över har olika begränsningar för vätskor i handbagaget. Reglerna kan skilja sig och det är därför bra om man därför tar reda på vad som gäller om man ska resa från eller byta flygplan på flygplatser utanför EU.

Det är viktigt att tänka på att barn behöver dricka ordentligt under hela flygresan eftersom luftfuktigheten är låg ombord på flygplan. Man kan fråga efter dryck till sitt barn om det tar lång tid innan mat och dryck serveras.

På vissa flygbolag kan man beställa särskild barnmat. Annars får man själv ta med en burk med barnmat om barnet inte kan äta av det som serveras ombord. För barn under två år som man har i sitt knä ingår det ingen mat i biljetten. Det är bra att ta med mellanmål som till exempel kex, russin och frukt om planet blir försenat.

Lindra tryck i öronen

En del barn tycker det är jobbigt med trycket och det kan göra ont i öronen när planet lyfter eller landar. Det beror på att lufttrycket ändras vid start och landning. Om örontrumpeten är svullen uppstår en tryckskillnad mellan trumhinnans insida och utsida.

Att tryckutjämna hjälper örat att korrigera trycket och minskar smärtan. Det gör man genom att hålla för näsan och samtidigt försöka blåsa ut luft genom näsan. Luften pressas då upp genom örontrumpeten i stället.

Små barn kan istället prova att suga på napp eller flaska med välling eller vatten. Lite äldre barn kan själv försöka tryckutjämna genom att hålla för näsan och samtidigt blåsa ut genom den, eller genom att svälja flera gånger eller gäspa. Något att tugga på kan också hjälpa, till exempel tuggummi.

Det finns speciella öronproppar som man kan prova för att underlätta trycket i öronen för lite äldre barn. Dessa brukar finnas att köpa på apotek eller andra resebutiker.

Om ett barn har en förkylning innan avresan kan det vara bra att ha med sig näsdroppar eller nässprej som man ger vid start och landning. Om man vet att barnet brukar ha besvär med trycket kan man ge näsdroppar eller nässprej innan planet lyfter även om barnet inte är snuvigt. Det blir då lättare att tryckutjämna och på så sätt minska smärtan.

Om man ammar kan man pröva det vid start och landning om det är möjligt, för att försöka tryckutjämna.

Oftast lång väntan efter landningen

Om man reser till ett varmt land kan det vara bra att låta barnet byta om till svala kläder inför landningen. För både barn och vuxna kan tiden efter landningen med säkerhetskontroller, bagagehämtning och transporter från flygplatsen kan vara lång och ansträngande. Då kan det vara bra att ha lite extra dryck kvar och kanske något att äta. I vissa länder får man inte ta med sig några livsmedel alls genom tullen men det brukar gå bra i transithallen.

Barn som flyger ensamma

På de flesta flygbolag kan barn mellan fem och elva år flyga utan vuxet sällskap och få så kallad assistansservice. Det innebär att personal följer barnet till flygplanet och barnet får gå ombord före andra passagerare. Sedan tar personal emot barnet när flygresan är slut. Det är viktigt att boka assistansservice i god tid eftersom platserna är begränsade.

Fäll ihop

Åka tåg med barn

Åka tåg med barn

Om man ska åka tåg med små barn kan det vara praktiskt att boka plats i en familjevagn. En familjevagn brukar finnas på vissa tåg-linjer i Sverige. Där finns en liten lekhörna och extra utrymme för barnvagnen. Man kan också boka en särskild plats för små barn som har utrymme för barnvagnsinsats. Toaletten i dessa vagnar har skötbord. På många tåg finns även restaurangvagn som ofta har en barnanpassad meny. Om man har med sig barnmat så finns det oftast en mikrovågsugn där man kan värma maten eller välling.

På vissa nattåg finns det en biovagn där man brukar visa barnfilmer.

Det kan vara bra att låta de äldre barnen packa sitt eget handbagage med till exempel pennor, block och favoritleksaker så att de håller sig sysselsatta under resan.

Fäll ihop

Resa med barn i bilen

Resa med barn i bilen

När man ska resa på semester med barn i bil är det bra att planera resan. Bilresor kan vara ansträngande för både små och lite äldre barn. Man ska tänka på att bilresan tar längre tid än vanligt när man reser med barn. Det kan vara bra att dela upp resan på kortare etapper, många pauser är bättre än en lång. Undvik att resa när det är för varmt och använd en så kallad solskärm och luftkonditionering. Det är bra om man kan resa tidigt på morgonen eller sent på kvällen då barnet kan sova.

Långa resor blir roligare för barn om de har lite underhållning, ta gärna med musik, ljudböcker, dvd eller surfplatta till barnet. 

I många länder är det svårt att få tag i en barnstol eller ett babyskydd om man åker taxi eller hyr bil. Om man räknar med att åka bil på resmålet kan det alltså vara bra att ta med sig en bilbarnstol eller bälteskudde för lite äldre barn.

Vissa barn är särskilt känsliga för rörelseförändringar och blir därför lättare än andra åksjuka med illamående och kräkningar. Undvik att äta stora måltider precis före eller under resan. Under resans gång är det bra att istället äta lite och ofta. De första tecknen på att man håller på att bli åksjuk kan vara att man gäspar, blir trött och blek. Det är bra att ha plastpåse, hushållspapper och våtservetter nära tillhands inne i bilen om barnet blir åksjukt.

Om man vet att barnet brukar bli åksjukt kan man köpa åksjuketabletter för barn från sex år på apoteket. Man kan också rådgöra med barnavårdscentralen om barnet har besvär med åksjuka.

Åksjuka är vanligast hos barn mellan två och tio år. För de flesta minskar känsligheten i vuxen ålder.

Fäll ihop

På resmålet

På resmålet

Små barn är känsligare än vuxna för värme, och det är viktigt att se till att barnet hela tiden får tillräckligt med vätska och inte blir för varmt.

I varma länder är det bra om man kan bo med tillgång till fläkt eller luftkonditionering.

Rätt skydd mot solen är viktigt

När det gäller sol och små barn bör man vara väldigt försiktig. Barn under ett år har nästan inget skydd alls mot solens farliga strålar och ska därför undvika direkt solljus.

På förmiddagar och eftermiddagar kan barn över ett år leka i solen om de har skyddande kläder och solskyddsmedel. Mellan klockan 11 och 15, när solen är som starkast, är det bra om småbarn undviker att vara på stranden, sjön eller på andra öppna platser. Om man är utomhus mitt på dagen kan man försöka vara på ett ställe med mycket träd som skyddar mot solens strålar. Vill man ändå vara på stranden när solen är som starkast kan man sätta upp ett parasoll eller ett enkelt tält, så att barnen kan få skugga en del av tiden.

Tänk på att vatten och sand reflekterar solljus och ökar strålningens effekt. Solstrålarna sträcker sig också ungefär en halvmeter ner i vattnet, så småbarn som leker på grunt vatten får inget solskydd av vattnet.

Som allmän regel gäller att skugga, kläder och solhatt eller keps är bästa sättet att skydda små barn mot solen. Solglasögon ger ett bra skydd även för små barn.

Solskyddsmedel ska användas som komplement till kläder. Man bör smörja in oskyddade delar av kroppen med solkräm en stund innan man går ut. Solskyddsmedlet ska vara extra vattenresistent och ha hög solskyddsfaktor, det vill säga mellan 30 och 50. På land i Sverige räcker oftast faktor 30, men till sjöss och i varmare länder kan man behöva upp till solskyddsfaktor 50.

Det är viktigt att smörja in solskyddet jämnt och tjockt. Glöm inte ansikte, panna, läppar, öron och bakom öronen, och på ovansidan av händerna och fötterna.

Man bör smörja in ansiktet och andra oskyddade kroppsdelar med solkräm även på vintern, om det är snö och solen är stark. Det är särskilt viktigt i fjällen där man är omgiven av gnistrande snö när det är soligt. Snö reflekterar 80 procent av solstrålarna. I fjällen är det också viktigt att använda solglasögon eller skidglasögon.

Lindring av solsveda

Om barnets hud ändå brännts av solen så att den rodnar och ömmar är det bra att undvika solen i några dagar för att låta huden läka. Det gäller också om man får soleksem, som brukar visa sig som små kliande knottror eller blåsor. Om huden svider mycket kan den kylas av med kallt vatten, kylbalsam eller en fuktgivande hudlotion. Sveda och klåda kan även lindras med en hydrokortison kräm som man kan köpa receptfritt och ta med sig på resan. Man ska rådgöra med läkare innan man använder hydrokortison på barn under 2 år.

Bada säkert

Det viktigaste är att aldrig lämna barn utan uppsikt vid vatten ens för en kort stund. Badskor kan vara ett bra skydd mot vassa stenar, sjöborrar och annat som kan finnas på stranden och under vattnet. Ibland kan det vara bra att ta med sig en flytväst hemifrån till sitt barn om man vet att man ska ut på sjön eller havet.

Om man reser till platser där det kan finnas maneter bör man varna barnen för att röra vid sådant som flyter i vattnet.

Ibland kan bad ge öronbesvär

Barn som kan simma och dyka badar ofta med huvudet mer under än över vattenytan. Om man får in vatten i yttre hörselgången kan man råka ut för en infektion som brukar synas som en kladdig vätska i hörselgången och en känsla av lock för örat. Om besvären inte försvinner efter ett par dagar bör man söka sjukvård.

Sår och insektsbett

När det är varmt och fuktigt kan ett insektsbett eller sår lätt bli infekterat. Tvätta med och tvål och skydda såret tillfälligt med en luftig kompress. Förbandet bör tas bort så snart såret är torrt.

Om det börjar göra mer ont, och huden runt såret svullnar och blir röd kan såret vara infekterat. Då kan man pröva att göra rent såret ett par gånger om dagen med tvål och vatten eller asollösning. Om det inte hjälper utan rodnaden i stället blir kraftigare eller sprider sig, om såret börjar vara eller om barnet får feber ska man söka sjukvård.

För att lindra klåda och sveda efter insektsbett kan man badda med alsolsprit eller stryka på alsolgel. Andra sätt att lindra klåda och sveda är att smörja med kylbalsam eller lokalbedövande salva, Xylocain. Man kan även smörja med kräm och salva som innehåller 1% hydrokortison. Man ska rådgöra med en läkare innan man använder Xylocain på barn under 18 månader och hydrokortison på barn under 2 år. Medlen kan tas med på resan och finns att köpa på apotek. 

Om man reser till varma länder kan det vara bra att ta med sig myggmedel och myggnät som kan hängas över vagnen eller sovplatsen. Myggmedel kan användas till barn över 3 år.

De flesta barn gillar djur. I stora delar av världen måste man ändå vara försiktig när man träffar hundar och katter som strövar fritt omkring. De kan liksom fåglar, gnagare och andra djur bära på farliga smittämnen.

Mat och dryck på resan

Om barnet dricker bröstmjölkersättning, tillskottsnäring eller välling är det viktigt att hålla nappflaskor rena och att blanda till maten med rent vatten, antingen vatten på flaska eller kokt vatten. Nappflaskor och nappar kan man också koka.

Risken för att få magsjuka är större i vissa länder. Om en hel familj reser under en längre tid är det ganska troligt att någon i familjen får så kallad turistdiarré någon gång. Några enkla sätt för att försöka undvika att bli smittad är att hjälpa barnen att tvätta händerna efter toalettbesök och före maten, och att försöka välja mat som är väl stekt eller kokt. Ät skalad frukt och tänk på att isbitarna oftast är gjorda på kranvatten. Om möjligheterna att tvätta händerna är dåliga kan man ta med ett handdesinfektionsmedel. Det finns i småflaskor och som våtservetter på apotek.

Vatten är oftast säkrast att dricka från flaska om man inte vet att kranvattnet är drickbart där man är.

När små barn får diarré och kräkningar

Man förlorar vätska och salter genom kräkningar och diarréer och små barn är mycket känsligare för vätskeförluster än vuxna. Hög feber gör att barnet förlorar ännu mer vätska. Därför är det viktigt att ge dryck redan från allra första början av infektionen.

Det är lättast att mata med tesked
och ge små mängder ofta.

Tips på hur små barn får i sig vätska

För att ett barn som kräks ska få i sig vätska bör man, om barnet ammas, ge små och täta mål. Om barnet inte vill suga kan man pröva med att pumpa ur och ge med sked.

Om barnet inte ammas bör man ge vätskeersättning eller majsvälling. Man kan pröva att börja med vätskeersättning. Vätskeersättning finns att köpa i pulverform som man blandar med vatten eller som brustablett. Brustabletter rekommenderas till barn över tre år.

Det är lättast att mata med tesked och ge små mängder ofta. Om barnet kräks mycket behöver man ge ungefär två teskedar vätska var femte minut. Under ett dygn behövs mer vätska än vad man tror, till exempel kan en ettåring behöva drygt en liter.

När ska man söka vård?

Misstänker man turistdiarré hos ett litet barn ska man alltid ta kontakt med sjukvården. Man bör även ta kontakt med läkare om barnet

  • är onormalt trött och har insjunkna ögon
  • inte vill dricka
  • inte får behålla någon vätska
  • har blod i diarré eller kräkningar
  • fortfarande har rikliga diarréer efter fyra dagar
  • kissar mindre än vanligt.

Du kan alltid ringa och få sjukvårdsrådgivning på telefonnummer 1177.

Ring telefonnumret + 46 771 11 77 00 när du är utomlands och vill komma i kontakt med 1177 Vårdguiden för sjukvårdsrådgivning. För samtal till texttelefon när du är utomlands, ring + 46 771 - 11 77 99.

Fäll ihop
Skriv ut (ca 11 sidor)
Senast uppdaterad:
2017-05-04
Redaktör:

Ingela Andersson, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Eva Fagerlund, barnläkare, specialist i pediatrik, Göteborg.

Illustratör:

Lotta Persson, illustratör, Göteborg

Fotograf:

Emmali Anséus, 1177 Vårdguiden