Diatermi

Diatermi betyder "genom värme" och är en behandling som bränner vävnad med hjälp av elström. Ström leds via ett litet instrument som liknar en penna eller en pincett.

Behandlingen kan bland annat användas för att stoppa näsblödningar och för att ta bort kraftig hårväxt. Diatermi används också för att ta bort vissa hudförändringar och stoppa blödningar vid operationer.

Innan du får behandling med diatermi ska du berätta för läkaren om du är gravid eller har pacemaker. Det beror på att vissa former av diatermi kan påverka fostret eller slå ut pacemakern.

Förberedelser

Det behövs inga särskilda förberedelser inför själva diatermin.

Hur går behandlingen till?

Behandlingen mot näsblod tar några minuter. Först får du bedövningssprej i näsan. Under några sekunder håller läkaren instrumentet mot det blodkärl som läcker i näsan, så att blodkärlet drar ihop sig. Det kan vara lite obehagligt men gör inte ont.

På samma sätt stoppas ett blödande blodkärl vid en operation.

När hår bränns bort behandlas en hårsäck i taget. Under ett par sekunder sticks instrumentet in några millimeter i huden. Hela behandlingen kan därför ta lång tid och göra ont. Om du vill kan du få lokalbedövning med salva eller spruta.

Hur mår jag efteråt?

Du kan vara lite öm en stund direkt efter behandlingen.

Ibland kan det bli en infektion i huden, särskilt om hår tas bort. Du bör därför hålla rent i det område som har behandlats. Det är bra att tvätta med tvål och vatten varje dag under den första veckan.

Stockholms län

Fråga om råd

Vill du ha råd via telefon, ring telefonnummer 1177. Du kan ringa dygnet runt.

Klockan 822 kan du även få råd på arabiska och somaliska och klockan 812 på finska.

 

Sök vård

Adress och telefonnummer till en vårdmottagning hittar du under Hitta vård. Du kan även kontakta vissa mottagningar och beställa en tid genom att logga in.

 
Senast uppdaterad:
2016-01-04
Redaktör:

Åsa Schelin, 1177 Vårdguiden

Granskare:

Karin Strååt, läkare, specialist i allmänmedicin, Stockholm


Stockholms län
Tillägg uppdaterade:
2016-01-04
Skribent:
Camilla Nilsson, skribent, 1177 Vårdguiden 
Redaktör:
Malin Erlingsson, 1177 Vårdguiden