ALLERGIER OCH ÖVERKÄNSLIGHET

Råd vid nöt- och mandelallergi

Innehållet gäller Skåne

Symtom på nöt- och mandelallergi kan vara allt från klåda i mun och svalg, eksem, nässelfeber, snuva, ont i magen, kräkning till livshotande reaktioner.

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningen. Om det inte finns någon är det bättre att undvika produkten.

Bra att veta

Det kan vara bra att hålla reda på vad som är nötter och inte. Till nötter räknas de här livsmedlen:

  • hasselnöt
  • valnöt
  • paranöt
  • cashewnöt
  • pinjenöt
  • pekannöt
  • makademianöt

För många personer med allergi går det ändå bra att äta mandel och jordnötter. Mandel är en stenfrukt och jordnöten är en baljväxt. Personer med nöt- och madelallergi kan oftast äta kokos för att det är en palmfrukt. Muskot brukar också fungera bra.

Nötter och mandel finns ofta i de här livsmedlen:

  • bakmassa, mandelmassa, marsipan
  • nougat, krokant, choklad
  • hassel-, mandel-, bittermandel- och jordnötsolja
  • essenser och aromer av mandel, nöt och jordnöt
  • glass, efterrätter, snacks
  • vetebröd, kex, kakor, matbröd, ströbröd
  • frukostflingor
  • vegetariska maträtter
  • orientaliska maträtter
  • såser, pesto och fonder av olika slag.

Du som har mandelallergi kan även reagera på aprikoskärnor som ibland används för att ersätta mandel i bakverk.

Till toppen av sidan