ALLERGIER OCH ÖVERKÄNSLIGHET

Råd vid nöt- och mandelallergi

Innehållet gäller Skåne

Symtom på nöt- och mandelallergi kan vara allt från klåda i mun och svalg, eksem, nässelfeber, snuva, ont i magen, kräkning till livshotande reaktioner.

Läs alltid ingrediensförteckningen på livsmedelsförpackningen. Om det inte finns någon är det bättre att undvika produkten.

Bra att veta

Till nötter räknas:

  • hasselnöt
  • valnöt
  • paranöt
  • cashewnöt
  • pinjenöt
  • pekannöt
  • makademianöt

I många fall kan man tåla mandel och jordnötter. Mandel är en stenfrukt och jordnöten en baljväxt. Personer med nöt- och madelallergi kan oftast äta kokos, som också är en palmfrukt, och muskot.

Nötter och mandel förekommer ofta i:

  • bakmassa, mandelmassa, marsipan
  • nougat, krokant, choklad
  • hassel-, mandel-, bittermandel- och jordnötsolja
  • essenser och aromer av mandel, nöt och jordnöt
  • glass, efterrätter, snacks
  • vetebröd, kex, kakor, matbröd, ströbröd
  • frukostflingor
  • vegetariska maträtter
  • orientaliska maträtter
  • såser, pesto och fonder av olika slag

Mandelallergiker kan även reagera på aprikoskärnor som ibland kan ersätta mandel i bakverk.

Till toppen av sidan