Allergier och överkänslighet

Råd om mat vid nötallergi

Innehållet gäller Skåne

Du som har nötallergi kan få olika symtom. Det kan vara allt från klåda i munnen och svalget, eksem, nässelfeber, snuva, ont i magen, kräkning till livshotande reaktioner.

Läs alltid innehållsförteckningen på förpackningen. Om det inte finns någon är det bättre att undvika produkten.

Bra att veta

Det kan vara bra att hålla reda på vad som är nötter och inte. Till nötter räknas de här livsmedlen:

  • hasselnöt
  • valnöt
  • paranöt
  • cashewnöt
  • pekannöt
  • makademianöt

För många personer med nötallergi går det ändå bra att äta mandel och jordnötter. Mandel är en stenfrukt och jordnöten är en baljväxt. Personer med nöt- och mandelallergi kan oftast äta kokos för att det är en palmfrukt. Muskot brukar också fungera bra.

Nötter finns ofta i de här livsmedlen:

  • bakmassa, mandelmassa, marsipan
  • nougat, krokant, choklad
  • hassel-, mandel-, bittermandel- och jordnötsolja
  • essenser och aromer av mandel, nöt och jordnöt
  • glass, efterrätter, snacks
  • vetebröd, kex, kakor, matbröd, ströbröd
  • frukostflingor
  • vegetariska maträtter
  • orientaliska maträtter
  • såser, pesto och fonder av olika slag.
Till toppen av sidan