Vården i Skåne

Sjukresor i Skåne

Innehållet gäller Skåne

Sjukresa är en resa till och från sjukvård eller tandvård. Oftast kan du använda Skånetrafikens bussar och tåg eller privatbil för sjukresor.

Om det finns skäl på grund av ditt hälsotillstånd, är det möjligt att resa med serviceresefordon. Du betalar alltid en del av resan själv.

Så här kan du resa

Du kan själv söka fram din resa på Skånetrafikens webbplats.

Ring Skånetrafikens kundtjänst på 0771‑77 77 77 om du behöver hjälp med att planera din resa med buss eller tåg i Skåne.

Om du behöver boka sjukresa med serviceresefordon 

Om du ska resa med serviceresefordon behöver du ha ett sjukreseintyg från den vårdgivare som behandlar dig. Intyget styrker att du inte kan resa på annat sätt på grund av ditt hälsotillstånd.

Du bokar resan genom Skånetrafiken:

Sjukresa - så fungerar det (skanetrafiken.se)

Vad kostar sjukresan?

Om du reser med Skånetrafikens bussar och tåg gäller de vanliga priserna i kollektivtrafiken som egenavgift. Om du reser på annat sätt till exempel med serviceresefordon eller privatbil, är det resans längd som avgör vad du betalar i egenavgift.

Du kan få ersättning för din sjukresa motsvarande det billigaste färdsättet.

Så ansöker du om ersättning för sjukresa

På Skånetrafikens webbplats finns information om hur du ansöker om ersättning för sjukresa: Sjukresa - så fungerar det (skanetrafiken.se)

Du kan också logga in på 1177.se för att ansöka om ersättning för sjukresa: Begäran om ersättning för sjukresa (logga in på 1177.se)

Sjukresor till en annan region

Du kan få ersättning för sjukresor och övernattning på hotell om du behöver vård i en annan region. Det gäller dig som har fått en remiss från specialistvården. Det gäller också när vård inte kan utföras i Skåne inom tiden för vårdgarantin.

Du kan inte få ersättning om du själv väljer att få vård utanför Skåne.

På Skånetrafikens webbplats finns information om hur det går till med sjukresor till en annan region:

Sjukresa - så fungerar det (skanetrafiken.se)

Boka din sjukresa utanför Skåne

Ska du boka en sjukresa till en annan region? Kontakta Skånetrafikens kundtjänst för serviceresor via telefon. Du kan också logga in på 1177.se och använda tjänsten att skicka en bokningsförfrågan. 

Telefon: 0771-77 17 73

Logga in: Skicka bokningsförfrågan för sjukresa utanför Skåne – logga in på 1177.se

Du som är äldre än 18 år kan använda e-tjänsten och då blir du kontaktad nästkommande vardag. När din bokning är klar får du bokningsbekräftelse och biljett skickas till dig med post.

Mer information

Har du frågor om sjukresor eller behöver beställa blanketter, kan du kontakta Serviceresor på Skånetrafiken:

Kontakuppgifter på Skånetrafikens webbplats (skanetrafiken.se)

Har du övriga frågor kan du vända dig till hälso-och sjukvården.

Till toppen av sidan