BETT, STICK OCH VÄXTER

Fästingbett

Efter ett fästingbett brukar huden runt bettstället bli lite röd och klia i några dagar. En del fästingar bär på smittämnen som kan föras över när de biter sig fast. Därför bör du ta bort en fästing så fort som möjligt.

Några råd om fästingar

Mörka och täckande kläder skyddar mot fästingar.
Glöm inte att titta i hårbotten efter fästingar.

Använd långbyxor och långärmat

Mörka och täckande kläder skyddar mot fästingar. Du kan skydda dig genom att bära täckande klädsel. Det kan till exempel vara långärmad tröja, långbyxor, strumpor och heltäckande skor, helst stövlar. Det har visat sig att mörkt färgade kläder drar till sig färre fästingar. Däremot kan det vara lättare att upptäcka fästingar på ljusa kläder.

Kontrollera kroppen

Det är bra att leta efter fästingar på kroppen när du har varit utomhus. Du kan till exempel ta för vana att leta efter fästingar varje kväll. Då kanske du hittar fästingar innan de bitit sig fast. Fästingen vandrar omkring i flera timmar på kroppen innan den biter sig fast.

Barn får ofta fästingar på övre delen av kroppen. Glöm inte att titta i hårbotten och bakom öronen. Det är också bra att regelbundet leta efter fästingar på husdjur.

Om du har haft ett fästingbett bör du kontrollera huden runt bettet för att kunna upptäcka om det blir en rodnad som växer. En sådan rodnad kommer oftast en till fyra veckor efter att du har blivit biten.

Till toppen av sidan