HANTERA ORO I KRIS - STÖD OCH HJÄLP I SKÅNE

Stödlinjer och telefonjourer för dig som mår dåligt

Innehållet gäller Skåne

Det kan vara skönt att prata med någon om du mår dåligt. Många organisationer erbjuder stöd på nätet eller telefon. Här hittar du stödlinjer och telefonjourer som du kan kontakta.

Det nya coronaviruset kan påverka oss på många sätt och skapa oro eller stress. Här finns en lista på olika organisationer som du kan kontakta om du mår dåligt. Det kostar ingenting och du behöver inte berätta vem du är.

Alla stödlinjer har någon form av tystnadsplikt. Det betyder att det du säger eller skriver inte får berättas vidare för någon annan.

Stöd med anledning av covid-19

Stödlista: Psykisk hälsa i kristid

Sveriges kommuner och regioner, SKR, har satt ihop en särskild stödlista med anledning av utbrottet av covid-19. Där kan du hitta olika information, råd och stöd uppdelat på bland annat ålder och andra behov.

Läs mer och se hela sammanställningen på uppdragpsykiskhalsa.se.

Stöd för dig som är 65 år eller äldre

Äldrelinjen

Du som är 65 år eller äldre och behöver medmänskligt stöd kan ringa till äldrelinjen, som har fått utökade öppettider på grund av utbrottet av covid-19. Äldrelinjen drivs av den ideella föreningen Mind och de som svarar är utbildade och erfarna volontärer, som fått särskild utbildning för uppdraget.

Telefon: 020-22 22 33
Måndag till fredag: 08.00-19.00
Helger: 10.00-16.00

Mer information finns på mind.se

Stöd för barn och unga

BRIS för barn

BRIS, Barnens rätt i samhället, stödjer barn som far illa. Du kan ringa, mejla eller chatta. Du behöver inte säga vem du är och det är kostnadsfritt för barn och ungdomar upp till 18 år.

Telefon: 116 111
Mer information finns på bris.se.

Jourhavande kompis

Jourhavande kompis är en chattjour där barn och ungdomar upp till 25 år kan chatta anonymt om vad som helst.

Mer information finns på jourhavandekomp.se.

Fler stödlinjer och telefonjourer

Jourhavande medmänniska

Ibland behöver du prata om dina upplevelser, tankar och känslor med någon som lyssnar. För dig som söker medmänskligt stöd på natten. Du kan även chatta med jourhavande medmänniska.

Telefon: 08-702 16 80
Mer information på jourhavande-medmanniska.se.

Kvinnofridslinjen

Anonym stödtelefon för dig som utsatts för hot eller våld. Närstående är också välkomna att ringa. Samtalet är kostnadsfritt och syns inte på telefonräkningen.

Telefon: 020-50 50 50
Mer information på kvinnofridslinjen.se.

Mer information om stödlinjer och telefonjourer

Här finns fler stödlinjer och telefonjourer för dig som mår dåligt.

Råd och stöd på mejl, chatt och telefon

När behöver jag söka vård?

Du kan behöva söka vård om oron är så stark och återkommande att du får svårt att fungera i vardagen. Till exempel om du har haft svårt att sova under en längre period, inte kan koncentrera dig på viktiga uppgifter eller om oron gör att du mår mycket dåligt.

Kontakta i första hand din vårdcentral. Du kan också ringa till 1177 för hjälp att hitta rätt i vården om du är osäker vart du ska vända dig.

Om det gäller barn och unga kan ni vända er till en barnavårdscentral (barn under sex år) eller en ungdomsmottagning.

Du som är under 18 år kan också ringa En väg in, barn- och ungdomspsykiatrins telefonrådgivning. Telefonnummer 020-51 20 20, öppet vardagar klockan 8-17. Även du som är förälder kan få råd och stöd där.

Här finns mer information om att söka psykiatrisk vård i Skåne

Till toppen av sidan