Att söka stöd och hjälp

En väg in – rådgivning och vägledning om psykisk hälsa för barn och unga

Innehållet gäller Skåne

En väg in är din första kontakt med barn- och ungdomspsykiatrin (bup) i Skåne för dig som är under 18 år. Du kan ringa direkt eller söka vård digitalt med en egen vårdbegäran.

Du som är under 18 år får rådgivning och vägledning om psykisk hälsa hos En väg in. Om du är orolig för någon som är under 18 år, kan du också kontakta En väg in. 

Kontakta Barn- och ungdomspsykiatri En väg in.

Kontakta En väg in på telefon

När du ringer till En väg in får du berätta om hur du mår och varför du tagit kontakt, du bestämmer själv hur mycket du vill berätta. Ibland räcker det med att få råd och stöd under samtalet. Ibland kommer ni fram till att du kan få bättre hjälp av någon annan, till exempel hos elevhälsan eller en ungdomsmottagning. Om ni kommer fram till att du behöver träffa en behandlare får du komma till en mottagning.

Kontakta En väg in via e-tjänst

Du kan kontakta En väg in genom att skicka en egen vårdbegäran via bups e-tjänst. I e-tjänsten får du svara på frågor om varför du söker hjälp hos bup.

Du får svar i e-tjänsterna efter några dagar, och då kan du boka ett telefonsamtal med en sjuksköterska. Efter telefonsamtalet får du komma till en mottagning om det behövs.

För att skicka en egen vårdbegäran behöver du bank-id eller Freja e-id plus.

Logga in och skicka en egen vårdbegäran

Skicka egen vårdbegäran som vårdnadshavare

Du kan skicka in en egen vårdbegäran som förälder eller vårdnadshavare till ett barn under 13 år. Det gör du genom att agera ombud åt barnet i e-tjänsterna.

Så här gör du:

  1. Börja med att logga in.
  2. Klicka på barnets namn under rubriken Agera ombud.
  3. Sök på En väg in under rubriken Mottagningar.
  4. Välj alternativet Egen vårdbegäran.

Att agera ombud för barn

Barn som är 13 år och äldre loggar själva in med egen e-legitimation.

Logga in på 1177.se för dig som är 13–17 år

Mer information om bup

På barn- och ungdomspsykiatrins egen webbsida kan du läsa mer om vilken hjälp du kan få hos bup för dig som är under 18 år.

Bup (vard.skane.se)

Till toppen av sidan