Äta för att må bra

Nedsatt aptit och ofrivillig viktnedgång

Innehållet gäller Skåne

Det är vanligt att få nedsatt aptit och gå ner i vikt om man blir sjuk. Du kan förhindra ofrivillig viktnedgång genom att förändra dina matvanor. Ät mat som ger energi och som är proteinrik.

Ofrivillig viktnedgång kan innebära att risken för infektioner ökar. Då försämras förmågan att läka sår.

När du går ner i vikt försvinner ofta inte bara fett utan även muskelmassa. Det gör att armar och ben blir svagare och då ökar risken för att falla. Ibland kan även andningsmusklerna påverkas.

Rutin för måltider

Om du är trött kan det vara svårare för dig att äta den mat som du behöver. Därför kan du behöva äta oftare för att förhindra ofrivillig viktnedgång.

Om du har dålig aptit kan det hjälpa att sprida ut dina måltider över dagen. Det är bättre att äta flera och mindre måltider istället för ett fåtal stora portioner.

Du behöver lägga till två till tre mellanmål utöver frukost, lunch och kvällsmat. Du ska inte låta det gå för lång tid mellan måltiderna. Pausen från mat över natten ska vara maximalt elva timmar.

Mat som ger energi

Kostråd vid ofrivillig viktnedgång skiljer sig från vad som rekommenderas till befolkningen i stort. Maten ska ge energi och vara rik på protein. Det är fortfarande bra att äta varierat.

Du kan behöva minska mängden frukt och grönsaker för att istället välja livsmedel som ger mer fett och protein, till exempel:

  • kött
  • fisk
  • fågel
  • baljväxter
  • mejeriprodukter.

Du kan välja produkter med hög fetthalt istället för lättprodukter för att få in extra fett i din kost. Du kan också använda extra olja eller smör och lägga till sås till maten. En kaka eller annan dessert ger också extra kalorier. 

Dryck som ger energi

Dryck kan ge lite extra energi om den innehåller kolhydrater eller fett. Det här kan du välja att dricka istället för vatten:

  • mjölk
  • saft
  • läsk
  • nyponsoppa
  • drickyoghurt.

Om din matlust minskar kan även känslan av törst göra det. Därför ska du gärna dricka minst 1,5 liter vätska per dag, även om du inte känner dig törstig.

Om du inte orkar laga mat

Det kan vara svårt att hitta energi och lust att laga mat när din aptit är liten. Det finns många bra färdigrätter och halvfabrikat att välja på i din mataffär.

Det är också bra att ha mättande pålägg hemma, till exempel makrill i tomatsås, ägg, leverpastej eller hummus. På så sätt kan du enkelt göra en näringsrik måltid med smörgåsar.

Till toppen av sidan