Undersökningar du kan göra själv

Gynekologisk egenprovtagning för HPV i Skåne

Innehållet gäller Skåne

Är du kvinna och mellan 23 och 70 år? Då blir du som bor i Skåne erbjuden att testa dig regelbundet för HPV genom gynekologisk egenprovtagning. Du testar dig själv hemma och skickar sedan in provet för analys.

Den här texten finns också på lätt svenska.

I Skåne används gynekologisk egenprovtagning för att upptäcka HPV, humant papillomvirus. HPV, är ett mycket vanligt virus. Ibland kan HPV orsaka cellförändringar i livmoderhalsen.

Tidigare har du fått en kallelse till cellprov på barnmorskemottagningen. Nu får du istället ett test som du tar själv hemma och skickar in. Egenprovtagningen är lika säker för att upptäcka HPV som ett prov på en barnmorskemottagning.

Det är viktigt att testa sig

Det är viktigt att testa sig regelbundet för HPV eftersom det ger ett starkt skydd mot livmoderhalscancer. Upptäcks HPV tidigt innebär det att eventuella cellförändringar kan behandlas i ett tidigt skede. Egenprovtagningen är frivillig och kostar inget.

Vem erbjuds egenprovtagning för HPV?

Du blir regelbundet erbjuden egenprovtagning för HPV om du är kvinna och mellan 23 och 70 år. Du får ett brev och provtagningsmaterial hemskickat till dig när det är dags för provtagning.

  • Du som är mellan 23 och 49 år erbjuds provtagning vart tredje år. Om HPV finns i provet, kallas du för en uppföljande provtagning hos barnmorska.
  • Du som är mellan 50 och 70 år erbjuds provtagning vart femte år. Om HPV finns i provet, kallas du för en uppföljande provtagning hos barnmorska.

Om du är 64 år eller äldre och provet inte innehåller HPV, behöver du inte göra fler provtagningar.

Du behöver inte provta dig mellan de tillfällen du får erbjudande om egenprovtagning för HPV från Region Skåne. Provtagningen följer samma tidsintervall som har använts tidigare.

Om du har gynekologiska besvär till exempel förändrade flytningar eller blödningar ska du kontakta en läkare för undersökning.

Klåda och smärta i underlivet

Mens, blödningar och flytningar

Du som är gravid

Du som är gravid ska inte använda dig av egenprovtagning för HPV. Du kan istället ta provet hos en barnmorska eller vänta tills efter graviditeten. Prata med din barnmorska om du vill lämna ett prov.

Du som är vaccinerad mot HPV

Testa dig även om du är vaccinerad mot HPV. Det är viktigt att vaccinera sig eftersom det ger ett bra skydd mot HPV. Vaccinationen ger dock inte ett fullständigt skydd och därför är det viktigt att du testar dig.

Du som har skyddad identitet

Har du skyddade personuppgifter? Då skickar Region Skåne både ditt test och provsvar till Skatteverket. Skatteverket skickar sedan testet och provsvaret till dig.

Om du har blivit omskuren

Kvinnlig omskärelse innebär att en kvinnas yttre könsorgan har tagits bort eller skadats. Kvinnlig omskärelse är förbjudet i Sverige och i de flesta länder.

Du som har blivit omskuren kan ta provet själv om du kan föra upp provtagningspinnen i slidan. Om det inte går kan du kontakta Rådgivning egenprovtagning HPV för att få råd. Du kan till exempel få hjälp med att ta provet hos en barnmorska istället.

Könsstympning – omskärelse av flickors underliv

Vem behöver inte regelbunden egenprovtagning för HPV?

Du som aldrig har haft sex med någon behöver inte göra provet. Livmoderhalscancer orsakas av HPV som smittar genom sexuell kontakt. Du kan få viruset oavsett om du har sex med män eller kvinnor, och vid smeksex och andra typer av sex.

Har du opererat bort hela livmodern och livmodertappen, det vill säga gjort en total hysterektomi? Då behöver du inte ta prov för HPV. Kontakta Rådgivning egenprovtagning HPV i dessa fall för att utskicken till dig ska avslutas.

Så går det till

Du får ett brev hem med posten med provtagningsmaterial när det är dags för egenprovtagning. Du ska inte använda något läkemedel i slidan ett dygn före provtagningen. Om du har mens ska du vänta med att ta provet tills mensen är över.

Gör så här:

  • Gör egenprovtagningen på dig själv. Det finns instruktioner i brevet för hur du ska ta provet och hur provröret ska märkas upp. Provet är gynekologiskt och tas i slidan.
  • Skicka tillbaka provet för analys. Brevet ska postas inom en vecka efter provtagningen.
  • Du får provsvaret med brev hem inom tre månader.

I filmen berättar barnmorskan Karolina om hur du tar provet för HPV. Senast uppdaterad 18 maj 2022.

Om provsvaret – och när får jag svar?

Provet visar om du har viruset HPV som kan orsaka cellförändringar i livmoderhalsen. Om ditt prov innehåller HPV får du en tid för provtagning hos barnmorska. En sådan provtagning kallas för gynekologisk cellprovtagning och visar om HPV-infektionen har gett cellförändringar eller i sällsynta fall cancer.

I de flesta fall läker HPV-infektionen utan att ge cellförändringar. Då behöver du inte heller någon behandling.

Provsvaret skickas hem till dig med brev inom tre månader. Kontakta Rådgivning egenprovtagning HPV om du inte fått ditt provsvar.

Om du har frågor eller vill ha rådgivning

Har du inte fått hem ett test för HPV när det är dags för dig att testa dig? Har du frågor eller vill ha råd? Då kan du kontakta Rådgivning egenprovtagning HPV.

Du kan även ringa till 1177 på telefon för rådgivning.

Other languages

Till toppen av sidan