Titthålsundersökningar - skopier

Kapselendoskopi av tunntarmen i Skåne

Innehållet gäller Skåne

Kapselendoskopi är en undersökning som innebär att du får svälja en liten kapsel som innehåller en eller flera små kameror. Kamerorna tar sedan bilder av tunntarmens insida. Undersökningen görs för att hitta orsaken till blödningar, inflammationer och utväxter på slemhinnorna i tarmen, så kallade polyper.

Förberedelser

Det är viktigt att du förbereder dig innan undersökningen. Du får information från mottagningen i god tid före undersökningen, till exempel om vad du kan äta och dricka.

Du får också information om hur många timmar innan undersökningen som du ska fasta. Nödvändiga mediciner får du ta som vanligt tillsammans med en klunk vatten.

Ibland kan tarmen behöva tömmas på innehåll. I så fall ger läkaren dig laxeringsmedel som du ska dricka före undersökningen och som gör att magen sätts igång.

Så går undersökningen till

Du får svälja en kapsel som är lite större än en tablett på mottagningen. Det gör inte ont och brukar inte heller vara några problem för vuxna och barn som är äldre än åtta år. Har du svårt för att svälja kapseln kan läkare leda ner den med hjälp av ett gastroskop. Gastroskopet är en mjuk böjlig slang som leds genom munnen ner till magsäcken.

I kapseln finns en eller flera små kameror. När kapseln passar genom tarmen tar kamerorna bilder på tarmens insida. Bilderna förs sedan över till en bärbar dosa genom sladdar som sätts fast på din mage eller i ett bälte som du bär runt midjan. Dosan får du med dig i en axelremsväska, och sedan kan du åka hem. Efter tolv timmar kan du ta av dosan och resten av utrustningen. Nästa dag lämnar du tillbaka dosan och resten av utrustningen på mottagningen, och sedan kan du åka hem igen.

Två timmar efter att du har svalt kapseln får du börja dricka vatten. Efter fyra timmar kan du äta en lättare måltid.

Resultatet av undersökningen får du veta inom några veckor av läkaren som skrev remissen åt dig.

Så mår du efteråt

Du behöver inte bry dig om kapseln efter undersökningen. Kapseln kommer ut i din avföring och du kan spola ner den eftersom den är liten och inte innehåller några farliga ämnen. I sällsynta fall ska du lämna tillbaka kapseln på mottagningen, men då berättar läkaren det för dig.

Du mår som vanligt när undersökningen är klar och kan äta och dricka som vanligt igen.

Kontakta mottagningen om du får mycket ont i magen efter undersökningen. Får du ont i magen när mottagningen har stängt ska du vända dig till en akutmottagning.

Påverka och delta i din vård

Som patient har du enligt patientlagen möjlighet att påverka din vård.

För att du ska kunna vara delaktig i din vård och behandling är det viktigt att du förstår informationen du får av vårdpersonalen. Ställ frågor om du inte förstår.

Även barn ska vara delaktiga i sin vård. Ju äldre barnet är desto viktigare är det.

Du har möjlighet att få hjälp av en tolk om du inte pratar svenska. Du har också möjlighet att få hjälp av en tolk om du har en hörselnedsättning.

Till toppen av sidan