Om graviditeten

Hälsa och levnadsvanor inför en graviditet

Innehållet gäller Skåne

Planerar du att bli gravid? Då kan du och en eventuell partner förbättra din möjlighet att bli gravid genom att ha hälsosamma levnadsvanor. Mat, motion, tobak och alkohol kan exempelvis påverka fertiliteten.

När kan jag bli gravid?

Chansen att bli gravid är som störst fem dagar före din ägglossning, till och med dagen efter att den har slutat.

Det kan vara svårt att veta exakt när ägglossningen sker. Därför är det bra att ha samlag två till tre gånger i veckan. Var beredd på att det kan ta lite tid att bli gravid.

Om befruktning

Fertiliteten minskar med åldern

Kvinnor är bara fertila under en viss tid i livet. Det blir svårare att få barn när man blir äldre. Från 35 års ålder minskar fertiliteten mycket. Efter 40 års ålder blir det oftast mycket svårt att få barn.

Men fertiliteten är individuell. Vissa kan enkelt bli gravida i 40-årsåldern, andra kan ha svårt redan när de är 25 år.

Kvaliteten på mäns spermier kan också bli sämre när man blir äldre.

Skriv ner när du har mens

Skriv gärna ner när du har mens. Om du blir gravid blir det då enklare att räkna ut hur länge du har varit gravid.

Få i dig tillräckligt med folsyra eller folat

Alla som kan bli gravida rekommenderas att få i sig 400 mikrogram folsyra eller folat varje dag.

Börja därför att ta 400 mikrogram folsyratabletter varje dag, redan en månad innan du planerar att bli gravid. Du kan köpa tabletterna receptfritt på apotek.

Fortsätt med folsyratabletterna fram till den tolfte graviditetsveckan. Därefter påverkar tabletterna inte längre utvecklingen av ryggmärgsbråck hos fostret.

Fortsätt däremot att äta mat med mycket folat och folsyra under hela graviditeten. Folat och folsyra hjälper dig att tillverka tillräckligt med röda blodkroppar och är bra för fostrets utveckling.

Vad är folsyra och folat?

Folsyra och folat är ett B-vitamin som ökar chansen för att fostret ska utvecklas normalt under de första veckorna. Folsyra minskar risken för tidiga missfall och ryggmärgsbråck hos fostret.

Folat finns i mat som baljväxter, kål, bär och fullkornsprodukter. Äter du stora mängder av detta kan det hända att du inte behöver folsyratabletter. Men många får inte i sig tillräckligt med folat genom maten.

Ha hälsosamma matvanor

Ät en varierad och näringsrik kost, gärna med mycket frukt och grönt. Det gäller både dig som vill bli gravid och dig som partner. Kosten kan till exempel förbättra kvaliteten på spermierna. Det är också bra att äta på regelbundna tider.

Drick inte för mycket koffein

Du som vill bli gravid bör inte dricka för mycket koffein. Koffein finns bland annat i kaffe, te och många energidrycker. För mycket koffein kan öka risken för missfall.

Under en dag kan du dricka max 3 koppar kaffe med 1,5 deciliter kaffe i varje kopp eller 4 koppar svart te med 2 deciliter te i varje kopp.

Rör på dig varje dag

Träning och motion är bra för hälsan för både dig som vill bli gravid och dig som partner. Chansen för en hälsosam graviditet ökar och kvaliteten på spermierna blir bättre. Rör gärna på dig regelbundet, minst 30 minuter varje dag. 

Träning och fysisk hälsa

Håll en hälsosam vikt

Försök att hålla en hälsosam vikt. Både undervikt och övervikt kan göra det svårare för dig att bli gravid.

Övervikt kan ge komplikationer under både en graviditet och förlossningen. Kvaliteten på spermier blir också sämre vid övervikt.

Undvik alkohol och droger

Undvik alkohol om du planerar en graviditet. Det gäller både dig som vill bli gravid och dig som partner. Alkohol kan påverka både ägglossning och spermier och kan dessutom skada testiklarna. Mäns alkoholkonsumtion innan befruktningen kan också skada fostret.

Att dricka alkohol under en tidig graviditet kan påverka utvecklingen av fostrets organ. Ofta vet du inte heller om att du är gravid förrän några veckor efter befruktningen. Därför är det bra att sluta med alkohol redan när du planerar att bli gravid.

Undvik alltid droger, särskilt om du planerar att bli gravid i framtiden.

Så kan du ändra dina alkoholvanor

Här kan du få hjälp mot alkoholproblem

Alkohol och narkotika, skadligt bruk och beroende

Undvik tobak

Rökning och nikotin gör det svårare att bli gravid och få barn. Det gäller även passiv rökning. Nikotinet skadar arvsanlagen i ägget och gör det svårare för ett befruktat ägg att fastna.

Nikotinet kan också göra det svårt att få stånd och leda till färre och skadade spermier.

Hjälp att sluta röka

Hjälp att sluta snusa

Vissa läkemedel kan påverka fostret

Vissa läkemedel kan öka risken för missfall och påverka hur fostrets hjärta utvecklas. Till exempel läkemedel som hämmar inflammation, så kallade NSAID eller cox-hämmare. Här ingår läkemedel med ämnen som ibuprofen, naproxen, nabumeton och acetylsalicylsyra.

Prata med en läkare för att få råd om du regelbundet tar dessa läkemedel och samtidigt försöker bli gravid.

Du kan ta läkemedel med paracetamol om du har feber och tillfällig smärta.

Om du behandlas för högt blodtryck, epilepsi eller en sjukdom i sköldkörteln

Tar du läkemedel för högt blodtryck, epilepsi eller en sjukdom i sköldkörteln? Då kan du behöva byta ut ett läkemedel eller justera dosen. Vissa läkemedel kan nämligen påverka hur fostret utvecklas. Kontakta din läkare, helst tre månader innan att du planerar att bli gravid.

Skydda dig mot könssjukdomar

Vissa könssjukdomar kan påverka din hälsa och göra det svårare att skaffa barn. Till exempel kan klamydia skada äggledare och bitestiklar. Sjukdomarna gonorré och syfilis kan göra det svårare att få barn.

Använd kondom för att skydda dig mot könssjukdomar om du byter partner.

Kontakta en barnmorska om du blir gravid

Kontakta en barnmorska om du blir gravid. Barnmorskan bokar in dig på en undersökning.

Besök på barnmorskemottagningen

Barnmorskemottagningar i Skåne

Om du får missfall

Det är vanligt med missfall och de sker oftast tidigt i graviditeten. Ett missfall innebär att fostret stöts ut ur livmodern innan det har vuxit färdigt.

Ett missfall innebär inte att det är något fel på din kropp. Det gör det inte heller svårare att bli gravid igen.

Om missfall

Om du inte blir gravid

Blir du inte gravid fast ni har försökt i ett år? Eller har du en sjukdom eller ett tillstånd som gör det svårare att bli gravid? Då finns det hjälp att få.

Ofrivillig barnlöshet

IVF, provrörsbefruktning

Till toppen av sidan