Graviditeten vecka för vecka

Gravid i vecka 35

(från 34 hela veckor + 0 dagar till 34 hela veckor + 6 dagar)

Fostret vecka 35. Illustration.

Fostret väger ungefär 2,4 kilo. Det har blivit knappt 47 centimeter långt. De flesta ligger nu med huvudet neråt. Fostret gör andningsrörelser så att det kommer fostervatten i lungorna. Fostret sväljer också fostervatten. Det hjälper till att utveckla lungorna och matsmältningen.

Fostret har lagt på sig mer fett. Huden är tjockare, mindre genomskinlig och slätare. Det ulliga hår som tidigare funnits på kroppen är borta. Huden är i stället täckt av rikligt med skyddande fosterfett. Huden kan se vit och kletig ut av allt fett, om barnet skulle födas nu.

En del gravida kan få ont över revbenen. Det kan bero på att livmodern är så stor att den når till revbenen. Det kan kännas bra att sträcka på sig.

Så här långt in i graviditeten brukar ledbanden och musklerna i korsryggen mjukas upp. Det kan göra så att du får ont i ryggen. Barnet trycker på överallt. Det kan vara svårt att andas, sitta, stå och sova.

Kroppen börjar förbereda sig för förlossning. Det är vanligt att få lättare förvärkar, som mensvärk ungefär.

Förbered dig inför förlossningen

Många vill vara med och planera inför förlossningen. Det är vanligt att skriva en plan. En förlossningsplan är ett brev från dig till vårdpersonalen. I brevet skriver du ner vad som är viktigt för dig vid förlossningen.

Så kan du skriva

Tvillingar föds ofta tidigt

Det är vanligt att tvillingar föds tidigare än det beräknade förlossningsdatumet. Ungefär hälften föds vaginalt och hälften föds med kejsarsnitt.
Läs mer om att föda tvillingar

När barnet ligger med stjärten neråt

Barnet kan lägga sig med stjärten neråt. Det kallas sätesbjudning eller att barnet ligger i säte. Ibland går det att vända på barnet. Vändningsförsöket brukar göras på en förlossningsavdelning.

Läs mer om vändningsförsök och sätesbjudning

Så klarar du smärtan under förlossningen

Det finns olika slags smärtlindring som kan hjälpa under en förlossning. Lustgas, sterila kvaddlar och massage är några exempel.

Läs mer om smärta och lindring

Till toppen av sidan