Graviditeten vecka för vecka

Gravid i vecka 34

(från 33 hela veckor + 0 dagar till 33 hela veckor + 6 dagar)

Fostret vecka 34. Illustration.

Nu väger fostret ungefär 2,3 kilo och är cirka 46 centimeter långt.

Många foster ligger nu med huvudet nedåt. Inne i magen finns det många ljud. Fostret lyssnar till hjärtslag, magen som kurrar och andra kroppsljud. Efter förlossningen vill barnet fortsätta vara nära och lyssna till kroppsljud.

Förvärkar

Livmodern tränar för förlossningen. Du som är gravid kan känna förvärkar, en del svagare, andra kraftigare. En del känns inte alls, men om du lägger handen utanpå magen kan det kännas att den plötsligt drar ihop sig och blir alldeles spänd.

En förvärk börjar från toppen av livmodern och sprider sig nedåt. Du som har fött barn tidigare kan ha kraftigare förvärkar. Att vila kan hjälpa om det känns jobbigt.

Flytningar

Slidväggarna blir tjockare under graviditeten. Det kan också komma mer flytningar än vanligt. Det kan vara svårt att skilja på vanliga flytningar och sipprande fostervatten i slutet av graviditeten. Kontakta en barnmorska om du är osäker. 

Därför rekommenderas amning

Din bröstmjölk är unik och näringsmässigt anpassad till just ditt barn, för att barnet ska växa och utvecklas.
Lär dig mer om amning

Så ont gör det att föda barn

Förlossningar gör olika ont. Hur man upplever smärtan är också olika. Det finns olika metoder som kan hjälpa till att lindra smärtan om det behövs.
Läs mer om smärta och smärtlindring

Få tips på ställningar att föda i

Alla förlossningar är olika, tar olika lång tid och kräver olika ställningar. Ofta är det också skönt att byta ställning då och då för att inte trötta ut sig.
Läs mer om förlossningsställningar

Dags att fundera över föräldraledighet

Det kan vara bra att prata om hur ni ska dela föräldrapenningen om ni är flera som ska dela på den. På Försäkringskassans webbplats går det att planera och förbereda sig.
Läs mer om föräldrapenning 

Till toppen av sidan