Förberedelser inför förlossningen

När förlossningen startar

Innehållet gäller Skåne

Förlossningsförloppet börjar vanligtvis med värkar. Ungefär en av tio förlossningar startar med att fostervattnet går. Det viktigaste är att du som ska föda utgår från dig själv och hur du känner dig.

När är det dags?

När värkarbetet är regelbundet med 5-10 minuter mellan värkarna är det dags att ringa till den förlossningsavdelning ni önskar föda på.

När det är 3-5 minuter mellan värkarna är det dags att åka in till förlossningsavdelningen.

Före graviditetsvecka 37

Om du befinner dig före graviditetsvecka 37 och något av det här inträffar ska ni också ringa förlossningsavdelningen:

  • fostervattnet går
  • du får värkar
  • du får en blödning
  • du upplever stark magsmärta som inte går över.

Ring alltid först

Det är viktigt att ni först ringer till den förlossningsavdelning som ni önskar föda på. I de allra flesta fall är det också dit ni ska åka. Barnmorskan som svarar när ni ringer gör en bedömning av när det är dags att komma till förlossningsavdelningen. Om det känns jobbigt och du har svårt att slappna av kan ni tillsammans komma överens om ni ska åka in för en kontroll. Du kan få åka hem igen om allt är bra och barnmorskan bedömer att det inte är dags.

Kontaktuppgifter till förlossningsavdelningarna:

Om det inte finns plats

Om det inte finns plats på den förlossningsavdelning ni ringer till, ordnar barnmorskan så att ni blir mottagna på en annan avdelning istället. Barnmorskan ger er ett besked om vart ni ska åka istället och om det är dags att åka dit. Ni får alltid hjälp och behöver aldrig själva ta kontakt med en annan förlossningsavdelning.

Till toppen av sidan